Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2016

Πόσα φάρμακα πωλούνται χωρίς συνταγή! Έρχεται απελευθέρωση τιμών

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Η απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων χωρίς συνταγή (ΜΗΣΥΦΑ) είναι προ των πυλών. Πόσα πωλούνται στην Ελλάδα

Ξεκινά από τις αρχές του χρόνου η απελευθέρωση των τιμών των φαρμάκων χωρίς συνταγή, με βάση τη σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Οι φαρμακοποιοί φοβούνται εκτόξευση των τιμών καθώς σε πολλούς θα …ανοίξει η όρεξη. Διαβάστε ΕΔΩ το σχετικό ρεπορτάζ: «Λουράντος: Έρχονται αυξήσεις φωτιά στα φάρμακα χωρίς συνταγή»

Βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί είναι εκείνοι που ασχολούνται με τα ΜΗΣΥΦΑ ενώ και για τη διάθεσή τους στα σούπερ μάρκετ δόθηκε μάχη.
Στο … «χρηματιστήριο» των φαρμάκων τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα βρίσκονται ψηλά, καθώς κάθε χρόνο πωλούνται εκατομμύρια συσκευασίες.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μία από τις πιο ελκυστικές μερίδες της φαρμακευτικής αγοράς. Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα δε χρειάζονται επίσκεψη στο γιατρό αλλά ούτε και συνταγή.
Προσφέρουν …ζεστό χρήμα γι αυτό και τα έσοδα για τους δημιουργούς τους, θεωρητικά είναι πολύ υψηλότερα και πιο άμεσα.

Και η υπόθεση ΜΗΣΥΦΑ αποδεικνύεται …χρυσή, αφού δε χρειάζεται να περιμένει κανείς τον κακοπληρωτή ΕΟΠΥΥ για να εισπράξει τα χρήματά του, καθώς εξοφλεί με μετρητά ο ίδιος ο ασθενής στον πάγκο του φαρμακοποιού.

Γι αυτό και τα ΜΗΣΥΦΑ αποτελούν μία από τις λιγοστές ακόμη πηγές μετρητών για τον κλάδο των φαρμακοποιών, ο οποίος είναι στα κάγκελα για την απόφαση της κυβέρνησης να βγουν στα σούπερ μάρκετ τα σχετικά σκευάσματα. Δείτε ΕΔΩ τις αντιδράσεις των φαρμακοποιών: «Στα κάγκελα οι φαρμακοποιοί για τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ! Σκληρές αιχμές για συμφέροντα»
Από την άλλη οι φαρμακοποιοί θυμίζουν ότι και τα ΜΗΣΥΦΑ είναι φάρμακα και έχουν παρενέργειες και κινδύνους όπως και τα υπόλοιπα.

Από τις αρχές του 2017 πάντως και η τιμή τους θα απελευθερωθεί κι εκεί που η τρόικα ευελπιστεί ότι θα μειωθούν οι τιμές λόγω ανταγωνισμού, δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι για δύο χρόνια τα ΜΗΣΥΦΑ θα έχουν σταθερές τιμές και μετά ενδεχομένως και να αυξηθούν.
Όπως και να χει δεν είναι τυχαίες οι διαμάχες για τα φάρμακα χωρίς συνταγή.
Τα λεφτά είναι πολλά…

Τα ΜΗΣΥΦΑ σε αριθμούς

Μόνο το 2014 πουλήθηκαν στην χώρα μας 95,9 εκατ. συσκευασίες αξίας 331 εκατ. ευρώ, με βάση τα στοιχεία της IMS Hellas (2015).

Μία χρονιά νωρίτερα το 2013 οι πωλήσεις σε συσκευασίες έφθασαν τα 83,5 εκατ., αξίας 292,3 εκατ. ευρώ.
Λίγες συσκευασίες λιγότερες διατέθηκαν το 2012 στη χώρα μας. Πουλήθηκαν 78,2 εκατ. κουτιά, αξίας 258,4 εκατ. ευρώ.

Η ανοδική τάση στις πωλήσεις των ΜΗΣΥΦΑ είναι ξεκάθαρη τα τελευταία χρόνια. Γι αυτό και πολλές φαρμακευτικές εταιρείες έχουν κάνει αίτηση να ενταχθούν φάρμακά τους που σήμερα αποζημιώνονται από την κοινωνική ασφάλιση, στη λίστα με τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα.
Πρόκειται κυρίως για απλά σκευάσματα με χαμηλές τιμές, που μπορούν να αγορασθούν και απ’ ευθείας από το φαρμακείο.

Από τα 331 εκατ. ευρώ που πλήρωσαν από την τσέπη τους οι ασθενείς για Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα το 2014, το μεγαλύτερο μερίδιο (23%) πήγε σε βιταμίνες. Βιταμίνες αξίας 76,2 εκατ. ευρώ.

Ψηλά στη λίστα είναι και τα αναλγητικά με ποσοστό 20,2% και αξία 67 εκατ. ευρώ, ενώ τρίτα στη σειρά πωλήσεων είναι τα σκευάσματα για το βήχα και το κρυολόγημα με ποσοστό 19,9% και αξία 66 εκατ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου