Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

ΣτΕ: Απόφαση “σταθμός” για την ευθύνη του νοσοκομείου απέναντι στον ασθενή



- Virus
Προηγούμενο για ανάλογες περιπτώσεις στο μέλλον, αναφορικά με την ευθύνη του νοσοκομείου σε περίπτωση θανάτου του ασθενούς, δημιουργεί απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για υπόθεση των ετών 2000-01, η οποία βασίστηκε και σε πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη.

Η απόφαση αφορά ασθενή που υποβλήθηκε σε εγχείριση σε δημόσιο νοσοκομείο, κατά τη διάρκεια της οποίας σημειώθηκε επιπλοκή, με αποτέλεσμα την εισαγωγή της στη ΜΕΘ και στη συνέχεια το θάνατο. Επιθεωρητές της Δ/νσης Επιθεώρησης του τότε Υπουργείου Υγείας & Πρόνοιας συνέταξαν πόρισμα, με τελική πρόταση να κινηθεί από το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου η διαδικασία πειθαρχικής δίωξης του γιατρού, διότι δεν ενημέρωσε λεπτομερώς ως όφειλε για την επέμβαση την ασθενή. Όπως διαπίστωσε αργότερα και το δικαστήριο, ο γιατρός επέλεξε μη ενδεδειγμένη ιατρικά μέθοδο χωρίς να προβεί σε ενημέρωση του ασθενούς και να λάβει τη συγκατάθεσή του, και χωρίς ενημέρωση και έγκριση από την επιστημονική επιτροπή του νοσοκομείου.

Με βάση τα προαναφερόμενα, το ΣτΕ επιδίκασε στην οικογένεια του θύματος υπέρογκο ποσό αποζημίωσης λόγω ψυχικής οδύνης, το οποίο καλείται τώρα να καταβάλει η διοίκηση του νοσοκομείου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, για την εν λόγω υπόθεση είχε στείλει σειρά εγγράφων στη διοίκηση του νοσοκομείου και στο Κεντρικό Πειθαρχικό Συμβούλιο ιατρών του ΕΣΥ, προκειμένου να εκκινήσουν και να ολοκληρωθούν τελικά οι διαδικασίες για την πειθαρχική ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Επίσης, σε σχετικό πόρισμα είχε τονίσει: α) την αρμοδιότητα της επιστημονικής επιτροπής του δημόσιου νοσοκομείου για έγκριση νέων μεθόδων θεραπείας και β) το γεγονός ότι η προσβολή υποχρέωσης ενημέρωσης του ασθενούς θεμελιώνει ιατρική ευθύνη.

Με αφορμή την πρόσφατη έκδοση της εν λόγω απόφασης, ο Συνήγορος επισημαίνει εκ νέου από τη μια τη νομική υποχρέωση των διοικήσεων των δημόσιων νοσοκομείων να διερευνούν τα πειθαρχικά παραπτώματα των ιατρών, ανεξάρτητα από την απόδοση τυχόν ποινικών ευθυνών, κι από την άλλη τη νομική υποχρέωση για σαφή και κατάλληλη ενημέρωση του ασθενούς, ως προϋπόθεση της συγκατάθεσή του στη θεραπεία.



Πηγή: docmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου