Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Πρόταση “βόμβα” του ΚΕΣΥΠΕ για τους Νοσοκομειακούς Οργανισμούς


Τη μείωση του αριθμού των οργανικών θέσεων στη σύνταξη των νέων οργανογραμμάτων καθώς και του αριθμού των θέσεων σε μια σειρά άλλες υπηρεσίες των δημόσιων νοσοκομείων, εισηγείται στην ηγεσία του Υπουργείου Υγείας το Κεντρικό Συμβούλιο Υγειονομικών Περιφερειών (ΚΕΣΥΠΕ), ανατρέποντας ακόμη και τις αναλογίες που προβλέπονταν στο ενιαίο πλαίσιο οργάνωσης των Νοσοκομείων του 1986, που είχε χαρακτηριστεί ανεπαρκές.

Σύμφωνα με έγγραφο του περασμένου Σεπτεμβρίου που διέρρευσε μεταχρονολογημένα στη δημοσιότητα (επισυνάπτεται), το ΚΕΣΥΠΕ προτείνει οι συντελεστές υπολογισμού των οργανικών θέσεων του δυναμικού κάθε υπηρεσίας να καθορίζοντας ως εξής:

0,5-0,6 επί τον οργανικών κλινών κάθε νοσοκομείου για την ιατρική,
1,35-1,40 για τη Νοσηλευτική,
0,25-0,30 για την υπηρεσία επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας, και
0,25-0,30 για τις διοικητικές, οικονομικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες,

Εφόσον η εισήγηση υιοθετηθεί, οι τελευταίες θα οδηγηθούν με μαθηματική ακρίβεια στην ιδιωτικοποίηση – παρά τη δεδηλωμένη πρόθεση της Αριστοτέλους να τις επαναφέρει στο Δημόσιο -, αφού η μείωσή τους θα ξεπεράσει το 70%! Παράλληλα, δεν αποκλείεται να προκύψουν προβλήματα περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας στον εργαστηριακό τομέα κάποιων νοσοκομείων, όπου προσωπικό θα κριθεί υπεράριθμο, αφού για πρώτη φορά οι θέσεις των επιστημόνων-τεχνολόγων και επαγγελματιών υγείας προσδιορίζονται με ξεχωριστό συντελεστή.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη συγκεκριμένη υπηρεσία του “Λαϊκού”, όπου σήμερα υπηρετούν 158 εργαζόμενοι, οι υπεράριθμοι ενδέχεται να ξεπεράσουν τους 13 ενώ δεν θα είναι λιγότεροι από 2. Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τη διοικητική-οικονομική-τεχνική υπηρεσία, οι οργανικές θέσεις από 219 ενδέχεται να συρρικνωθούν στις 174. Στην ίδια υπηρεσία, υπάγονται και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες (εστίαση, καθαριότητα, εργάτες, πλυντήρια, προσωπικό ασφαλείας, τεχνικοί κ.τ.λ.) οι οποίες έχουν ήδη μειωθεί δραστικά, αφού με τον τελευταίο οργανισμό καταργήθηκαν δεκάδες οργανικές θέσεις και οι υπηρεσίες παραχωρήθηκαν στους ιδιώτες.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ανδρέα Μακρή, Γραμματέα του Συλλόγου Εργαζομένων στο “Λαϊκό” και μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΟΕΔΗΝ, το χειρότερο σενάριο εφόσον ισχύσει η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ προβλέπει την κατάργηση 135 οργανικών θέσεων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε σύνολο 580 οργανικών κλινών.

Θα πρέπει να επισημανθεί, πάντως, ότι η πρόταση του ΚΕΣΥΠΕ αυξάνει τις θέσεις του ιατρικού προσωπικού στους Νοσοκομειακούς Οργανισμούς, ενώ διατηρεί στα ίδια επίπεδα περίπου τις θέσεις της νοσηλευτικής υπηρεσίας.

Τέλος, με την ίδια εισήγηση το ΚΕΣΥΠΕ προτείνει μια σειρά επιπλέον αλλαγές στη δομή των υπηρεσιών καθώς και στην οργάνωση των τμημάτων.


Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου