Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ

ΕΝΩΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΕΠΑΓ/ΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΑΤΟΥΣΑ 4 – ΑΘΗΝΑ 10677 
ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ : 6947700789 

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΑ ΣΗΜΕΡΑ

Την Τετάρτη 12 Σεπτεμβρίου στο ίδιο site , ( Medispin) , αναρτήθηκαν δύο ανακοινώσεις από τον Σύνδεσμο Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ) και από τον Σύνδεσμο Ιδιωτών Εργαστηριακών Γιατρών Δυτικής Ελλάδας (ΣΙΔΕΙΔΕΛ) με παραπλήσια θεματολογία. Η επικεφαλίδα της ανακοίνωσης του ΠΑΣΙΔΙΚ ήταν «προ των πυλών η κατάρρευση των Διαγνωστικών κέντρων και Εργαστηρίων».

Και οι δύο αναφέρονται στην δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν τα εργαστήρια φυσικών προσώπων και τα μέσης δυναμικής Διαγνωστικά Κέντρα.

Και ενώ περιγράφεται αυτή η οικονομική δυσπραγία , που όλοι γνωρίζουμε , με κίνδυνο να κλείσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις Υγείας , η Εννεαμελής Επιτροπή χορήγησης αδειών κατακλύζεται στην κυριολεξία από αιτήσεις Ομίλων για την δημιουργία νέων υποκαταστημάτων.

Τι συμβαίνει λοιπόν στην Πρωτοβάθμια Υγεία ;

Η γνώμη μας είναι ότι διαμορφώθηκε , ήδη , μια νέα κατάσταση , με συγκέντρωση κεφαλαίων , σε δύο-τρεις ομίλους , ορισμένοι εκ των οποίων έχουν φτάσει και ξεπεράσει τα 50 υποκαταστήματα.

Το όχημα , μέσω του οποίου , επιτελείται αυτή η πόλωση και η διαμόρφωση δύο ακραίων καταστάσεων , είναι το clawback.

Το clawback , για τις μεγάλες εταιρείες είναι ένας φόρος βαρύς μεν αλλά διαχειρήσιμος και σε συνδυασμό με φορολογικούς συνδυασμούς , δεν προξενεί ιδιαίτερη ζημία , ενώ για τους μικρούς τζίρους των μικρομεσαίων το clawback είναι απολύτως καταστροφικό .

Είναι δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ διαθέτει έναν κλειστό προϋπολογισμό , ο οποίος πιθανότερο είναι να συρρικνωθεί , παρά να αυξηθεί .

Είναι δεδομένο ότι επί τέσσερα συναπτά έτη ΕΟΠΥΥ και Υπουργείο Υγείας δεν μπόρεσαν να περιορίσουν την υπερ-συνταγογράφηση μέσω των ΑΜΚΑ των ασθενών , είτε εν γνώσει αυτών , είτε ερήμην αυτών .Και απ΄ό,τι φαίνεται δεν ενδιαφέρονται να δώσουν λύση , αφού μ΄αυτόν τον τρόπο της ασύστολης ή πλασματικής συνταγογράφησης , και οι ασθενείς είναι ευχαριστημένοι που γράφουν ό,τι συνταγή ζητούν και οι Κλινικοί Ιατροί είναι ευχαριστημένοι αυτονοήτως και ο ΕΟΠΥΥ είναι ευχαριστημένος, αφού δεν πληρώνει τίποτα περισσότερο πέραν του κλειστού προϋπολογισμού και το Υπουργείο Υγείας είναι ευχαριστημένο αφού είναι ευχαριστημένοι οι άρρωστοι πολίτες και εν δυνάμει ψηφοφόροι . Την νύφη πληρώνουν οι νομοταγείς Εργαστηριακοί Ιατροί , αφού την αυξημένη κατανάλωση και κατ΄επέκταση το υψηλό clawback , που προκαλούν οι μεγάλοι πάροχοι , καλούνται να το πληρώσουν αυτοί με τα καταστροφικά αποτελέσματα που αναφέραμε .

Με τα ανωτέρω αδιαμφισβήτητα γεγονότα και την προϋπόθεση ότι θέλουμε να κρατήσουμε τους γιατρούς μας στην Ελλάδα και τα Διαγνωστικά Κέντρα με τους Έλληνες γιατρούς ιδιοκτήτες να επιβιώσουν πρέπει να ξαναπροσδιορίσουμε :

1. Την κατανομή του clawback , ανάλογα με τον τζίρο του κάθε εργστηρίου και όχι οριζόντια όπως είναι σήμερα.

2. Τον έλεγχο της παράνομης συνταγογράφησησης.

Οι βεβαιωμένες , ως τώρα , απάτες με την στρεβλή χρήση του ΑΜΚΑ στην υπόθεση με τα επιθέματα , τα φάρμακα , τα αμαξίδια κλπ καθιστά επιτακτική και άμεση υποχρέωση του Υπουργείου να πατάξει εκείνους που κλέβουν την περιουσία των ασφαλιστικών Ταμείων .

Για μεν το clawback να θεσπιστούν Plafond και ποσοστόσεις ανάλογα του Rebate , για τους μικρούς, μεσαίους και μεγάλους τζίρους , ούτως ώστε εκείνοι που διαμορφώνουν το υψηλό clawback να το πληρώνουν.

Για τον έλεγχο της συνταγογράφησης να συνταχθεί Ειδική Επιτροπή ελεγκτών, που θα ελέγχει και θα διασταυρώνει τα παραπεμπτικά για τζίρους άνω των 70.000 ευρώ.

Αν δεν ληφθούν άμεσα πρωτοβουλίες προς αυτή την κατεύθυνση σε λίγα χρόνια θα έχουν μείνει στον χώρο μόνο 2-3 ΄Ομιλοι και οι νέοι Γιατροί μόλις πάρουν πτυχίο Ιατρικής , θα ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το εξωτερικό .

ΘΕΟΔΩΡΟΣ Π. ΓΕΩΡΓΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ 

ΕΛΕΥΘΕΡΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΩΝ

2 σχόλια: