Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

ΝΔ: To νέο ασφαλιστικό σύστημα αυτοϋπονομεύεται- αδικίες & κρυμμένοι "κόφτες"

Ο Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γιάννης Βρούτσης και ο αναπληρωτής Τομεάρχης, βουλευτής Χίου, κ. Νότης Μηταράκης, με αφορμή την έκδοση της εγκυκλίου (α.π. Φ.80000/νηθ.60271/2195 -23/12/2016) του Υπουργείου Εργασίας για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων με βάση το άρθρο 28 του Ν. 4387/2016, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο δεν επανέφερε την 13η σύνταξη, όπως υποσχόταν προεκλογικά, αλλά προχώρησε σε 13 μειώσεις, χρησιμοποιώντας το ασφαλιστικό ως μέσο για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, που με δική του ευθύνη εκτροχιάστηκαν.

Στη συνέχεια, με το νόμο 4387/2016, υιοθέτησε ένα νέο μοντέλο για τον υπολογισμό των συντάξεων, στο οποίο ενσωματώθηκαν η ιδεοληψία και οι αναχρονιστικές αντιλήψεις του ΣΥΡΙΖΑ, μετατρέποντας ουσιαστικά το ασφαλιστικό σε προνοιακό σύστημα.

Με την εφαρμογή του νέου νόμου ΣΥΡΙΖΑ για τις συντάξεις, που ξεκίνησε στις 12.5.2016, όλες οι νέες συντάξεις, που θα εκδοθούν από τότε και μετά, θα είναι μεσοσταθμικά κατά 25% μικρότερες από ό,τι ίσχυε μέχρι τότε. Ουσιαστικά δημιουργεί συνταξιούχους δυο ταχυτήτων, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλει τις μεγαλύτερες μειώσεις που πραγματοποιήθηκαν ποτέ στην απονομή των συντάξεων. 

Με την έκδοση της υπουργικής εγκυκλίου επιβεβαιώνεται ότι εφεξής συντάξεις στα 1.000 ευρώ θα είναι πλέον σπάνιες. Εκτός από τις μειώσεις των συντελεστών αναπλήρωσης, η εγκύκλιος αποκαλύπτει και έναν επιπλέον κρυμμένο “κόφτη”: Τον μηχανισμό προσαρμογής των αποδοχών με βάση την ετήσια μεταβολή των μισθών που ανακοινώνεται από την ΕΛΣΤΑΤ. 

Πρόκειται για μηχανισμό, που – με βάση τα ήδη δημοσιευμένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ – θα επιφέρει μια οριζόντια περικοπή της τάξης του 10% στο ανταποδοτικό τμήμα των συντάξεων. 

Το νέο ασφαλιστικό σύστημα ΣΥΡΙΖΑ ενσωματώνει αδικίες και αντι-ασφαλιστικές αρχές, διαμέσου των νέων συντελεστών αναπλήρωσης, με αποτέλεσμα να αυτοϋπονομεύεται. 

Επιπλέον, δημιουργεί αντικίνητρα στον ασφαλισμένο για την παραμονή του στην εργασία μετά το 25ο έτος.

Οι εξοντωτικές εισφορές που επιβάλλονται και η μετατροπή του συστήματος από ασφαλιστικό σε προνοιακό, δημιουργούν τεράστιες ανισότητες και αδικίες, με αποτέλεσμα να αποτελούν ισχυρά κίνητρα για φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και αδήλωτη εργασία. Γεγονός με σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα έσοδα των Ταμείων και κατ’ επέκταση του Κράτους.

Είναι επιτακτική ανάγκη η προσέλκυση σημαντικών επενδύσεων για να δημιουργηθούν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, που θα συμβάλλουν καθοριστικά στη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας. Αυτός είναι ο μόνος δρόμος για να βγούμε, επιτέλους, από τον φαύλο κύκλο των μειώσεων στις συντάξεις.

Αυτήν την πολιτική μόνο μια μεταρρυθμιστική Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μπορεί να υλοποιήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου