Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016

Μικρότερη "τρύπα" στις δαπάνες των νοσοκομείων για φάρμακα βλέπει ο Α. Ξανθός



"Χάθηκε" στα νούμερα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός όσον αφορά τις δαπάνες των δημόσιων νοσοκομείων για τα φάρμακα. Μιλώντας την Τετάρτη στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής ανέφερε πως ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ για την ενδονοσοκομειακή δαπάνη θα αγγίξει τα 650- 660 εκατ. ευρώ φέτος, παραδεχόμενος εντούτοις την υπέρβαση που καταγράφεται. "Όσον αφορά τη φαρμακευτική δαπάνη, πέρσι ήταν 570 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία 490 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία και τα υπόλοιπα 80 εκατομμύρια ευρώ αφορούσαν τις ιδιωτικές κλινικές και τα νοσοκομεία που είναι εκτός ΕΣΥ, δηλαδή Παπαγεωργίου, ΝΙΜΤΣ, Αρεταίειο, Αιγινήτειο, τα οποία προμηθεύονται τα φάρμακά τους μέσα από τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ. Υπήρξε μια υπέρβαση στη δαπάνη. Θα κλείσει περίπου γύρω στα 650-660 εκατομμύρια φέτος" ανέφερε.

Διαφορετική ωστόσο είναι η εικόνα που φτάνει στις εταιρείες του φαρμάκου, οι οποίες απαντούν πως με βάση τα στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και σύμφωνα με την πορεία της εξέλιξης της νοσοκομειακής δαπάνης, το νοσοκομειακό clawback (η υπέρβαση δηλαδή που στη συνέχεια θα παρακρατηθεί από τις επιχειρήσεις) για το 2016 θα ανέλθει περίπου στο ποσό των 260 εκατ. ευρώ , γεγονός που σημαίνει ότι η νοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη θα κλείσει γύρω στα 830 εκατ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, εστάλη επιστολή προς τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό για τις λάθος εκτιμήσεις που έκανε, με τις εταιρείες να ζητούν εκ νέου συνάντηση για τα μέτρα που έρχονται στο χώρο του φαρμάκου.

Β. Κουρλιμπίνη - Capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου