Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Στις …Καλένδες οι διαπραγματεύσεις για τα φάρμακα της Ηπατίτιδας! Οι νέες δεσμεύσεις του υπ.Υγείας

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Με την αγωνία των ασθενών με Ηπατίτιδα C που περιμένουν να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα τις τιμές των φαρμάκων ώστε να έχουν πρόσβαση οι ασθενείς, φαίνεται πως παίζει για άλλη μια φορά η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Παρότι εδώ και 1,5 χρόνο έχουν δοθεί οι δεσμεύσεις πως θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές των φαρμάκων της Ηπατίτιδας C, ώστε να αρχίζει να υλοποιείται και το σχετικό εθνικό σχέδιο δράσης κατά της νόσου, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μένει και πάλι σε δεσμεύσεις και παραδοχές.

Να σημειωθεί πως εδώ και καιρό οι Σύλλογοι ασθενών με Ηπατίτιδα C (Προμηθέας, Σύλλογος Ασθενών Ήπατος), παρακαλούν στην κυριολεξία να αρχίσουν τα «παζάρια» με τις φαρμακευτικές εταιρείες, αλλά ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες, στην οδό Αριστοτέλους…σφυρίζουν αδιάφορα.

Εντύπωση προκαλεί μάλιστα το γεγονός ότι πριν λίγους μήνες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δεν παρέλειψε να αποκαλύψει σε σύσκεψη πως επιδιώκει να εξασφαλίσει μειώσεις στις τιμές των φαρμάκων ακόμη και κατά 50%, παρότι η διαρροή τέτοιων πληροφοριών απαγορεύονται από τη συμφωνία εμπιστευτικότητας που έγινε με τον ΕΟΠΥΥ.


Όμως μετά από μήνες ήρθαν και πάλι νέες δεσμεύσεις παρότι η επιτροπή διαπραγμάτευσης «πάγωσε» μετά την παραίτηση δύο μελών και τον ορισμό νέων στελεχών.

Κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής την Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 με αποκλειστικό θέμα την κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το HIV/AIDS, τις ιογενείς ηπατίτιδες και τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ως μία από τις κύριες αιτίες επιπολασμού των ιών, το υπουργείο Υγείας παραδέχτηκε τις καθυστερήσεις και δεσμεύτηκε πως άμεσα θα ξεκινήσει η όλη διαδικασία.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος δεσμεύθηκε για την άμεση χάραξη και υλοποίηση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου που θα θέτει τους στόχους, τις προτεραιότητες και το χρονοδιάγραμμα σε ορίζοντα πενταετίας και θα συντονίζει τα εμπλεκόμενα μέρη για την οριστική αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV/AIDS.

Παραδέχθηκε επίσης πως υπήρξε καθυστέρηση στη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης. Ωστόσο ιεράρχησε ως κυρίαρχη προτεραιότητα της ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, την άμεση λειτουργία της και επανέλαβε τη δέσμευση για τη δημιουργία ξεχωριστού προϋπολογισμού στα νοσοκομεία για την προμήθεια αντιρετροϊκών φαρμάκων.

O καθηγητής Γιώργος Παπαθεοδωρίδης ανέδειξε την επανάσταση που έχουν φέρει τα νέα φάρμακα στην αντιμετώπιση της ιογενούς ηπατίτιδας C και την ανάγκη να λειτουργήσει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης που θα επέτρεπε με τον προϋπολογισμό που σήμερα θεραπεύονται 1.000 ασθενείς στην Ελλάδα, να έχουν πλέον πρόσβαση στη θεραπεία 3.000 ή 4.000 ασθενείς.

Ο καθηγητής Άγγελος Χατζάκης παρουσίασε ως αναγκαία συνθήκη για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων και του HIV, την απάντηση των προκλήσεων που συνδέονται με τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών, ενώ ο καθηγητής Γιάννης Κυριόπουλος στάθηκε στην υποδειγματική καταγραφή μέσω των μητρώων ασθενών και στην ανάγκη λειτουργίας της επιτροπής διαπραγμάτευσης.

Ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Ασθενών Ήπατος Ελλάδος «Προμηθέας» Στέλιος Αγαπητός παρουσίασε τις προτεραιότητες που πρέπει να ιεραρχηθούν για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατιτίδων, όπως η χάραξη και υλοποίηση ενός νέου εθνικού σχεδίου δράσης, η καθολική πρόσβαση στις νέες θεραπείες και ο προσανατολισμός της πολιτείας στη διάγνωση όσων ζουν με ηπατίτιδα και δε το γνωρίζουν.

Πάντως έγκυρες πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου τυχαίο το πάγωμα της επιτροπής διαπραγμάτευσης.
Το υπουργείο Υγείας εδώ και καιρό κωλυσιεργεί ώστε να αποτραπεί άμεσα η αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα ακριβά φάρμακα που θα πρέπει να χορηγούνται μετά τις διαπραγματεύσεις.

Και επίσης ο πρόσφατος ορισμός νέων μελών στην επιτροπή διαπραγμάτευσηςέγινε άρον άρον, καθώς η τρόικα που εμφανίζεται δυσαρεστημένη με τη μη συγκράτηση της φαρμακευτικής δαπάνης, ζήτησε λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο HealthReport.gr, να επισπευσθούν οι διαδικασίες για τις εκπτώσεις στα ακριβά φάρμακα. Δείτε ΕΔΩ τα νέα μέλη: «Νέα επιτροπή διαπραγμάτευσης για εκπτώσεις στα φάρμακα! Όλα τα ονόματα»

Το επόμενο διάστημα πάντως όπως όλα δείχνουν η επιτροπή διαπραγμάτευσης θα πρέπει να ξεκινήσει εκ νέου τις συναντήσεις της με τις φαρμακευτικές εταιρείες που διαθέτουν φάρμακα για την Ηπατίτιδα C, λόγω ακριβώς των δεσμεύσεών μας στους δανειστές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου