Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Διχασμός για τα φάρμακα στο σούπερ μάρκετ

Περισσότεροι από τους μισούς αναγνώστες του Ιatronet που έλαβαν μέρος στη δημοσκόπηση του portal (52%) δηλώνουν ότι δεν θα αγόραζαν σκευάσματα από σούπερ μάρκετ, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αφήνουν ανοικτό.

IATRONET.GR

Διχασμένοι εμφανίζονται οι αναγνώστες του Iatronet που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση του portal σχετικά με το εάν θα αγόραζαν φάρμακα από σούπερ μάρκετ.

Περισσότεροι από τους μισούς (52%) δηλώνουν ότι δεν θα αγόραζαν σκευάσματα από σούπερ μάρκετ, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που το αφήνουν ανοικτό.

Σε σχετικό ερώτημα, το 31% απαντούν πως θα αγόραζαν φάρμακα και από άλλα καταστήματα, πλην των φαρμακείων, ενώ το 13% απάντησαν πως ενδεχομένως θα το έκαναν.

Το 4% δηλώνουν πως θα το σκεφθούν και το 1% δεν απάντησαν.

Το θέμα της διάθεσης μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) από καταστήματα λιανικής ανοίγει από το 2017, καθώς απελευθερώνεται το καθεστώς πώλησής τους.

Η απελευθέρωση δεν αφορά το σύνολο των ΜΗΣΥΦΑ, αλλά μία συγκεκριμένη κατηγορία, υπό τον γενικό τίτλο Φάρμακα Γενικής Διάθεσης (ΓΕΔΙΦΑ).

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) δημοσιοποίησε την πρότασή του για τις 40 δραστικές ουσίες που θα περιέχουν τα φάρμακα που θα μπορούν να πωλούνται εκτός φαρμακείων.

Από την πλευρά τους, οι φαρμακοποιοί αντιδρούν στο μέτρο, εκτιμώντας πως οι τιμές των φαρμάκων θα αυξηθεί τελικά και πως θα υπάρξουν προβλήματα με την ορθή λήψη τους.

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) Κωνσταντίνος Λουράντος ανακοίνωσε πως ο ΠΦΣ θα τηρήσει “Παρατηρητήριο Τιμών” από το 2017, προκειμένου να καταγράφει τις λιανικές τιμές των ΓΕΔΙΦΑ.

Δημ.Κ.

Θα αγοράζατε φάρμακα από το σούπερ μάρκετ;

Ναι 31%
Όχι 52%
Ενδεχομένως 13%
Θα το σκεφτώ 4%
Δεν απαντώ 1%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου