Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Όχι φαρμακοποιών στις νέες συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ! Αναζητείται χρυσή τομή

Γράφει: Μαρία Γλένη 
Health Report.gr

Όχι απαντούν οι φαρμακοποιοί στις νέες συμβάσεις που πρότεινε ο ΕΟΠΥΥ.

Η άρνηση αυτή προήλθε από τον κλάδο ομόφωνα μετά από συνεδρίαση του ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ). Άλλωστε ο ΕΟΠΥΥ ζητά από τους φαρμακοποιούς ουσιαστικά να πληρώσουν νέο χαράτσι καθώς προϋπόθεση για να διαθέτουν υγειονομικό υλικό ((ιατροτεχνολογικά προϊόντα, ορθοπεδικά, ειδική διατροφή, αναλώσιμα σακχαρώδους διαβήτη κλπ), πρέπει να έχουν πιστοποίηση ISO.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ότι κάθε φαρμακοποιός θα πρέπει να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη για να αποκτήσει την πιστοποίηση αυτή. Κάτι που ιδιαίτερα τα μικρά φαρμακεία της γειτονιάς δύσκολα μπορούν να κάνουν. Διαβάστε ΕΔΩ τον «Νέο παραλογισμό ΕΟΠΥΥ προς τα φαρμακεία! Ζητείται και ISO»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΦΣ Κώστα Λουράντο: «Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και κρίσιμο, δεδομένου ότι πέραν της σημαντικής οικονομικής επιβάρυνσης για τα φαρμακεία, μπλέκουμε σε έναν κυκεώνα γραφειοκρατικών κοστοβόρων διαδικασιών, άνευ λόγου και αιτίας.

Με αυτό το σκεπτικό το ΔΣ του συλλόγου αποφάσισε ομόφωνα, ότι δεν θα υπογραφεί σύμβαση που δεν θα είναι υλοποιήσιμη από τα φαρμακεία, απαλλαγμένη από γραφειοκρατικές διαδικασίες και αποδεκτή από την κοινή λογική».

Κατά τους φαρμακοποιούς, τα φαρμακεία είναι και παραμένουν κέντρα πρωτοβάθμιας φαρμακευτικής περίθαλψης, πιστοποιημένα κατά την ίδρυσή τους από το κράτος για την χορήγηση από αυτά όλων των προϊόντων που αφορούν την υγεία, και δεν μπορεί να απαιτούνται περαιτέρω «πιστοποιήσεις», ή να εφαρμόζονται επί πλέον κανόνες που δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα, εκτός από ανούσια κοστοβόρο για τα φαρμακεία γραφειοκρατία.

Τις τελευταίες ώρες προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να μην ταλαιπωρηθούν και οι ασφαλισμένοι, οι νομικές υπηρεσίες του ΠΦΣ βρίσκονται σε συνεννόηση με αυτές του ΕΟΠΥΥ και τον ΕΟΦ, επεξεργαζόμενες μια κοινά αποδεκτή συλλογική σύμβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου