Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Μνημόνιο και στο υπ.Υγείας για τήρηση του προϋπολογισμού! Όλα τα σχέδια για νοσοκομεία-ΕΟΠΥΥ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Πιστά θα πρέπει να τηρήσει τον προυπολογισμό του 2017 και το υπουργείο Υγείας όπως και τα υπόλοιπα υπουργεία, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Ούτε ένα ευρώ δε θα μπορεί να παρεκκλίνει του προϋπολογισμού του τουπουργείο Υγείας και ο ΕΟΠΥΥ, καθώς τα στενά οικονομικά όρια που έχουν θέσει οι δανειστές επιβάλουν ακόμη και μνημόνια …εσωτερικού τύπου.

Η εγκύκλιος που εστάλη από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη προς όλα τα υπουργεία για την αποτροπή παρεκκλίσεων από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, κάνουν στον τομέα της υγείας ακόμη πιο στενά τα όρια.

Ήδη πάντως όπως αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, το επιτελείο της οδού Αριστοτέλους είναι έτοιμο να περιορίσει κάθε είδους…περιττή δαπάνη. Άλλωστε οι οδηγίες του Γ.Χουλιαράκη που επιβάλει …μικρά μνημόνια με όλα τα υπουργεία, είναι σαφείς: οι υπουργοί δεν θα πρέπει να αναλαμβάνουν την παραμικρή υποχρέωση, εάν προηγουμένως δεν έχουν διασφαλιστεί τα κονδύλια για τη χρηματοδότηση και την κάλυψη της οποιασδήποτε ανάγκης.

Και όπως φαίνεται στο υπουργείο Υγείας γνώριζαν καλά πως η νέα χρονιά θα πρέπει να βγει με πιο περιορισμένα όρια. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Με νέες περικοπές σε φάρμακα και υλικά τα νοσοκομεία το 2017!»

Ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα όπως όλα δείχνουν εστιάζεται στον ΕΟΠΥΥ. Το υπουργείο Υγείας θα κληθεί ακόμη και να υπογράψει…μικρό μνημόνιο με τον Οργανισμό, για την τήρηση του προϋπολογισμού του.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι ο ΕΟΠΥΥ δε θα πρέπει να ξεφύγει καθόλου στον προϋπολογισμό του και οποιαδήποτε επιπλέον δαπάνη θα πρέπει να επιστρέφεται από τους παρόχους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη έχουν αλλάξει οι σχετικές ρυθμίσεις και το περιβόητο claw back (αυτόματη επιστροφή χρημάτων με την υπέρβαση του προϋπολογισμού) θα πρέπει να καταβάλλουν όλοι οι συνεργαζόμενοι με τον Οργανισμό.

Δεν είναι επίσης τυχαία η …τάση του ΕΟΠΥΥ να επιδιώκει να συγκεντρώσει νέα κονδύλια ακόμη και μέσω προστίμων, δίνοντας ακόμη και μπόνους σε όποιον επιβάλει τα περισσότερα. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά: «Τα «χρυσά» μπόνους του ΕΟΠΥΥ! Πως θα μοιραστούν εκατομμύρια σε προγράμματα ενημέρωσης και πριμ»

Πάντως οι αφόρητες πιέσεις των δανειστών προς όλους τους δημόσιους φορείς για περιορισμό των δαπανών, αναμένεται να κάνει ακόμη πιο ασφυκτική την κατάσταση στον τομέα της Υγείας, ένας τομέας που δεινοπαθεί τα τελευταία χρόνια από τις περικοπές και τα κουρέματα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου