Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2018

Καταρρέει ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού – 905 γιατροί για 10 εκατ. ασφαλισμένους

ΤΡΑΓΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
ΜΑΡΙΑ – ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ - ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ

Αποτέλεσμα εικόνας για οικογενειακός ιατρόςΣε μεγάλο αδιέξοδο αναμένεται να βρεθούν οι πολίτες εξαιτίας της ανεπάρκειας σε οικογενειακούς γιατρούς. Το εγχείρημα του υπουργείου Υγείας για την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας καταρρέει πριν καλά καλά ξεκινήσει. Ούτε καν 1.000 οικογενειακοί γιατροί δεν υπάρχουν σήμερα, προκειμένου να καλύψουν… δέκα εκατομμύρια ασφαλισμένους.

Και μπορεί προς το παρόν να μη λειτουργεί «αυστηρά» ο ρόλος του οικογενειακού γιατρού, ωστόσο, από 1ης Ιανουαρίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολίτες θα χρειάζονται παραπομπή από τον οικογενειακό γιατρό για υπηρεσίες υγείας.

Ηδη η λήξη των συμβάσεων σχεδόν 2.000 γενικών γιατρών, παθολόγων και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ και η έναρξη των νέων συμβάσεων (1η Αυγούστου), αλλά μόνο από 600 γιατρούς, έχει δημιουργήσει μπλάκ άουτ, κάτι που αναμένεται να φανεί με τις πρώτες ιώσεις όταν οι ασφαλισμένοι δεν θα βρίσκουν ιδιώτη γενικό γιατρό, παθολόγο ή παιδίατρο χωρίς να πληρώσουν. Το αποτέλεσμα δεν είναι άλλο, από το ότι οι πολίτες θα υποχρεώνονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για ιατρικές επισκέψεις.

Πριν από λίγες ημέρες αναρτήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες από τη 2η προκήρυξη για τη στελέχωση των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας). Από το σύνολο των 953 θέσεων που προκηρύχθηκαν, αιτήθηκαν 220 γιατροί που είναι σε διαδικασία διορισμού, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη. Από την 1η προκήρυξη των ΤΟΜΥ τοποθετήθηκαν τελικά 280 γιατροί. Μαζί με τους 625 που έχουν συμβληθεί μέσω ΕΟΠΥΥ, σήμερα στο σύστημα υπάρχουν λίγο περισσότεροι από 900 οικογενειακοί γιατροί.

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, σήμερα λειτουργούν 100 ΤΟΜΥ, με στόχο να φτάσουν τις 120 στο τέλος του έτους. Υπενθυμίζεται, βέβαια, ότι ο στόχος ήταν 239 ΤΟΜΥ μέχρι τέλος του 2017! Σημειώνεται ότι, όπως προκύπτει από εκτιμήσεις, μόνο 80.000 πολίτες έχουν εγγραφεί μέχρι τώρα σε οικογενειακό γιατρό.

Μεγάλο πρόβλημα έχει προκύψει από τους γενικούς γιατρούς, παθολόγους και παιδιάτρους με σύμβαση ΕΟΠΥΥ (Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας). Οι συμβάσεις που είχαν αυτοί οι γιατροί έληξαν στις 31 Ιουλίου και από την 1η Αυγούστου ισχύουν οι νέες συμβάσεις, αυτές του οικογενειακού γιατρού, στο πλαίσιο της νέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Μόνο που είναι μόνο 600, από τους σχεδόν 2.000 γιατρούς που ήταν πριν την 1η Αυγούστου.

Οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί μέσω ΕΟΠΥΥ αλλά και οι ελάχιστοι οικογενειακοί γιατροί στις ΤΟΜΥ, έχουν αφήσει τους πολίτες κυριολεκτικά χωρίς γιατρούς!

Μια απλή περιήγηση στην πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας (rdv.ehealthnet.gr) το αποδεικνύει. Τα παραδείγματα είναι πολλά: Ολόκληρος ο νομός Ζακύνθου είναι, μέχρι στιγμής, με έναν ιδιώτη οικογενειακό γιατρό, με σύμβαση ΕΟΠΥΥ, ενώ ακόμη δύο γιατροί σε δύο Κέντρα Υγείας καλούνται να εξυπηρετήσουν τους σχεδόν… 40.000 κατοίκους της. Σε ολόκληρη Αρκαδία, επίσης, όπως διαμορφώνεται το σύστημα μέχρι τώρα, δεν υπάρχει ούτε ένας γιατρός με ΕΟΠΥΥ παρά μόνο Κέντρα Υγείας και ΤΟΜΥ.

Η κατάσταση δεν μοιάζει να είναι καλύτερη στην Αττική. Η περιοχή των Αμπελοκήπων έχει μόλις έναν ιδιώτη οικογενειακό μέσω ΕΟΠΥΥ, κάτι που σημαίνει ή ότι όλοι οι κάτοικοι της περιοχής πρέπει να πηγαίνουν σε αυτό τον έναν ή να πληρώνουν από την τσέπη τους παθολόγους που δεν έχουν σύμβαση. Σημειώνεται ότι ΤΟΜΥ δεν υπάρχει. Παρόμοια… ποσοστά κάλυψης των πολιτών έχει και το Χαϊδάρι, με μόνο έναν ιδιώτη συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ οικογενειακό γιατρό. Οι κάτοικοι Χαϊδαρίου μπορούν να εγγράφονται εκτός από τον έναν αυτόν ιδιώτη γιατρό και σε ακόμη έναν, σε ΠΕΔΥ (πρώην ιατρείο ΙΚΑ). Ο κάθε γιατρός θα πρέπει να είναι «υπερήρωας», καθώς ο νόμος προβλέπει ότι του αντιστοιχούν το περισσότερο 2.250 εγγεγραμμένοι ενήλικες, ενώ με τα τωρινά δεδομένα θα πρέπει να βλέπει πολλές χιλιάδες παραπάνω.

Στο πυκνοκατοικημένο Παγκράτι, στο κέντρο της Αθήνας, υπάρχουν μόλις τρεις παθολόγοι και αυτοί όχι γιατροί ιδιώτες που έχουν σύμβαση με ΕΟΠΥΥ και μπορούν να δέχονται στα ιατρεία τους, αλλά της μονάδας ΠΕΔΥ!

Οι σπασμωδικές κινήσεις και η προχειρότητα με τα οποία έχει στηθεί το μεγαλόπνοο σχέδιο του υπουργείου Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, δηλαδή, κυριαρχούν σε κάθε σημείο της «μεταρρύθμισης». Αυτό τον ένα μήνα, από την 1η Αυγούστου, που είναι σε ισχύ οι «οικογενειακοί» γιατροί του ΕΟΠΥΥ, υπάρχουν ένα σωρό γραφειοκρατικά εμπόδια. Οπως για το ότι οι γιατροί δεν έχουν λάβει ακριβείς οδηγίες για το νέο σύστημα. Αλλά ούτε και οι πολίτες δεν έχουν κατανοήσει το ότι πρέπει να εγγραφούν στον οικογενειακό γιατρό.

O Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του εκφράζει την έντονη δυσαρέσκειά του για «την κατάρρευση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης αναφέρει ότι «ο Ελληνας ασθενής δεν είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας. Ο ΙΣΑ θα εξαντλήσει όλα τα μέσα για να προασπίσει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα των πολιτών στην ελεύθερη επιλογή γιατρού και την πρόσβαση όλων των πολιτών στο υψηλά εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό της χώρας».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ενωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ-ΕΟΠΥΥ) καλεί το υπουργείο Υγείας να «αναλογισθεί τις ευθύνες της για τη Δημόσια Υγεία και να αναστείλει την απόλυση των παθολόγων, γενικών γιατρών, παιδιάτρων τους οποίους άμεσα χρειάζεται ο πληθυσμός, αφήνοντας κατά μέρος τις ιδεοληψίες του». Η ΕΝΙ – ΕΟΠΥΥ έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αφορμή την έναρξη ισχύος του οικογενειακού γιατρού, ενώ καλεί όσα μέλη της κρίνουν ότι θίγονται έντονα οικονομικά να προσφύγουν δικαστικά.

9 σχόλια:

  1. Ολο το αρθρο ειναι μια μπαρουφα. Γιατί ο Ελληνας ιατρος ειναι γιατρός δευτερης κατηγοριας. ΝΑ πληρωθεί ο Ελληνας γιατρός οπως πληρωνεται και ο ευρωπαιος οικογενειακος γιατρός και να δηλωσει τη συμμετοχή του. Δε μπορεί ο Ελληνας γιατρος να φορολογειται περισσότερο , να πληρώνει ασφαλιστρα περισσοτερα απο τον καθε ευρωπαιο και να εχει την απαιτηση το κρατος αλλα και οι πολίτες να πληρωνεται με ψιχουλα. Εχει οικογενεια και υποχρεωσεις οπως ολοι και περιμενει απο τη δουλεια του να καλυψει τις αναγκες του και οχι να κανει το ζητιανο. Ενας παθολόγος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οταν η χώρα βρίσκεται σε αυτό το χάλι και ακόμα δεν έχει κατανοήσει ο ιατρικός κόσμος τι φταίει και πως θα διορθωθεί,γράφονται αυτές οι διαπιστώσεις,διαμαρτυρίες για ιδεοληψίες κλπ.κλπ.
    Το ζήτημα είναι ένα.Χρειάζεται να γίνει επιτέλους ΠΦΥ.-
    Οι αερολογίες οτι έχουμε πολλούς ειδικούς γιατρούς και πρέπει να τους χρησιμοποιήσουμε παρότι σε άλλες χώρες ίδιου πληθυσμού δεν είναι ούτε οι μισοί,αυτό είναι συντεχνιακή-ψηφοθηρική ιδεοληψία ή οχι; Αυτό είναι μιά στρέβλωση που από χρόνια θα έπρεπε να αντιμετωπισθεί,αλλά από ποιούς; Από τους ανίκανους;
    Οι αερολογίες γιά ελεύθερη επιλογή γιατρού από τον ασθενή,χωρίς να πληρώνει,που εφαρμόζεται; Σε όλα τα κράτη τα σοβαρά,που υπάρχει ΠΦΥ, ο ασθενής χωρίς να πληρώνει, περιορίζεται στο γιατρό του συστήματος. Οι γιατροί του συστήματος πόσοι είναι; Τι ειδικότητες έχουν και πόσοι σε κάθε μία;
    Και το περί αμοιβής θέμα και των συνθηκών εργασίας ,είναι θέμα πολιτικό. Η πολιτική στην ελλάδα και οι πολιτικοί, τα κατάφεραν ετσι που τα κατάφεραν.
    Οι σύλλογοι οι ιατρικοί,σαν τεχνοκράτες στο θέμα υγεία,τι συμβουλές έδιναν τόσα χρόνια.Τι προτάσεις έκαναν;
    Τώρα, λένε και πάλι αερολογίες και διαμαρτυρίες. Σοβαρή πρόταση μηδέν.
    Αλλαξε το σκηνικό,μετά τον ΕΟΠΥΥ,και μπορεί ο κάθε γιατρός να εξυπηρετεί τον ασφαλισμένο εξωνοσοκομειακά για φάρμακα και εξετάσεις .
    Απομένει μετά η επίσκεψη.Αλλά ο ασθενής απο το κράτος θα πρέπει να έχει προστασία. Δεν είναι μόνο η πληρωμή μιάς επίσκεψης. Είναι η κατεύθυνσή του, ανάλογα με το πρόβλημά του στο σωστό δρόμο .Δεν μπορεί να γίνεται μπαλάκι.Δεν μπορεί να επιλέγει μόνος του ειδικότητα που τάχα χρειάζεται.
    Ο οικογενειακός γιατρός χρειάζεται. Το ποιάς ικανότητας θα είναι είναι το ζητούμενο. Εκεί πρέπει να εστιάσει ο κάθε ιατρικός σύλλογος τις προτάσεις του ως συμβουλευτικό όργανο στην πολιτεία.Να προτείνει λύσεις.
    Πχ.Είναι λοιπόν απαραίτητος ο οικογενειακός γιατρός,αλλά δεν υπάρχει προσέλευση γιατρών.
    Τι φταίει; Στις ΤΟΜΥ φταίει η αποκλειστική απασχόληση.Δεν είναι δυνατόν να αποκλείεται ο γιατρός από το ελεύθερο επάγγελμα,επειδή είναι νέος και δεν έχει ακόμη πελατεία να του λένε θα εργάζεσαι μόνο εδώ,θα πληρώνεσαι μόνο απ'εδώ και θα ζείς μόνο με αυτά.Και σου τάζουμε για αργότερα ..μονιμότητα!! Οταν κανονικά θα έπρεπε να καταργηθεί από παντού η μονιμότης, ως το ύψιστο αίτιο της διαφθοράς.
    Γιά τους ιδιώτες γιατρούς που δεν θέλουν να γίνουν οικογενειακοί στα ιατρεία τους,για να μην γίνουν σταυλαρχεία,όπως γράφουν στα σχόλια.ενώ ως συμβεβλημένοι τα είχαν παλάτια, λόγω μη χρήσης με το κόλπο του συμπληρωμένου, η πρόταση θα μπορούσε να είναι και πάλι η ίδια.Ελάτε στις ΤΟΜΥ, για 4 ώρες,με σύμβαση ορισμένου χρόνου και μετά ανοίξτε το παλάτι σας και εργασθείτε εκεί.
    Για τις αμοιβές αρμόδιοι δεν είναι οι ιατρικοί σύλλογοι. Πόσο μάλλον που στα μαθηματικά μεγαλύτερη κατάντια δεν υπάρχει σε άλλους,πουθενά. Εκαναν διαίρεση το μισθό με τον πληθυσμό!!Βρήκαν οτι στον πληθυσμό θα είναι όλοι ασθενείς και θα πηγαίνουν κάθε μήνα όλοι και ο γιατρός θα πληρώνεται 1 ευρώ επίσκεψη τον ασθενή!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγραψες ενα κατεβατο και απο οτι φαινεται εισαι μακραν νυχτωμενος ή δεν εισαι γιατρος. Βαριεμαι και να σου απαντησω σε ολα. Αλλα δε κρατιεμαι να σου πω οτι αν υπογραφεις για 1800 και στο τελος σου μενουν 600 να πας σπιτι σου για να ταισεις την οικογενεια σου μαλλον ενα ευρο τον αρρωστο κερδιζεις. Αν δε το καταλαβαινεις αυτο μη κανεις το κοπο και ξαναγραψεις αερολογιες. Α ναι και το αλλο με το Τοτο που δουλευει στο ΙΚΑ το πρωι και το απογευμα τραβαει τους ασθενεις στο ιατρειο του το ξερεις??

      Διαγραφή
    2. ΑΡΑ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟ ΙΚΑ,ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΣΤΟ ΙΑΤΡΕΙΟ ΣΟΥ ΑΠΟ ΤΑ ΔΗΜ.ΠΟΛΙΑΤΡΕΙΑ. ΝΟ,ΝΟ,ΝΟ.ΔΗΛ,ΠΡΩΤΑ ΜΕ ΙΑΤΡΕΙΟ ΚΑΙ ΙΚΑ ΚΑΙ ΤΑΜΕΙΑ ΗΤΑΝ ΚΑΛΑ?ΠΑΡΤΥ ΓΙΝΟΤΑΝΕ.ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΣΥΝΤΑΓ.ΑΞΟΝΙΚΕΣ ΚΛΠ.ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΡΙΞΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΣΤΑ ΒΡΑΧΙΑ.ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΣΕ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΩ ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΗΛ.ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ?

      Διαγραφή
    3. Ευχαριστουμε πολυ που μας προτεινεις το ΝΕΟ ΙΚΑ.
      Λεφτα για τηλεοπτικες μεταδοσεις ποδοσφαιρου απο την ερτ[25εκ],για αναδρομικα στρατιωτικων,πανεπιστημιακων,για καρανικες κλπ υπαρχουν για την ΠΦΥ ΟΧΙ;
      Ευχαριστουμε επισης που μας κατηγορεις για λαμογια με τις δηθεν συμπληρωμενες επισλεψεις 200/22 εργασιμες=9,2 ασθ την ημερα.Αν νομιζεις οτι ειναι αρκετες τοτε μαλλον δεν εχεις ιατρειο η δεν εισαι γιατρος.Αν τελος παντων υπαρχουν καποιοι κολπατζηδες ο εοπυυ πανευκολα μπορει να τους βρει.
      Ναι ειμαστε πολλοι ειδικοι γιατροι και εφ"οσον εσυ θεωρεις οτι απο πισω υπαρχουν συνεχνιακες και ψηφοθηρικες ιδεοληψιες σε ευχριστουμε που μας δειχνεις τον δρομο.Τα νεα παιδια δεν περιμενουν να τους το πεις εσυ,εχουν ηδη φυγει και εδω θα μεινουν οι βολεμενοι και οι μη εχοντες την απαραιτητη εκπαιδευση ωστε να τους δεχθουν εξω.Να δουμε ομως τι επιπεδου συστημα υγειας θα εχουμε σε λιγα χρονια.
      Επισης θελω να μου εξηγησεις γιατι ολο αυτο το μενος και κυνηγητο προς τους γιατρους[ιδιαιτερα τους ιδιωτες];Δεν βλεπεις γυρω σου που κυκλοφορει το μαυρο χρημα;βεβαιωσεις δημοσιων νοσοκομειων,τυφλοι απο πρωην ικατζηδες,πανεπιστημιακοι που δουλευουν σε ιδιωτικα κεντρα νομιμως και παρανομως και αλλα πολλα.
      Αληθεια δεν ειδα να κανουν claw back-rebate στα δημοσια εργα αλλα μονο στους γιατρους γιατι;Μονον οι γιατροι κανουν υπερβαση δαπανων ενω οι εργολαβοι ειναι παρθενες Μαριες;
      Μαλλον σε κουρασα για αυτο τελειωνω με καποιες προτασεις
      1]ΟΙ πληρους αλλα οχι αποκλειστικης απασχολησης,με λιγοτερους ασφαλιμενους[εως 1500] και διπλασιο μισθο[εως 3000ε],με δικο τους ιατρειο
      ετσι αν καποιος ειναι ΚΑΛΟΣ [με καθε εννοια της λεξης]θα μπορει να επιτυγχανει το μεγιστο των ασφαλισμενων που θα τον επιλεγουν επειδη μενουν ικανοποιημενοι και οχι επειδη θα φοβουνται μηπως και δεν τους γραψει την συνταγη στο ικα.Επισης θα μπορει να βλεπει και ιδιωτικα ασθενεις που θα τον επιλεγουν εφ οσον εχει συμπληρωσει τους 1500.
      2]Αστικα κεντρα υγειας
      γιατι να υπαρχουν οι ΟΙ ΠΑΑ;
      Οι συμβεβλημενοι ΟΙ καλυπτουν την εφημερια στο κυ με αμοιβη μετα το τελος του 8ωρου[ειναι προταση πραγματικα οικονομικη και οχι εξουθενωτικη αν καποις κανει 2 εφημεριες τον μηνα]
      3]Αλλες ειδικοτητες
      δεχονται ολοι με παραπεμπτικο απο τον ΟΙ εκτος απο τις γνωστες χρονιες παθησεις που θα πηγαινουν απευθειας στην ειδικοτητα.
      Για τις ειδικοτητες πρωτης γραμμης απαραιτητη προυποθεση για συμβαση να ειναι η συμμετοχη στην εφημερια του ΚΥ[οπως λες και εσυ ειμαστε πολλοι οποτε δεν κουραζει να κανεις 1-2 εφημεριες τον μηνα]
      4]Εκπαιδευση
      δραστικη μειωση των θεσεων ειδικοτητας
      επιλογη των ειδικευομενων στο β 6μηνο του εκτου ετους μετα απο εξετασεις στο αντικειμενο που τους ενδιαφερει.
      ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ.
      Τελειωνοντας σε ευχαριστω που με διαβασες και συμφωνω μαζι σου οτι πρεπει μεσα απο τους συλλογους να βγουν προτασεις και λυσεις.

      Διαγραφή
    4. Εισαι οτι πρεπει για τους παραολυμπιακους χαφιε 2:12!

      Διαγραφή
  3. Εισαι τοσο εγκαθετος και βλακας χαφιε 2.12 που κυριολεκτικα εισαι αναξιος απαντησης ! Ενα μονο θα σου ελεγα......ζωον με δυο ποδια, αν ησουν γιατρος θα ειχες διδαχτει Ιατρικη Στατιστικη και θα καταλαβαινες τι ακριβως διαιρεση καναμε! Τρεχα τωρα να αρπαξεις τα 72 σεντσια του Καρανικα και τις γυφΤΟΜΥ ξεχνα τις......αναλφαβητε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλά εσύ με τα μαθηματικά κ με τις διαιρέσεις μάλλον δεν έχεις δουλέψει ποτέ στη ζωή σου.κ μπορει να μην εχεις αγγιξει κ αρρωστο..φαίνεται απ τα πολλά δηθεν εξυπνα που γραφεις.μάλλον εισαι σε ΤΟΜΥ νεος η πρώην ΙΚΑτζης που θες κ ιδιωτικο ιατρείο .. πελατεία από ΤΟΜΥ με μισθό για το ιατρείο έξω με μαυρα. Εξυπναδες..αντε από δω όλοι .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα πραγματα ειναι απλά,μία κατεξοχην ιδεοληπτικη κυβερνηση που ΜΙΣΕΙ τους ιδιωτες πρωην ΕΟΠΥΥ γιατρους, φερνει ενα συστημα πρωτοβαθμιας περιθαλψης αναλογο ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΗΣ χωρας που αποτελειται απο καυκασια 85χρονα γεροντια και απανταχου εξασθλιωμενους και αξιολύπητους τυχοδιώκτες. Η αποτυχια ειναι προδιαγεγραμμενη,λιγοτεροι απο 900 οικογενειακοι πανελλαδικα για 11 εκατομμυρια κοσμο. Και του χρονου, απο τους 900 ζητημα ναχουν μεινει 500...Οσοι γιατροι δεν εχουν προλαβει να καταξιωθουν(πιθανον κατω της 7ετιας), καλυτερα να εξαφανισθουν απο αυτη την άθλια χωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή