Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2016

«Κατηγορώ» κατά του ΕΣΥ και συγγνώμη στους ασθενείς

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΠΟΛΙΤΩΝ - imerisia.gr
Ασθενής επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου Φλέμινγκ, κατόπιν ραντεβού, με συμπτώματα ίωσης (πυρετός, βήχας και πονόλαιμος). Η παθολόγος γιατρός αρνήθηκε να εξετάσει την ασθενή, και την προέτρεψε να πάει στο εφημερεύον νοσοκομείο, που ήταν το «Σωτηρία», το οποίο βρίσκεται αρκετά χιλιόμετρα πιο μακριά από το Αμαλία Φλέμινγκ. Η γιατρός υποστήριξε ότι έπρεπε να πάει στα επείγοντα του νοσοκομείου που εφημέρευε, παραγνωρίζοντας εντελώς το γεγονός ότι η πολίτης είχε ήδη κλείσει ραντεβού στο Αμαλία Φλέμινγκ μέσω της νόμιμης διαδικασίας. Έτσι, η ασθενής αναγκάστηκε να φύγει χωρίς κανείς να την εξετάσει!

Στο ίδιο νοσοκομείο, ασθενής που έπασχε από Αλτσχάιμερ, νοσηλεύτηκε και λόγω έλλειψης χώρου, αναγκάστηκε να μοιραστεί δωμάτιο με άλλους νοσηλευόμενους ασθενείς.

Ένα από τα συμπτώματα της ασθένειας αυτής είναι ο ασθενής να μην κατανοεί τι λέει και να μιλάει δυνατά, ενοχλώντας τους υπόλοιπους ασθενείς. Παρά το γεγονός ότι το νοσηλευτικό προσωπικό έδωσε τα απαραίτητα ηρεμιστικά φάρμακα, ο αρμόδιος διευθυντής ιατρός για τη νοσηλεία, μίλησε με προσβλητικό τρόπο στον ασθενή και στη σύζυγό του, ζητώντας της αγενώς, να τον σταματήσει η ίδια να μιλάει και να ενοχλεί. Στην εξήγησή της ότι δεν μπορεί διότι πάσχει από Αλτσχάιμερ, δεν έδειξε καμία ευαισθησία, αντιθέτως συνέχισε την υποτιμητική συμπεριφορά απέναντί της.

Αρνήθηκε ο γιατρός
Σε άλλη περίπτωση, ασθενής προσήλθε στα επείγοντα του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης, με πόνο στο αυτί, αλλά η γιατρός εφημερίας αρνήθηκε να τον εξετάσει με την αιτιολογία ότι δεν ήταν επείγον. Όταν ο ασθενής ζήτησε το όνομά της, εκείνη του απάντησε με αγενή τρόπο και αρνήθηκε, οπότε ο πολίτης έφυγε άπραγος. Πρόκειται για τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, κατά τις οποίες, αδίκως, οι πολίτες δέχθηκαν αγενή συμπεριφορά εκ μέρους του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, ή/και άρνηση εξέτασης και νοσηλευτικής φροντίδας.

Και στις τρεις περιπτώσεις, κατόπιν παρέμβασης του Συνηγόρου του Πολίτη, διενεργήθηκε διοικητική έρευνα (στις δύο περιπτώσεις ΕΔΕ), και οι διοικήσεις των νοσοκομείων καθώς και το εμπλεκόμενο προσωπικό, διατύπωσαν εγγράφως τη συγγνώμη τους προς τους πολίτες. Συγκεκριμένα, ο Συνήγορος του Πολίτη απέστειλε έγγραφα στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων και ζήτησε τη διερεύνηση των περιστατικών. Τα αποτελέσματα ήταν:

• Στην πρώτη περίπτωση διενεργήθηκε ΕΔΕ μετά από σχετικό αίτημα του Συνηγόρου, ο ιατρός απολογήθηκε εγγράφως και εξέφρασε τη συγγνώμη του στην πολίτη. Επιπροσθέτως, έγιναν συστάσεις από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου στον αρμόδιο Διευθυντή ιατρό «περί μη επανάληψης της μη πρέπουσας συμπεριφοράς σε άλλο ασθενή και διατήρηση της ιατρικής του συμπεριφοράς στο ύψος των δύσκολων υποχρεώσεών του».

• Στη δεύτερη περίπτωση, το περιστατικό διερευνήθηκε από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου, η οποία κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν ήταν η εφημερεύουσα γιατρός η οποία συμπεριφέρθηκε απρεπώς, αλλά μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού. Ο Διευθυντής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του Νοσοκομείου, καθώς και ο ίδιος ο Διοικητής του Νοσοκομείου (και Διευθυντής Ιατρικής Υπηρεσίας), απέστειλαν έγγραφο συγγνώμης στον πολίτη και διαβεβαίωσαν τον Συνήγορο για την αποφυγή παρόμοιων περιστατικών στο μέλλον.

• Στην τρίτη περίπτωση, η ιατρός στην αρχική της απολογία δεν αποδέχθηκε το λάθος της, για το λόγο αυτό διενεργήθηκε ΕΔΕ, η οποία καθυστέρησε πολύ να διεκπεραιωθεί, αφού οι Διευθυντές γιατροί στους οποίους ανατίθεντο η ΕΔΕ, ο ένας μετά τον άλλον ζητούσαν εξαίρεση από τη διαδικασία. Εν τέλει, η ΕΔΕ διενεργήθηκε, και διαπιστώθηκε το λάθος εκ μέρους της ιατρού, η οποία ζήτησε συγγνώμη από την ασθενή για την ταλαιπωρία στη οποία υποβλήθηκε, και απέδωσε το συμβάν σε κακή συνεννόηση. Η συγγνώμη διαβιβάστηκε εγγράφως από τον διοικητή του νοσοκομείου στην πολίτη.

Καλή πρακτική
Σύμφωνα με τον Συνήγορο του Πολίτη, «η έγγραφη διατύπωση συγγνώμης αποτελεί καλή πρακτική που θα πρέπει πιο συχνά να υιοθετείται από τις Διοικήσεις των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων σε περιπτώσεις κακής συμπεριφοράς του προσωπικού τους: Με την αναγνώριση του λάθους εκ μέρους του προσωπικού του Νοσοκομείου, και την έγγραφη απολογία της Διοίκησης του Ιδρύματος στους θιγέντες πολίτες, αφ ενός ενδυναμώνεται η σχέση και η εμπιστοσύνη των πολιτών προς τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα, αφετέρου, ενισχύεται η διαδικασία εσωτερικού ελέγχου του συστήματος και η αποφυγή πρακτικών που ταλαιπωρούν τους πολίτες.

Το δε προσωπικό των νοσοκομείων που υπέστη την ελεγκτική διαδικασία, καθίσταται περισσότερο προσεκτικό σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και οι πολίτες ακόμα και αν αρχικά ταλαιπωρήθηκαν αδίκως, τελικά ικανοποιούνται λαμβάνοντας τη συγγνώμη που περίμεναν».

Στον Συνήγορο, εάν δεν υπάρξει λύση

Ο Συνήγορος του Πολίτη είναι αρμόδιος για υποθέσεις που αφορούν στις υπηρεσίες του Δημοσίου, των οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των επιχειρήσεών τους, των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας, των κρατικών νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, των δημοσίων επιχειρήσεων και των επιχειρήσεων των οποίων τη διοίκηση ορίζει άμεσα ή έμμεσα το δημόσιο με διοικητική πράξη ή ως μέτοχος. Κατ’ εξαίρεση, ο Συνήγορος του Πολίτη μπορεί να ελέγξει και συμπεριφορά ιδιωτών, όταν: προσβάλλεται δικαίωμα παιδιού καθώς και όταν υπάρχει άνιση μεταχείριση μεταξύ ανδρών και γυναικών σε εργασιακά θέματα. Κάθε πολίτης, προτού καταφύγει στον Συνήγορο, θα πρέπει να έχει έλθει σε επαφή με τη δημόσια υπηρεσία με την οποία σχετίζεται η υπόθεσή του. Μόνον εφόσον η επαφή αυτή με τη δημόσια υπηρεσία δεν έχει οδηγήσει σε επίλυση του προβλήματος μπορεί να καταθέσει αναφορά στον Συνήγορο του Πολίτη. Η αναφορά πρέπει:

• να είναι έγγραφη, όχι όμως απαραίτητα στην ελληνική γλώσσα.

• να είναι επώνυμη και υπογεγραμμένη.

• να προέρχεται από τον άμεσα ενδιαφερόμενο ή νόμιμο πληρεξούσιο αυτού.

• να απευθύνεται ρητά στον Συνήγορο του Πολίτη, ζητώντας την παρέμβασή του (όχι απλή κοινοποίηση).

• να περιέχει στοιχεία επικοινωνίας, δηλαδή ταχυδρομική διεύθυνση και αριθμό τηλεφώνου.

H αναφορά πρέπει να περιλαμβάνει: συνοπτική περιγραφή του προβλήματος, ποια είναι η εμπλεκόμενη δημόσια υπηρεσία, τις ενέργειες που έχουν προηγηθεί, το αποτέλεσμά τους, κάθε αποδεικτικό στοιχείο ή πληροφορία που μπορεί να βοηθήσει στη διερεύνηση του θέματος. Η αναφορά υποβάλλεται αυτοπροσώπως στα γραφεία του Συνηγόρου του Πολίτη (Δευτέρα έως Παρασκευή 8:30 έως 14:00 και κάθε Τετάρτη μέχρι τις 16:30) ή ταχυδρομικώς: Χαλκοκονδύλη 17, Τ.Κ. 104 32 Αθήνα ή με φαξ: 213 1306 800 και 210 7292 129 ή ηλεκτρονικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου