Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Συναγερμός στα Βαλκάνια για το νέο κύμα γρίπης - Πότε έρχεται στην Ελλάδα



Onmed.gr

Συναγερμός έχει σημάνει για τη φετινή γρίπη, καθώς εμφανίστηκε νωρίτερα από άλλες χρονιές, ενώ κινείται στα όρια επιδημίας (στέλεχος ιού Η3Ν2) στα Βαλκάνια.


Η Βουλγαρία έχει καταγεγραμμένους 220 ασθενείς σε κάθε 10.000 άτομα, στην ΠΓΔΜ καταγράφηκαν 7.800 άτομα από τις αρχές του μήνα και στην Αλβανία νόσησαν 14.000 άτομα σε μόλις μία εβδομάδα, ενώ στη Γαλλία το υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε συναγερμό λόγω των αυξημένων κρουσμάτων γρίπης σε 13 περιφέρειες της χώρας.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) έχει τεθεί σε επιφυλακή και η εκτίμηση των ειδικών είναι πως μετά από 2 χρόνια η χώρα μας θα έχει κρούσματα γρίπης τύπου Α και συγκεκριμένα το στέλεχος Η3Ν2 -πέρυσι είχαμε τον Η1Ν1, τη γνωστή γρίπη των χοίρων. Οι ειδικοί συνιστούν άμεσο εμβολιασμό για όλα τα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου, καθώς το εμβόλιο έχει στελέχη του Η3Ν2 και προσφέρει κάλυψη και προστασία 50-60%.

Αναμένεται και στην Ελλάδα από την ερχόμενη εβδομάδα

«Εκτιμούμε ότι φέτος θα "επιστρέψει" η γρίπη τύπου Α, Η3Ν2, την οποία γνωρίζουμε από το παρελθόν και μπορούμε να αντιμετωπίσουμε», δήλωσε στο «Έθνος» ο αναπληρωτής καθηγητής Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και λοιμωξιολόγος στο ΚΕΕΛΠΝΟ, Σωτήρης Τσιόδρας.

Σχολιάζοντας την επέλαση της γρίπης στις γειτονικές χώρες και μάλιστα πρωιμότερα από άλλες χρονιές, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «πάντα η γρίπη έχει πορεία από τα δυτικά προς τα ανατολικά και φέτος ήρθε νωρίτερα στις χώρες αυτές, λόγω της έλευσης του χειμώνα πιο νωρίς και με πιο έντονα φαινόμενα».

«Για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης στο εμβόλιο απαιτούνται περίπου δύο εβδομάδες, αλλά δεν είναι αργά. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να έχουμε τα πρώτα κρούσματα και η κορύφωση της γρίπης θα είναι στα μέσα Φεβρουαρίου. Στις βόρειες χώρες και στη Βρετανία, όπου οι πολίτες εμβολιάζονται, τα κρούσματα είναι πάρα πολύ λίγα», επεσήμανε.

Ελάχιστα είναι μέχρι σήμερα τα κρούσματα στην Ελλάδα, καταγράφηκαν μόνο 6 σοβαρά περιστατικά και από αυτά μόνο ένα κατέληξε -επρόκειτο για ηλικιωμένο άντρα που νοσηλευόταν σε μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης και αντιμετώπιζε υποκείμενα νοσήματα. Το επιδημικό κύμα ξεκινά σχεδόν πάντα στις αρχές Ιανουαρίου και κορυφώνεται στα μέσα Φεβρουαρίου και μέχρι το τέλος Μαρτίου.

Οι γιατροί συνιστούν στους πολίτες να τηρούν τα μέτρα υγιεινής, να πλένουν σχολαστικά τα χέρια τους, να αερίζουν τακτικά τον χώρο όπου ζουν ή εργάζονται και να συμβουλεύονται άμεσα στον γιατρό τους, όταν διαπιστώσουν ότι τα συμπτώματα του κρυολογήματος δεν υποχωρούν.

Στη γειτονική Αλβανία οι Αρχές προβληματίζονται για τον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων, καθώς καταγράφηκαν 14.000 ασθενείς μέσα σε μία μόνο εβδομάδα. Αλλά και στη Σόφια, ο επικεφαλής Επιθεωρητών Υγείας της Βουλγαρίας, Αγγελος Κούντσεφ, τόνισε ότι ο ιός «Χονγκ Κονγκ» έφτασε απροσδόκητα νωρίς, όχι μόνο στην EE, αλλά και στη γειτονική χώρα και ανέφερε ότι σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Βουλγαρίας κοντά στην Ελλάδα έχει φτάσει σχεδόν σε επίπεδα επιδημίας, με περισσότερα από 200-220 κρούσματα στα 10.000 άτομα. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες, η επιδημία θα αναπτύσσεται δυναμικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου