Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Τέλος το Δημόσιο για τις Ιδιωτικές Κλινικές στην Πολωνία



H απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διακόψει τη σύμβαση συνεργασίας που είχε το Δημόσιο με τις 300 ιδιωτικές κλινικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα ταρακούνησε τον κλάδο των ιδιωτικών κλινικών στην Ευρώπη,


IATRONET.GR

Επί ποδός είναι ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών στην Ευρώπη, μετά την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης να διακόψει τη σύμβαση συνεργασίας που είχε το Δημόσιο με τις 300 ιδιωτικές κλινικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα. 

Το θέμα, μας ανέφερε ο κ. Γρηγόρης Σαραφιανός -πρόεδρος στην Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών- ο οποίος για αυτό αλλά και για άλλα εξίσου σημαντικά ζητήματα συμμετείχε προ ημερών σε έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Ιδιωτικών Κλινικών (UEHP) στα γραφεία της ΑΙΟP. Η τελευταία είναι η Ιταλική Ένωση Ιδιωτικών Νοσοκομείων.

Όπως τόνισε στο Iatronet, όταν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες και δυσμενείς σε σημείο που αμφισβητούν την ύπαρξη ολόκληρου κλάδου, η συσπείρωση δυνάμεων είναι επιτακτική ανάγκη και μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό αποφασίστηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών στην οποία μετέχουν 17 μέλη που εκπροσωπούν χιλιάδες Ιδιωτικές κλινικές (μόνο η Ιταλία έχει 600 ιδιωτικές μονάδες, ενώ διπλάσιες είναι σε Γερμανία και Γαλλία) να ξεκινήσει άμεσα επαφές με την Ιρλανδία, τη Δανία, τη Σουηδία και την Εσθονία προκειμένου τα θεσμικά όργανα που υπάρχουν εκεί και εκπροσωπούν την ιδιωτική πρωτοβουλία να γίνουν μέλη της UEHP. 

Συνομιλώντας μαζί του, ο κ. Σαραφιανός, μας τόνισε ότι πανευρωπαϊκά, ο κλάδος των ιδιωτικών κλινικών βρίσκεται σε αναβρασμό, καθώς τα προβλήματα αντί να μειώνονται αυξάνονται. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η UEHP (Ευρωπαϊκή Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών) να συστήσει ομάδες εργασίας, όπου η κάθε μία θα μελετήσει συγκεκριμένο πρόβλημα που ταλανίζει τον κλάδο και θα προτείνει λύσεις. Τα βασικότερα προβλήματα του κλάδου πανευρωπαϊκά είναι τα θέματα της κινητικότητας των ασθενών, των επενδύσεων στην υγεία, της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών, της χάραξης στρατηγικής για το ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι ιδιωτικές κλινικές στα Εθνικά Συστήματα Υγείας, οι σχέσεις των Ιδιωτικών Ασφαλιστικών εταιρειών με τις κλινικές, οι ελλείψεις που υπάρχουν σε ιδιωτικές κλινικές στη νησιωτική Μεσόγειο- και για πρώτη φορά θα μελετηθεί πώς και για ποιους λόγους επιλέγει ο ασθενής τον ιδιωτικό τομέα σε κάθε χώρα!.

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε το Ευρωπαϊκό Συνέδριο (για τον κλάδο) να γίνει στη Λισαβώνα τον Μάρτιο, υπό την αιγίδα του Πορτογαλικού Υπουργείου Υγείας, ενώ σε αυτό ήδη έχει προσκληθεί ο Επίτροπος Υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου