Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2016

Μάχη για τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος των γιατρών για 80.000 ευρώ! Η κόντρα υπ.Υγείας και ΠΙΣ

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε μείζον θέμα φαίνεται ότι έχει αναγάγει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας την αρμοδιότητα της έκδοσης αδειών για την άσκηση επαγγέλματος των γιατρών και του τίτλου ειδικότητας, για λίγες χιλιάδες ευρώ.

Συγκεκριμένα εδώ και καιρό φαίνεται ότι υπάρχει μια παρασκηνιακή κόντρα μεταξύ υπουργείου Υγείας και Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου για το θέμα της έκδοσης αδειών ασκήσεων επαγγέλματος των γιατρών αλλά και του τίτλου ειδικότητας.

Νόμος του 2011 προβλέπει ότι ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) θα είναι αρμόδιος για την έκδοση των αδειών, αρκεί να έχει προετοιμάσει όλη την υποδομή για τη διαδικασία.

Όπερ και εγένετο. Ο ΠΙΣ νοίκιασε ειδικά γραφεία, έκανε προσλήψεις προσωπικού αλλά και αποσπάσεις από τις Περιφέρειες, ενώ «έστησε» και όλη την υποδομή,ώστε να εκδίδονται άμεσα και ηλεκτρονικά οι άδειες ασκήσεως επαγγέλματος αλλά και αυτές των ειδικοτήτων.

Ωστόσο μέχρι στιγμής η κυβέρνηση αρνείται να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση, όπως λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, αφού το επιχείρημα είναι ότι θα χάσουν οι Περιφέρειες 80.000 ευρώ το χρόνο. Ποσό που αντιστοιχεί στο σύνολο των παραβόλων που αγοράζουν οι νέοι γιατροί για να καταθέσουν τα χαρτιά τους.

Σε ερώτηση του HealthReport.gr προς τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλη Βλασταράκο, σχετικά με την εμπλοκή που προέκυψε, επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Είναι απαράδεκτο εδώ και τόσο καιρό ο ΠΙΣ να έχει ετοιμάσει την υποδομή για να εκδίδει τις άδειες ασκήσεως επαγγέλματος και του τίτλου ειδικότητας, να υπάρχει ο νόμος εδώ και 5 χρόνια, κι ενώ θα πρέπει να εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), από τα υπουργεία Υγείας και Οικονομικών, αυτή να μην εκδίδεται για να εφαρμοστεί ο νόμος.

Παρά τις εκκλήσεις του ΠΙΣ, η απόφαση δεν εκδίδεται για να μεταβιβαστούν οι αρμοδιότητες από τις Περιφέρειες στον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο. Με την εφαρμογή του νόμου θα απαλλαγούν και οι Περιφέρειες από εργασίες που δεν οφείλουν να κάνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου