Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΓΝ Άρτας: “Μαύρα” Χριστούγεννα για τους συμβασιούχους έργου


Αποτέλεσμα εικόνας για συνεργείο καθαρισμού νοσοκομειων


«Μαύρα» Χριστούγεννα θα κάνουν 37 συμβασιούχοι έργου στην καθαριότητα του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας, που διανύουν τον 5ο μήνα απλήρωτης εργασίας τους.

Με αφορμή την προσφυγή εργολαβικών εταιρειών στο Συμβούλιο της Επικρατείας και τη μη έκδοση ακόμη αντίστοιχης απόφασης, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων (περιεχόμενο συμβάσεων, διαδικασία επιλογής κι υπογραφής τους), η τοπική υπηρεσία Επιτρόπου αρνήθηκε να υπογράψει τα εντάλματα πληρωμών και τα έστειλε στο Ελεγκτικό Συνέδριο, για να αποφανθεί εκείνο για τη νομιμότητα των πληρωμών. Εκεί δηλαδή όπου έχουν «κολλήσει» οι πληρωμές εκατοντάδων ακόμη εργαζόμενων σε υποστηρικτικές υπηρεσίες των νοσοκομείων, οι οποίοι εναποθέτοντας τις ελπίδες του για ένα καλύτερο μέλλον στις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας, υπέγραψαν ατομική σύμβαση έργου.

Όπως είχε αναδείξει σε προηγούμενο ρεπορτάζ το Virus (εδώ), οι συμβασιούχοι έργου στο ΓΝ Άρτας έχουν περάσει από πολλά κύματα από τον Αύγουστο του 2016 όπου και υπέγραψαν με το νοσηλευτικό ίδρυμα, μέχρι σήμερα. Οι υποσχέσεις όμως και η υπομονή δεν τρώγονται, ούτε μετατρέπονται σε βενζίνη, ρεύμα και νερό, γι’ αυτό και οι εργαζόμενοι που πραγματοποίησαν προειδοποιητική κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή, προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις.

Την ίδια ώρα, το Σωματείο Εργαζομένων καταγγέλλει ότι η Διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να φροντίσει να διασφαλίσει το αυτονόητο δικαίωμα των εργαζομένων να πληρωθούν τα δεδουλευμένα, εκτοξεύει απειλές για εισαγγελείς με στόχο τη Διοίκηση του Σωματείου.

«Το γεγονός ότι μεμονωμένοι επιχειρηματίες–εργολάβοι που για χρόνια θησαύριζαν, θίγονται από τις ατομικές συμβάσεις έργου που συνάπτουν οι διοικήσεις νοσοκομείων με τους εργαζόμενους στην καθαριότητα, τη σίτιση, τη φύλαξη δεν σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι ευνοούνται. Δε σημαίνει ότι λιγοστεύει η δυστυχία τους» τονίζει σχετικά. «Με τις ατομικές συμβάσεις έργου η κυβέρνηση μειώνει το εργατικό κόστος, καταργεί εργατικά δικαιώματα που αυτή τη στιγμή αναγνωρίζονται στον ιδιωτικό τομέα, όπως 13ος και 14ος μισθός, επίδομα άδειας, άδεια εγκυμοσύνης, ΒΑΕ, κανονική και αναρρωτική άδεια. Πρόκειται ουσιαστικά για επέκταση των κατάπτυστων ατομικών συμβάσεων έργου που είχαν επιβάλλει οι προηγούμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ στις σχολικές καθαρίστριες» συμπληρώνει το Σωματείο, καθώς εκτιμά ότι το κριτήριο της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί φθηνό εργατικό δυναμικό με κουτσουρεμένα δικαιώματα, χωρίς την επιβάρυνση του κρατικού προϋπολογισμού.

Καλεί, παράλληλα, τους εργαζόμενους στην καθαριότητα να αξιοποιήσουν την πείρα τους διεκδικώντας καταρχήν τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και στη συνέχεια τη μονιμοποίησή τους.

«Απέναντι στην ισοπέδωση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και στην ωμή κοροϊδία της κυβέρνησης που στόχο έχει να παραπλανήσει τους εργαζόμενους και να τσακίσει το ηθικό τους, μία είναι η απάντηση. Να προτάξουμε τις σύγχρονες ανάγκες μας» καταλήγει το Σωματείο Εργαζομένων στο ΓΝ Άρτας.

Πηγή: ygeionomikoi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου