Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Η Οικονομική Αστυνομία… ψάχνει τα νοσοκομεία

Ψύλλους στα άχυρα αναζητά η ΔΟΑ στα νοσοκομεία, καθώς το κλέψιμο που γίνεται σε σκευάσματα και αναλώσιμα ζει και βασιλεύει!


Έρευνα στην αγορά του φαρμάκου και ειδικότερα στο πάρτι που γίνεται στα νοσοκομεία με τα κλεψιμαίικα (σκευάσματα) έχει ξεκινήσει, σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας (Δ.Ο.Α.), που υπάγεται στο Υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν γίνει κάποιες συναντήσεις με παράγοντες από την αγορά του φαρμάκου, οι οποίοι μάλιστα εμφάνισαν στοιχεία (με ημερομηνία 24 Αυγούστου 2016), βάσει των οποίων Ελβετός πούλαγε σε Γερμανό νοσοκομειακά φάρμακα (με ελληνικές ετικέτες) σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που οι ίδιοι τα αγοράζουν. Στοιχεία που μας ανέφερε Έλληνας επιχειρηματίας ο οποίος βοηθά στην έρευνα της ΔΟΑ και έχει εμπορική συνεργασία με τον προαναφερθέντα Γερμανό.

Σημειώνεται ότι το κόστος κτήσης σκευασμάτων από τα νοσοκομεία εκτιμάται στα 680 εκατ. ευρώ, ενώ αυτά που χάνονται ως διά μαγείας από τις μονάδες ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και αφορούν περί τους 30 κωδικούς. 

Στέλεχος θεσμικού οργάνου του κράτους, μας ανέφερε ότι η όλη διαδικασία του ελέγχου θα μπορούσε να είναι και γρήγορη και αποτελεσματική αν υπήρχε μεταξύ άλλων ο περιβόητος ηλεκτρονικός φάκελος ασθενή, όπως ισχύει σε όλα τα ανεπτυγμένα κράτη ελέγχοντας έτσι πρωτίστως την κατανάλωση. Κατά την ίδια πηγή, ποιος ελέγχει το νοσοκομείο (ελληνικό), όταν για παράδειγμα παραγγέλνει ογκολογικά σκευάσματα; Αρκετά από αυτά δίνονται σύμφωνα με το βάρος του ασθενή, συνεχίζει η πηγή μας και άρα κάποιος άνετα μπορεί να τον εμφανίσει (τον ασθενή) υπέρβαρο (!), ενώ χρειάζεται μόνο τη μισή ποσότητα του σκευάσματος.

Μία από τις προτάσεις, πάντως, που έχει πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων μεταξύ των παραγόντων του φαρμάκου και του επιτελείου της Οικονομικής Αστυνομίας είναι να σκανάρονται τα κουπόνια, για να μπορούν να ελέγχονται ανά πάσα στιγμή. 

Και αν πολλοί αναρωτιούνται τi δουλειά έχει η Οικονομική Αστυνομία με το φάρμακο, θυμίζουμε ότι -σύμφωνα με το άρθρο 24 του Ν. 4249/2014, έχει ως αποστολή την πρόληψη, έρευνα και καταστολή οικονομικών εγκλημάτων που τελέστηκαν σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων του Δημοσίου και της Εθνικής οικονομίας, καθώς και την έρευνα, πρόληψη και καταστολή της αδήλωτης και της ανασφάλιστης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής, ακόμα και στις περιπτώσεις που δεν συνιστούν αξιόποινες πράξεις, με τοπική αρμοδιότητα που εκτείνεται σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, εκτός από τους χώρους αρμοδιότητας του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου