Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Εκτός σχεδιασμού ενίσχυσης από το υπουργείο Υγείας η Κάλυμνος


Η ανάγκη ενίσχυσης του Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου είναι αναγνωρισμένη. Όχι μόνο γιατί ο πληθυσμός των 14.000 κατοίκων του υπερδιπλασιάζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά και γιατί οι ανάγκες για παροχή Α΄ Βοηθειών στο νησί έχουν αυξηθεί δραματικά λόγω των προσφυγικών ροών τα τελευταία δύο χρόνια.

Ωστόσο, η πρόσκαιρη ενίσχυση του Τομέα με 3 διασώστες με την από 2294/29-12-2015 πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΕΕΛΠΝΟ (προσλήφθηκαν αρχικά με 8μηνη σύμβαση που ανανεώθηκε για άλλους 2 μήνες), η οποία έληξε οριστικά στις 19/11/16, στέλνει μήνυμα εγκατάλειψης στους κατοίκους των ακριτικών περιοχών.

Σύμφωνα με το ekabnews.gr:
Με την προκήρυξη 7Κ/2014 προσλήφθηκαν 186 διασώστες στο ΕΚΑΒ. Κανένας για την Κάλυμνο!
Με την προκήρυξη 6Κ/2016 η οποία δημοσιεύτηκε πρόσφατα θα προσληφθούν (εντός του 2017) 93 διασώστες στο ΕΚΑΒ. Κανένας για την Κάλυμνο!

Με το Ειδικό Πρόγραμμα απασχόλησης 4.000 μακροχρόνια ανέργων στο δημόσιο τομέα της Υγείας (12μηνες συμβάσεις) θα απασχοληθούν 53 Πληρώματα Ασθενοφόρου στο ΕΚΑΒ και 112 Οδηγοί- Πληρώματα Ασθενοφόρου σε διάφορους φορείς της υγείας. Κανένας για την Κάλυμνο!

Ανακοινώθηκαν στις 9/12/2016 τα ονόματα 40 επιτυχόντων διασωστών (8μηνη σύμβαση) της από 1862/10-8-2016 πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος του ΚΕΕΛΠΝΟ στο πλαίσιο υλοποίησης της δράσης με τίτλο «Ολοκληρωμένη επείγουσα παρέμβαση υγείας για την προσφυγική κρίση». Κανένας για την Κάλυμνο!

Η αδυναμία κάλυψη όλων των βαρδιών του Γενάρη 2017 από τους εναπομείναντες 5 διασώστες (ΔΕ Πληρωμάτων Ασθενοφόρου) που επανδρώνουν τον Τομέα από την ίδρυσή του το 2014, είναι ενδεικτική της απουσίας σχεδιασμού εκ μέρους της Πολιτείας. Το ίδιο και η απουσία τηλεφωνικού κέντρου, με αποτέλεσμα οι κλήσεις να γίνονται στο Τ.Κ. του Νοσοκομείου και από εκεί στο γιατρό εφημερίας στο ΤΕΠ, όπως και η απουσία κανονικής στέγης για τον Τομέα ΕΚΑΒ Καλύμνου, ο οποίος στεγάζεται στο θυρωρείο, σε ένα καμαράκι 2Χ2…

Όπως αναφέρει σε σχετικό δημοσίευμα το ekabnews.gr, στους εναπομείναντες διασώστες, οφείλονται εκατοντάδες ρεπό και δεν έχουν πάρει το σύνολο των αδειών του 2016. Παρόλα αυτά, για να καλύψουν τις ανάγκες συχνά αναγκάζονται να εργάζονται με έναν τραυματιοφορέα του Νοσοκομείου-Κ.Υ. παραβιάζοντας τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας του ΕΚΑΒ, ενώ άλλες φορές αναγκάζονται να εργάζονται περισσότερες βάρδιες χωρίς ρεπό και άδειες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες για στοιχειώδη επιχειρησιακό σχεδιασμό, είναι τόσο μεγάλες οι ανάγκες και τόσο λίγες οι δυνάμεις (προσωπικό-ασθενοφόρα οχήματα), που οι προσπάθειες συντονισμού πέφτουν στο κενό και κάποιες φορές επικρατούν συνθήκες… πολέμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου