Τρίτη 11 Σεπτεμβρίου 2018

Προσωπικό νοσοκομείων: Το ισοζύγιο του τρόμου - Πόσοι έφυγαν, πόσοι υπηρετούν και με τι αποδοχές

παρά την αύξηση του προσωπικού του υπουργείου Υγείας, στα νοσοκομεία εργάζονται λιγότεροι: τον Ιανουάριο του 2015, υπηρετούσαν 69.223 άτομα και σήμερα 63.150.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET

Οριακή παραμένει η στελέχωση των νοσοκομείων στα χρόνια της κρίσης.

Παρά τη μικρή αύξηση προσωπικού που καταγράφεται την τελευταία τριετία, ο πραγματικός αριθμός των υπηρετούντων στην "πρώτη γραμμή" είναι μειωμένος κατά 6.073 άτομα.

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα (ΠΟΕΔΗΝ), ο αριθμός του προσωπικού έχει εξελιχθεί ως εξής:

Τον Ιανουάριο του 2015, υπηρετούσαν συνολικά στο υπουργείο Υγείας 79.023 άτομα. Τον περασμένο Ιούνιο, ο αριθμός τους διαμορφώθηκε σε 79.352 (329 περισσότεροι), όπως προκύπτει από τα στοιχεία Ανθρώπινου Δυναμικού του υπουργείου Δημόσιας Διοίκησης.

Από τα στοιχεία του ESYnet, ωστόσο, προκύπτει πως, παρά την αύξηση του προσωπικού του υπουργείου, στα νοσοκομεία εργάζονται λιγότεροι: τον Ιανουάριο του 2015, υπηρετούσαν 69.223 άτομα και σήμερα 63.150.

Η ΠΟΕΔΗΝ αποδίδει την εικόνα αυτή σε ρουσφετολογικές μετακινήσεις, αποσπάσεις και μετατάξεις προς άλλους φορείς του υπουργείου Υγείας ή σε άλλα υπουργεία.

Η κατάσταση – σημειώνει – δεν πρόκειται να βελτιωθεί, καθώς δεν προβλέπονται για φέτος επιπλέον προσλήψεις πέραν των 1.200 θέσεων που θα προκηρυχτούν σε αντικατάσταση του υπηρετούντος επικουρικού προσωπικού. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, το προσωπικό αυτό θα φτάσει στα νοσοκομεία το 2019...

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν πως βρίσκονται στον αέρα 12.000 επαγγελματίες Υγείας (επικουρικό, ΟΑΕΔ, πρώην εργολαβικό), καθώς δεν έχει ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι πρόκειται να γίνει έπειτα από τη λήξη της σύμβασής τους.

Το προεδρείο της Ομοσπονδίας κάνει λόγο για μειώσεις αποδοχών του προσωπικού των νοσοκομείων κατά 40% στην περίοδο των Μνημονίων: “Κρατάνε όρθιο το σύστημα με 800 ευρώ τον μήνα και άμεσο κίνδυνο περικοπής του Ανθυγιεινού Επιδόματος”, επισημαίνει.

Ανασφάλιστοι

Η ΠΟΕΔΗΝ αναφέρεται και στην αυξημένη ζήτηση υπηρεσιών εξαιτίας των ανασφάλιστων, η οποία δεν καλύπτεται από αυξημένη χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος.

Εκτιμά πως η δωρεάν παρεχόμενη υγειονομική περίθαλψη των μεταναστών, προσφύγων και ανασφάλιστων κοστίζει στα νοσοκομεία 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Και όμως, τα νοσοκομεία θα λάβουν φέτος χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και τον ΕΟΠΥΥ ύψους 1,5 δισ. ευρώ, όσα λάμβαναν και το 2015, πριν από τη ρύθμιση για τους ανασφάλιστους...

1 σχόλιο:

  1. Πράγματι είναι δύσκολα τα πράγματα στα νοσοκομεία. Μόνο με τη λειτουργία των τομυ θα ανακουφιστούν. Όταν οι ΟΙ δουλέψουν, όπως έχουν υποχρέωση, σαν κόφτες, ενδεχομένως να χρειάζεται και λιγότερο προσωπικό το δευτεροβάθμιο σύστημα υγείας. Οι μεν διοικητικοί υπάλληλοι θα δουλεύουν άνετα και αποτελεσματικά οι δε γιατροί θα αφοσιωθούν στα καθήκαντα των κλινικών τους και στις επιστημονικές τους εργασίες! Τέλος το περιβάλλον των ελληνικών νοσοκομείων θα γίνει αρκετά ελκυστικό για τους ειδικευόμενους ώστε να δούμε μέχρι και αναστροφή του brain drain!

    ΑπάντησηΔιαγραφή