Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Τσακαλώτος προς Θεσμούς: Αν δεν πιάσουμε τους στόχους, θα κόψουμε συντάξεις


Τι υποσχέθηκε στους δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος για να ξεπαγώσουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος; Αυτό ζητά να μάθει η αντιπολίτευση. 
Χαρακτηριστικά έγγραφης απολογίας προς τους Ντάισελμπλουμ και Ρέγκλινγκ έχει η επιστολή του υπ. Οικονομικών. Η κυβέρνηση αρνήθηκε και την Τρίτη να τη δημοσιοποιήσει αλλά...



Γιατί, αφού η κυβέρνηση θεωρούσε ότι η επιστολή Τσακαλώτου προς τους Θεσμούς ήταν αξιοπρεπής, δεν τη έδωσε στη δημοσιότητα; Αυτή η μυστικότητα των διαβουλεύσεων μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των δανειστών, οι οποίες οδήγησαν στην ανακοίνωση του Γερούν Ντάισελμπλουμ την παραμονή των Χριστουγέννων και σε ένα μάλλον ασαφές –αλλά αρκούντως θριαμβευτικό– non paper από την κυβέρνηση, προκάλεσε τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Και σε μια νεότερη εξέλιξη η πολυσυζητημένη επιστολή προς τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ δεν έμεινε καν κρυφή – την αποκάλυψε tovima.gr.

Στην επίμαχη επιστολή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναγνωρίζει ότι ανάλογα μέτρα «πρέπει να συζητούνται και να συμφωνούνται με τους Θεσμούς και να είναι ευθυγραμμισμένα με τις δεσμεύσεις του μνημονίου» κατόπιν επικύρωσης της Eurostat.

Επίσης αναγνωρίζει ότι οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να συζητούν και να συμφωνούν με τους Θεσμούς τη χρήση της δημοσιονομικής υπεραπόδοσης προς τέσσερις μονάχα κατευθύνσεις: α) την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας, β) τη μείωση των φόρων, γ) τη μείωση των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου και δ) δημιουργία αποθεματικού. Αρα τέρμα οι «13ες συντάξεις» και άλλα τέτοια πλουσιοπάροχα που έταζε ο Αλέξης Τσίπρας.

Aν δεν πιαστεί ο στόχος του 2016, πράγμα που ο ίδιος θεωρεί απίθανο, ο κ. Τσακαλώτος αναλαμβάνει μια νέα δέσμευση: την περικοπή συντάξεων και όχι σειράς άλλων δαπανών που ορίζει ο κόφτης! Συγκεκριμένα, αφού επαναβεβαιώνει την πρόθεση της ελληνικής πλευράς να τηρήσει τον κόφτη προσθέτει: «Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να αναλάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στον τομέα των δαπανών για συντάξεις, για να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ της έκβασης και του δημοσιονομικού στόχου για το 2016», σε περίπτωση που δεν πιαστεί ο στόχος.

«Αναφορικά με το μέτρο των συντάξεων, παρακαλώ να σημειώσετε ότι τόσο ο Πρωθυπουργός όσο κι εγώ, έχουμε ξεκαθαρίσει δημόσια, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, ότι αυτή είναι μια εφάπαξ πληρωμή και ότι δεν έχουμε την πρόθεση να γίνει ένα μόνιμο χαρακτηριστικό της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης που τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ» τονίζει ο κ. Τσακαλώτος, που προφανώς ξεχνάει ότι ο κ. Τσίπρας στο περίφημο τηλεοπτικό του διάγγελμα στις 8 Δεκεμβρίου μιλούσε για «υλοποίηση μιας παλαιότερης δέσμευσης, αυτήν της 13ης σύνταξης».

Για τη μη εφαρμογή του αυξημένου ΦΠΑ στα νησιά ο κ. Τσακαλώτος ξεκαθαρίζει στην επιστολή ότι περιορίζεται μόνο για το 2017.

«Οι ελληνικές Αρχές αναγνωρίζουν πλήρως ότι τα ανακοινωθέντα των Eurogroup της 25ης Μαίου και της 5ης Δεκεμβρίου βασίζονται στη διαρκή τήρηση των δεσμεύσεων του μνημονίου» τονίζει ο υπουργός και κλείνοντας αναφέρει: «Ελπίζω ότι αυτές οι διασαφηνίσεις θα καθησυχάσουν το Eurogroup για την πλήρη δέσμευσή μας να παραμείνουμε σε συμμόρφωση με τις υποχρεώσεις μας στο πλαίσιο του Μνημονίου, τόσο όσον αφορά την ουσία, καθώς και τη διαδικασία της συνεργασίας με τους εταίρους μας»…


Μετά τη διαρροή της επιστολής από tovima.gr ο κ. Τσακαλώτος έσπευσε να προβεί σε μια δήλωση:

«Η ΝΔ στην αρχή υποστήριζε ότι η κυβέρνηση δίνει ψίχουλα στους συνταξιούχους. Στη συνέχεια, μόλις μίλησε με ακραίους κύκλους, είπε ότι καταστρέφουμε τη χώρα και εκτροχιάζουμε το πρόγραμμα. Την επόμενη γελοιοποιήθηκε στη Βουλή ψηφίζοντας «παρών» και δηλώνοντας ότι συνταξιούχοι προσεγγίζουν στελέχη της για να τους δηλώσουν ότι δεν έχουν ανάγκη τη 13η σύνταξη! Αργότερα παρακαλούσαν να μην ξεπαγώσουν τα μέτρα για το χρέος, που οι ίδιοι πριν ένα μήνα χαρακτήρισαν αστεία.

» Και μετά τη ψυχρολουσία της ΝΔ -παραμονή Χριστουγέννων, ενεργοποιήθηκαν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα- επιμένει να ζητά μια επιστολή, της οποίας το πλήρες περιεχόμενο γνωστοποίησα με ευθύνη και εντιμότητα, ενώ πολύ καλά γνωρίζετε πως δεν είναι πολιτικά ορθό να δίνεις πρώτα στα ΜΜΕ και κατόπιν στους αποστολείς μια επίσημη επιστολή.

» Επειδή, όμως, από ό,τι φαίνεται η επιθυμία της ΝΔ για πολιτικές γκάφες και επικοινωνιακά αυτογκόλ δεν έχει τέλος, δίνω -χωρίς καμιά παρέκκλιση της θεσμικής διαδικασίας- στη δημοσιότητα την πλήρη επιστολή, περιμένοντας με ανυπομονησία το νέο επεισόδιο επικοινωνιακού αυτοχειριασμού από την αξιωματική αντιπολίτευση».
Κικίλιας: «Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας»

Σε μια πρώτη αντίδραση από την αντιπολίτευση, ο εκπρόσωπος της ΝΔΒασίλης Κικίλιας έκανε λόγο για «επιστολή υποτέλειας».

«Από σήμερα η έννοια εξευτελισμός έχει ονοματεπώνυμο: Ευκλείδης Τσακαλώτος και Αλέξης Τσίπρας. Θα ήταν δικό τους πρόβλημα, αλλά, δυστυχώς, είναι ο Υπουργός Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της χώρας. Ολοι τώρα καταλαβαίνουν γιατί έκρυβαν την επιστολή, την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, μετά από την πίεση της Νέας Δημοκρατίας και αφού είχε διαρρεύσει στα ΜΜΕ. Σε αυτήν ο κ. Τσακαλώτος και ο κ. Τσίπρας ζητούν συγγνώμη για το εφάπαξ – βοήθημα στους συνταξιούχους. Και δεσμεύονται ότι δεν πρόκειται να δοθεί ξανά στο μέλλον ανάλογο βοήθημα. Επαναλαμβάνουν πέντε φορές, ότι θα κάνουν τα πάντα για να τηρήσουν τις μνημονιακές δεσμεύσεις τους, κόβοντας ξανά τις συντάξεις. Επιστολή μετάνοιας, επιστολή υποτέλειας, επιστολή παραδοχής. 

» Αλλά και επιστολή επιβεβαίωσης ότι ο κ. Τσίπρας είναι τελικά ο καλύτερος σύμμαχος των ακραίων κύκλων των δανειστών, εγκλωβίζοντας τη χώρα σε συνεχιζόμενη λιτότητα με αντάλλαγμα την παραμονή του στην εξουσία. Είναι υπόλογος στα μάτια των δοκιμαζόμενων Ελλήνων. Οσο γρηγορότερα φύγει τόσο καλύτερο για τη χώρα».
Γιατί δεν έδωσαν στη δημοσιότητα την επιστολή;

Νωρίτερα η Νέα Δημοκρατία είχε εκδόσει ανακοίνωση με την οποία ζήτησε τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Ευκλείδη Τσακαλώτου –την οποία χαρακτήρισε «επιστολή μετάνοιας»– ώστε να γίνει ξεκάθαρο τι δεσμεύσεις ανέλαβε η ελληνική πλευρά ως προς τους δανειστές προκειμένου να ξεπαγώσει η διαδικασία των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.

«Τρεις ημέρες μετά την αποστολή της επιστολής μετάνοιας του κ. Τσακαλώτου στους θεσμούς, η Κυβέρνηση αρνείται να τη δώσει στη δημοσιότητα. Γιατί άραγε; Μήπως γιατί το περιεχόμενό της θα αποκαλύψει ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης;» αναρωτήθηκε στην ανακοίνωσή της η ΝΔ για να συμπληρώσει:

«Οι πολίτες γνωρίζουν την αλήθεια. O κ. Τσίπρας θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία. Δεν θα διστάσει να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία. Εχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα. Ολα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση. Αν η κυβέρνηση διαφωνεί με αυτήν την εκτίμηση, δεν έχει παρά να δώσει την επιστολή Τσακαλώτου στη δημοσιότητα».

Από την αξιωματική αντιπολίτευση κατέστησαν επίσης σαφές ότι αν η κυβέρνηση δεν δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή που έστειλε ο κ. Τσακαλώτος στους Θεσμούς προκειμένου να κάμψει τις ενστάσεις τους μετά τις πολυσυζητημένες παροχές του Αλέξη Τσίπρα, θα ζητήσουν με επίσημο αίτημα στη Βουλή τη δημοσιοποίηση των δεσμεύσεων του υπ. Οικονομικών.

Δύο βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ο Γιάννης Κουτσούκος και ο Βασίλης Κεγκέρογλου, έσπευσαν και αυτοί με ερώτησή τους στη Βουλή να ζητήσουν τη δημοσιοποίηση της επιστολής Τσακαλώτου.

Το Ποτάμι από την πλευρά του ανέφερε: «Η επιστολή του κ. Τσακαλώτου, που πήγαινε κι ερχόταν για μέρες, ανακοινώθηκε παραμονή Χριστουγέννων από τον κ.Ντάισεμπλουμ ότι ελήφθη. Είναι θετικό ότι θα ξαναρχίσουν οι συζητήσεις για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Πριν η κυβέρνηση όμως σπεύσει να πανηγυρίσει καλό θα ήταν να ξέρουμε και τι γράφει στην επιστολή μετανοίας και τι δεσμεύσεις ανέλαβε. Γιατί έχουμε συνηθίσει πλέον ότι οι διαπραγματεύσεις της συνοδεύονται πάντα από βαρύ λογαριασμό για τους Ελληνες».

Τα βασικά στοιχεία της επιστολής Τσακαλώτου δεν αποτελούν νέες δεσμεύσεις της χώρας υποστήριξε το πρωί, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση σε αυτόν τον νέο κύκλο αντιπαράθεσης, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Κατρούγκαλος είπε πως «η ενεργοποίηση του κόφτη είναι μια δέσμευση που έχουμε αναλάβει από πέρυσι αν τα δημοσιονομικά εκτροχιαστούν. Εχουμε, όμως, κρατήσει και ένα μαξιλαράκι πέραν των όσων δώσαμε στους συνταξιούχους, άρα δεν υπάρχει κανένα θέμα ενεργοποίησης του κόφτη» συμπλήρωσε ο κ. Κατρούγκαλος.
Επίθεση σε ΝΔ από το Μαξίμου, που όμως δεν δημοσιεύει την επιστολή

Λίγο αργότερα το Μαξίμου, μέσω των γνωστών κύκλων, επέμεινε πως «η κυβέρνηση δεν έχει τίποτε να κρύψει». Αλλά οι κύκλοι του Μαξίμου και πάλι δεν δημοσιοποίησαν το ακριβές περιεχόμενο της επιστολής του υπουργού Οικονομικών ούτε βέβαια προέβησαν σε κάποια νύξη για το πότε η επίμαχη επιστολή θα δοθεί τελικά επισήμως στη δημοσιότητα. Η δουλειά των κυβερνητικών πηγών δεν είναι φαίνεται για να ενημερώνουν αλλά για να επιτίθενται στη ΝΔ. «Και είχαμε αρχίσει να ανησυχούμε! Τρεις μέρες μετά, “ξύπνησαν” οι της ΝΔ και “ανακάλυψαν” την επιστολή Τσακαλώτου!» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι κυβερνητικοί κύκλοι για να προσθέσουν:

«Τους ενημερώνουμε, λοιπόν, ότι:

» 1. Η επιστολή έχει σταλεί από την Παρασκευή στους θεσμούς με την κυβέρνηση να μην έχει απολύτως τίποτα να κρύψει – δεν έχει αναλάβει, άλλωστε, καμία νέα δέσμευση.

» 2. Καλό θα είναι η ΝΔ και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους. Ευθέως.

– Έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη ναι ή όχι; Έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά;
– Η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες;

» 3. Ας απαντήσει, λοιπόν, συγκεκριμένα και ας αφήσει τις υπεκφυγές. Τα πραγματικά στοιχεία είναι ότι:
– 1.600.000 χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό.
– Η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά.

» 4. Καλό, λοιπόν, θα είναι η ΝΔ να τα ψήφιζε στη Βουλή -εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιόν και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα…

«ΥΓ. Η ΝΔ μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή» κατέληξαν από το Μαξίμου.
Mέτρα ύψους έως 150 εκατ. ευρώ θα ζητήσουν οι δανειστές

Οι ανησυχίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης ενισχύθηκαν και από τις πληροφορίες από τις Βρυξέλλες ότι οι δανειστές είναι έτοιμοι να ζητήσουν μέτρα ύψους 100 έως 150 εκατ. ευρώ, πέραν των δεσμεύσεων Τσακαλώτου.

Οπως μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, στο οικονομικό επιτελείο αλλά και στην Κομισιόν έφτασε μήνυμα από τους Θεσμούς πως μετά την αποδοχή της επιστολής Τσακαλώτου, τίθεται ήδη ζήτημα λήψεως ισοδυνάμων μέτρων για την αναστολή των αυξήσεων του ΦΠΑ. Τα μέτρα αυτά θα αφορούν το 2017, είναι άσχετα από την παροχή στους συνταξιούχους που σχετίζεται με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 και οι δανειστές ήδη τα ποσοτικοποιούν, εκτιμώντας τα σε περίπου 100 – 150 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου