Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Ναυάγιο υπ.Υγείας με φαρμακοποιούς για τις συμβάσεις; Τι δηλώνει στο HealthReport.gr o Κ.Λουράντος

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου

Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή βρίσκονται μέχρι την τελευταία στιγμή οι συνομιλίες της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με τους φαρμακοποιούς για τις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ.

Συμβάσεις που θα επιτρέψουν στον κλάδο να διαθέτει αναλώσιμα υλικά από τα φαρμακεία και να αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ.
Το αγκάθι παραμένει μεταξύ των δύο πλευρών καθώς η σύμβαση επιβάλει την εξασφάλιση μιας πιστοποίησης για τους φαρμακοποιούς προκειμένου να διαθέτουν αναλώσιμα υλικά και κυρίως αυτά που αφορούν στους διαβητικούς.

Οι συνομιλίες μεταξύ υπουργείου Υγείας, ΕΟΠΥΥ και φαρμακοποιών συνεχίστηκαν όλη την Πέμπτη με τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστα Λουράντο να αρνείται να υπογράψει τη σύμβαση, δεδομένου ότι επιβάλει στα περίπου 11.000 φαρμακεία να διαθέτουν αυτήν την πιστοποίηση (τύπου ISO) η οποία βέβαια θα κοστίσει στις τσέπες των φαρμακοποιών ειδικών σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία. Διαβάστε ΕΔΩ αναλυτικά τι ζητά ο ΕΟΠΥΥ από τους φαρμακοποιούς: «Νέος παραλογισμός ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία! Ζητείται και ISO»

Ο Κ.Λουράντος στο HealthReport.gr

Ο ίδιος ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος μετά τις συνομιλίες τόσο με το υπουργείο Υγείας όσο και με τονΕΟΠΥΥ, δηλώνει ξεκάθαρα στο HealthReport.gr: «Υπό τις μέχρι στιγμής συνθήκες, αυτές τουλάχιστον που έχουν διαμορφωθεί μέχρι σήμερα, δεν μπορώ να υπογράψω τέτοια σύμβαση».

Ο Κώστας Λουράντος

Ωστόσο φαίνεται ότι γίνονται προσπάθειες μέχρι την τελευταία στιγμή μήπως και βρεθεί η χρυσή τομή, καθώς η μη υπογραφή της σύμβασης φαρμακοποιών με τον ΕΟΠΥΥ, θα σημάνει ταλαιπωρία για χιλιάδες ασθενείς και ειδικά για τους διαβητικούς. Άλλωστε η προθεσμία για την υπογραφή της σύμβασης λήγει την Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου τελευταία εργάσιμη ημέρα του 2016.

Στην περίπτωση που οι δύο πλευρές δεν κατορθώσουν να συμφωνήσουν, από τις αρχές του χρόνου (1.1.2017), οι διαβητικοί και ειδικά οι ινσουλινοεξαρτώμενοι θα πρέπει να παίρνουν με μετρητά το αναλώσιμο υλικό από τα φαρμακεία και στη συνέχεια να διεκδικούν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

1 σχόλιο:

  1. Φαρμακοποιοί - Μπερσίμης: 2-0
    Γιατροί - Μπερσίμης: 0-6
    Φαρμακοποιοί παίζουν καλή μπάλα. Οι γιατροί τρώνε το ένα αυτογκόλ μετά το άλλο. Ως πότε όμως;

    ΑπάντησηΔιαγραφή