Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Τι συμβαίνει με την ειδική αγωγή στον ΕΟΠΥΥ; Κοστίζει όσο και το σύνολο των ιατρικών εξετάσεων!



Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού.

IATRONET.GR

Σοκαρισμένη εμφανίζεται η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ από το κόστος της ειδικής αγωγής.

Τα στοιχεία του Οργανισμού δείχνουν πως το ποσό που διατίθεται φέτος ανέρχεται σε 106 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 82 εκατομμύρια αφορούν λογοθεραπεία, όταν η συνολική δαπάνη για ιατρικές εξετάσεις είναι 111 εκατομμύρια ευρώ!

Η ειδική αγωγή αφορά τον ρυθμό μάθησης και τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε παιδιού. Πρόκειται για εξειδικευμένο πρόγραμμα, ποιοτικά διαφορετικό από εκείνο που προσφέρεται στο σχολείο.

Οι ειδικοί του Οργανισμού σημειώνουν πως το ποσό είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τη συχνότητα του προβλήματος στην Ελλάδα. Δεν μπορεί, δηλαδή, η ειδική αγωγή μερικών χιλιάδων παιδιών να έχει το ίδιο κόστος με το σύνολο των εξετάσεων σε δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Με σκοπό να διερευνηθούν όλες οι πτυχές του ζητήματος, η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ έχει ζητήσει έρευνα, η οποία είναι σε εξέλιξη από ομάδα στελεχών.

Η ομάδα θα διαπιστώσει τον επιπολασμό του προβλήματος σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, δηλαδή την αναμενόμενη συχνότητα εμφάνισης του προβλήματος στον γενικό πληθυσμό.

Από το πόρισμα που θα παραδώσει στη διοίκηση, αναμένεται να διαμορφωθεί και το κονδύλι για ειδική αγωγή το 2017.

Εξοικονόμηση

Στελέχη του Οργανισμού εκτιμούν ότι υπάρχουν πολλά περιθώρια εξοικονόμησης από πολλούς κωδικούς του προϋπολογισμού. Στο πλαίσιο αυτό, εφαρμόζουν διαδικασίες ελέγχου παραβατικότητας, με χρήση πληροφοριακών συστημάτων σε όλο το φάσμα των λειτουργιών και υπηρεσιών.

Σημειώνουν χαρακτηριστικά πως ο αναδρομικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στον τομέα των επιθεμάτων ανέδειξε σημαντική υπερσυνταγογράφηση.

Αξιοποιώντας την επιστήμη της Στατιστικής, οι υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο ορθολογική κατανομή των διαθέσιμων πόρων, με “εργαλείο” ειδικές μελέτες.

Δημ.Κ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου