Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Ξανθός: Σε λειτουργία 100 Τοπικές Μονάδες Υγείας -Στόχος οι 239 δομές σε όλη τη χώρα

13 ΤΟΜΥ ΑΝΟΙΧΤΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Την 4η και 5η Τοπική Μονάδα Υγείας εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, 
φωτογραφία: eurokinissi ΤΡΥΨΑΝΗ ΦΑΝΗ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την 4η και 5η Τοπική Μονάδα Υγείας (ΤΟΜΥ) στην περιοχή της Χαριλάου, που υπάγονται στην αρμοδιότητα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) και τέθηκαν σε λειτουργία στις 11 Ιουνίου, εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

'Ηδη στην 4η ΤΟΜΥ έχουν εγγραφεί 330 πολίτες και στην 5η 500.
Ο υπουργός Υγείας ανέφερε ότι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης λειτουργούν 13 ΤΟΜΥ, οκτώ στη δυτική πλευρά της πόλης και πέντε στην ανατολική.

Ο κ.Ξανθός, υπενθυμίζοντας ότι το σχέδιο για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) προβλέπει τη λειτουργία 239 δομών σε όλη τη χώρα, ανέφερε ότι προς το παρόν λειτουργούν περίπου 100 ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν λειτουργήσει άλλες 20.

«Στόχος είναι να έχουμε 120 ΤΟΜΥ μέχρι το τέλος του έτους. Νομίζω ότι αυτός ο στόχος είναι εφικτός. Θα προσπαθήσουμε μέσα στο 2019 να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός και κυρίως μέλημά μας είναι να δώσουμε και μεγαλύτερη έμφαση τώρα και στα Κέντρα Υγείας της υπαίθρου και στα περιφερειακά τους ιατρεία. Αναζητούμε ένα τρόπο να μπορεί το σύστημα υγείας να παρέχει υπηρεσίες σε πληθυσμούς, κυρίως ηλικιωμένων ανθρώπων που έχουν δυσκολία μετακίνησης και δυσχέρεια πρόσβασης στις σημερινές δομές» ανέφερε ο κ. Ξανθός.
Παράλληλα σημείωσε ότι προφανώς υπάρχουν δυσκολίες και καθυστερήσεις στο σχέδιο για την ΠΦΥ, που κυρίως οφείλονται στο ότι δυστυχώς έχει μειωθεί πάρα πολύ η διαθέσιμη δεξαμενή οικογενειακών γιατρών στη χώρα, λόγω του brain drain (της μετανάστευσης γιατρών).

Την 4η και 5η Τοπική Μονάδα Υγείας εγκαινίασε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ελλείψεις στο σύστημα υγείας στην περιοχή της Χαλκιδικής είπε: «Το σύστημα υγείας είχε ελλείψεις και πριν από την κρίση. Κανείς δεν αμφισβητεί ότι υπάρχουν ακόμα δυσκολίες, ότι υπάρχουν κενά και ανάγκες ακάλυπτες. Κάνουμε προσπάθεια αυτή την περίοδο να καλύψουμε σταδιακά το μεγαλύτερο μέρος αυτών των αναγκών. Υπάρχει ένας σχεδιασμός, που την ευθύνη του την έχουν η 3η και η 4η Υγειονομική Περιφέρεια. Προσπαθούμε να αξιοποιήσουμε τους διαθέσιμους πόρους και να προσλάβουμε μόνιμο και επικουρικό προσωπικό και να βελτιώσουμε τις κτιριακές υποδομές και στον εξοπλισμό των Κέντρων Υγείας».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσλήψεων, ο κ.Ξανθός τόνισε ότι αυτή την περίοδο βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα προσλήψεων και με μόνιμο και με επικουρικό προσωπικό.
«Τώρα έχουμε ένα νέο μοντέλο επιλογής λοιπού επικουρικού προσωπικού, το οποίο θα γίνεται πάρα πολύ γρήγορα και ευέλικτα. Μέσα σε λίγες μέρες θα μπορεί να γίνει πρόσληψη από πίνακες που θα υπάρχουν στις υγειονομικές περιφέρειες για κάθε κατηγορία επαγγελματικών υγείας. Ολοκληρώνεται η πρόσληψη αυτή την περίοδο, η προκήρυξη "7Κ", που σημαίνει ότι θα έχουν προστεθεί περίπου 3.900 μόνιμοι εργαζόμενοι επιπλέον στο σύστημα υγείας εκτός των γιατρών.
'Εχουμε προκηρύξει 2.000 θέσεις ιατρών και τώρα θα βγάλουμε τις τελευταίες περίπου 650 που έχουν μείνει.
Είναι ένεση ανθρώπινου δυναμικού στον βαθμό που ολοκληρωθεί και τοποθετηθούν όλοι αυτοί φυσικά, γιατί είναι λίγο χρονοβόρα διαδικασία για τους γιατρούς. Νομίζω ότι θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα κάλυψης κενών του συστήματος υγείας με μόνιμο τρόπο» πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

16 σχόλια:

  1. παραμυθια τομυ χωρις γιατρους και ουτε θα τους βρει

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να προκηρυχθούν περισσότερες θέσεις γιατρών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους. Παρ΄όλα αυτά βλέπουμε ότι απομένουν λίγες θέσεις γιατρών για προκήρυξη, που σημαίνει ότι σιγά-σιγά το σύστημα υγείας θα βρει το βηματισμό του. Αν λάβουμε υπ΄όψιν ότι τα πράγματα στο ελεύθερο επάγγελμα δεν πάνε καλά, η ένταξη στις ΤΟΜΥ είναι μονόδρομος για τους πρώην συμβεβλημένους γιατρούς. Ας σπεύσουν λοιπόν να υποβάλουν αίτηση όσο ακόμα υπάρχουν αυτές οι λίγες θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ονειρα γλυκα συριζοτρολ που.....τιγκατατε με 500 ανειδικευτα καυκασια γεροντια!

      Διαγραφή
    2. Χαχαχααχχααχ ! Χιούμορ ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ !
      '0νειρα γλυκα ευχομαι και πάντα τετοια , να μας κανετε να χαμογελαμε και να καταλαβαινουμε οτι η λαμογιά ειναι η μόνη διαχρονική αξία στην χώρα .

      Διαγραφή
    3. Για να τελειώνουμε με την προπαγάνδα. Θα ανοίξουν τόσες ΤΟΜΥ όσες επιτρέπει ο αριθμός των γιατρών που έχουν μπει. Οι γιατροί αυτοί είναι είτε αυτοί που τώρα πήραν ειδικότητα, είτε αυτοί που μέχρι τώρα ήταν επικουρικοί, δηλαδή ούτως ή άλλως γιατροί που υπήρχαν μέχρι σήμερα στο δημόσιο σύστημα. Άλλοι δε θα υπάρξουν σε λίγο δε θα βλέπετε ούτε ειδικευόμενους στα νοσοκομεία. Οι άδειες θέσεις είναι πολλές και πολλές θα παραμείνουν. Σε δύο χρόνια ουδείς ξέρει τι θα συμβεί και σε αυτούς που μπήκαν. Πολύ θα το θέλατε να έχει κεσάτια ο ιδιωτικός τομέας που μέχρι τώρα έχει γυρίσει την πλάτη σε 5 προκηρύξεις, άλλωστε σε αυτό ποντάρατε. Ακόμα και τον τελευταίο μήνα με τις συμβάσεις του ΕΟΠΥΥ κομμένες και τους ασφαλισμένους πανικόβλητους από τα ψέμματα της τάχα υποχρεωτικής δήλωσης ΟΙ δεν άκουσα κανένα ιδιώτη συνάδελφο να παραπονιέται. Αντίθετα άκουσα πολλούς ασθενείς να παραπονιούνται για τον τρόπο που το υπουργείο μας προσπαθεί να τους επιβάλει να αλλάξουν γιατρούς που εμπιστεύονται χρόνια και για το γεγονός ότι οι κρατικές περικοπές με αντίστοιχη επιβάρυνση των ίδιων αφορούν πάντα την υγεία.

      Διαγραφή
  3. 100 γυφΤΟΜΥ με δυο ανειδικευτα καυκασια γεροντια η καθεμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Igo exetazi zoo elini den pirazi ligo pari meta siderosi papu pari portofoli! Igo medik abhazia poli diskolo prepi dosi 2000€ ! Ksanto ipe mene harti nane oti nane! Ura to megalo ipurgo!
    Mariya Asxhetidi syrizokatsapliasvili !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΙΚΟΤΗΤΑ ΣΟΥ,ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΑΜΦΕΒΑΛΑ.ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙΣ ΤΙ ΓΡΑΦΕΙΣ ΚΑΙ ΤΙ ΘΕΣ ΝΑ ΠΕΙΣ.

      Διαγραφή
    2. ΦΙΛΕ ΕΧΕΙΣ ΤΑΛΕΝΤΟ!!! ΜΕ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΓΕΛΑΩ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ. ΔΟΥΛΕΨΕ ΤΟ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΡΙΕΡΑ

      Διαγραφή
  5. Το μελλον ανόητοι ειναι οι ΙΔΙΩΤΕΣ και οχι οι ΤΟΜΥ και οι απανταχου δυστυχισμενοι που μπηκαν οικογενειακοι με αμοιβη 1 ευρω μεικτα. Πλωρωστε κοπριτες τους ιδιωτες και οχι τα αγραμματα καυκασια γεροντια που κανουν τον γιατρο και δινουν ZANTAC στο έμφραγμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. εγκω ΠΕΡΑΣΑ ΑΘΗΝΑ (ΟΧΙ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΑΘΗΝΑ ΜΕ ΜΕΤΕΓΓΡΑΦΗ ΑΠΟ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ)-ΘΑ ΜΠΩ ΤΟΜΥ ,ΕΙΜΑΙ 37.ΘΑ ΒΓΑΖΩ ΑΠΟ ΤΑ ΦαΡΜΑΚΑ,ΑΞΟΝΙΚΕΣ-ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ.ΜΕΤΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΘΕΙ Η ΣΥΜΒΑΣΗ .ΑΝ ΟΧΙ ΘΑΧΩ ΚΑΝΕΙ ΤΡΕΛΛΗ ΜΠΑΖΑ,ΑΝΟΙΓΩ ΣΚΕΤΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ Η ΦΕΥΓΩ ΕΞΩ ΚΟΡΟΙΔΑ.ΓΙΑ 2 ΧΡΟΝΙΑ ΟΥΤΕ ΕΦΟΡΙΕΣ ΟΥΤΕ ΤΣΑΥ.ΚΟΡΟΔΟΑ ΕΓΩ ΞΕΡΩ ΚΑΙ 3 ΓΛΩΣΣΕΣ ΕΣΥ?ΡΕ ΣΕΙΣ ΘΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΤΕΙ ΑΥΤΟ Η.....

      Διαγραφή
    2. ΝΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ

      Διαγραφή
    3. Αχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχαχα.. ....τρελη μπαζα ο γιατρος των ......Αθηνων 3.43 εννοει τα 1600 ψωροευρω που παρολο που ειναι. .....γιατραρα δεν μπορει ουτε να πλησιασει εξω! Καταλαβαινετε ολοι για τι.....ΑΜΕΑ μιλαμε ετσι?

      Διαγραφή
  6. ο κυριος των 11.00 πμ να περαση να πληρωθη απο το ταμειο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. και ο υπαλληλος του συριζα του 3.43 ειναι ο ιδιος των 11 απλα κενει υπερωριες

    ΑπάντησηΔιαγραφή