Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Ο «εμπρηστικός» συνδυασμός επιχειρησιακής «κατάρρευσης» και φοβίας με την ενημέρωση


Αποτέλεσμα εικόνας για φωτιά στο μάτι

Συντάκτης: Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Το απόγευμα της Δευτέρας όταν η Πεντέλη, η Κινέττα, το Μάτι και ο Ν. Βουτζας παραδίνονταν στην πύρινη λαίλαπα και ανθρώπινες ζωές, σπίτια και φύση χάνονταν στις φλόγες η κυβέρνηση φαίνεται πως ήταν σε σύγχυση. Πολλά έχουν γραφτεί για τα επιχειρησιακά λάθη και την ευθυνοφοβία της κυβέρνησης, άλλα τόσα για την καθαρή, εγγενή φοβία της συντριπτικής πλειονότητας των στελεχών της κυβέρνησης -όχι μόνο με τους δημοσιογράφους και τα μη πειθήνια ΜΜΕ- αλλά με την ενημέρωση γενικότερα.

Είναι, όμως, ο φόβος που οδήγησε στην πλήρη επιχειρησιακή κατάρρευση και την αποτυχία ενημέρωσης του κοινού -γιατί καλό είναι να θυμόμαστε πως ο τελικός αποδέκτης της πληροφορίας, ειδικά σε καταστάσεις εκτάκτων αναγκών και καταστροφών είναι ο πολίτης- ή μήπως η απειρία και εντέλει η ανικανότητα;

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων του ΚΕΕΛΠΝΟ, Στ. Πουλής, με ανάρτηση του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook αναφέρει ότι ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας, Π. Πολάκης, εισερχόμενος στη σύσκεψη του Συντονιστικού, γνώριζε ήδη πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου αναζητούσαν μεγάλο αριθμό σάκων περισυλλογής νεκρών. Αλλά δεν ακούστηκε κάτι σχετικό από τα χείλη του, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια που οι κάμερες κατέγραφαν τη συνεδρίαση.


Παρά τις τεταμένες σχέσεις του κ. Πουλή με την πολιτική ηγεσία της Αριστοτέλους (θυμίζουμε ότι πρόσφατα απολύθηκε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και σύμφωνα με ανάρτηση του Αδ. Γεωργιάδη η απόλυση του κοινοποιήθηκε κατά τις προσπάθειες συγκέντρωσης βοήθειας για τους πληγέντες), οι πληροφορίες που βγαίνουν σταδιακά στην επιφάνεια, γύρω από τον τρόπο που χειρίστηκε συνολικά αυτή την τραγωδία η κυβέρνηση, φαίνεται να τον επιβεβαιώνουν.

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ (που επίσης βρίσκεται σε ανοικτή κόντρα με την Αριστοτέλους) ο πρώτος νεκρός έφθασε στο Σισμανόγλειο γύρω στις 11 το βράδυ της Δευτέρας, ενώ το Νοσοκομείο ειδοποιήθηκε και ετοίμασε ειδικό χώρο, με ψύξη, για «να υποδεχθεί πολλούς νεκρούς (πάνω από 10) από τις φωτιές στο Μάτι». Την επομένη, σε διάσκεψη στο Σισμανόγλειο, ο Υποδιοικητής της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας φέρεται να παραδέχθηκε ότι είχαν ειδοποιηθεί για την μεταφορά πολλών νεκρών και ετοίμασαν ειδικό χώρο. Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ, «εκτίμησε μάλιστα ότι τελικά δεν προσήλθαν για αποφευχθεί ο πανικός».

Οι πληροφορίες έπρεπε να επιβεβαιωθούν, υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη. Ειδικά όταν πρόκειται για θύματα, κανείς δεν το αμφισβητεί. Αλλά κανείς δεν ζήτησε ονόματα και φωτογραφικές αποδείξεις. Οι δύο πρώτοι νεκροί επιβεβαιώθηκαν ξημερώματα, γιατί απλά ήταν δύσκολο πια να το αρνείται κάποιος. Λίγες ώρες μετά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τους προσδιόριζε σε 50. Η ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας γινόταν εξαρχής με το σταγονόμετρο, ανακοίνωση προς όλους τους διαπιστευμένους συντάκτες άρχισαν να έρχονται με 24ωρη καθυστέρηση. Η πρώτη και μόνη ενημέρωση που είχαμε την περασμένη Δευτέρα αφορούσε στην αναβολή επίσκεψης Ξανθού – Πολάκη στη Θεσσαλονίκη.

Ο κ. Πολάκης, που είχε τεθεί επιχειρησιακός επικεφαλής για το κομμάτι των υπηρεσιών Υγείας το βράδυ της Δευτέρας, αποδείχθηκε ανεπαρκής… Το πρώτο επίσημο δελτίο από το γραφείο τύπου του Αναπληρωτή (αφού ο κ. Πολάκης διατηρεί ξεχωριστή γραμμή «ενημέρωσης») απεστάλη σήμερα, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Υγείας παραμένει «σε αυξημένη ετοιμότητα για την υποστήριξη των πολιτών στις πυρόπληκτες περιοχές»…

Ο ίδιος εμφανίστηκε στο αγαπημένο του Facebook για να «κουνήσει το δάχτυλο» και πάλι ενημερώνοντας για τον αριθμό των νεκρών…


Η καθυστέρηση ενημέρωσης για τα θύματα δεν κατάφερε να μετριάσει τον πανικό. Αντιθέτως, η απουσία συνολικής ενημέρωσης για την πορεία και τη φονική δράση της φωτιάς και τις επιχειρησιακές επιλογές των αρχών, η απουσία συντονισμού και του όποιου σύγχρονου τρόπου διαχείρισης καταστροφής, δεν αποκλείται να αποδείχθηκαν μοιραία για τουλάχιστον 88 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους και 25 που αγνοούνται. Αν και ο αριθμός των αγνοούμενων προσδιορίστηκε με καθυστέρηση σχεδόν μιας εβδομάδας, τώρα οι αρχές αποφεύγουν να ανακοινώσουν επίσημο αριθμό νεκρών… «Δεν είναι σωστός ο αριθμός» ανέφερε η πυροσβεστική, για να έρθει στη συνέχεια η παραπάνω ανάρτηση του κ. Πολάκη.

Σύμφωνα πάντως με τελευταία ενημέρωση από το Υπ. Υγείας, «γυναίκα εγκαυματίας που νοσηλεύεται στο «Γ. Γεννηματάς» παρουσίασε επιδείνωση, διασωληνώθηκε και διακομίστηκε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) του Νοσοκομείου. Αυτή τη στιγμή 43 εγκαυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Αττικής, εκ των οποίων οι 11 σε ΜΕΘ. Ένα παιδί εξακολουθεί να νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»».

Ίσως κάποιοι, αν άκουγαν ή διάβαζαν πως κόσμος κινδυνεύει, έχει τραυματιστεί ή έχει χάσει τη ζωή του, να τρόμαζαν και να εγκατέλειπαν τις εστίες τους νωρίτερα. Ίσως τα θύματα να ήταν λιγότερα. Ίσως πάλι όχι. Αλλά αυτό δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να το ξέρει σήμερα, γιατί ουδείς δεν τους έδωσε την ευκαιρία, εκτός από τους πυροσβέστες, τους λιμενικούς, τους στρατιωτικούς και τους διασώστες που έκαναν τη δουλειά τους όσο καλύτερα μπορούσαν….

1 σχόλιο:

  1. Οτι ναναι! Χτιστε οι μισοί στα .....πευκοδάση,οι άλλοι μισοι στα ρέματα και γιατί όχι? Και σε κανέναν.....κρατήρα ηφαιστειου, κρυφτειτε και κοροϊδέψετε το Κράτος και μετά όταν με μαθηματική ακρίβεια καείτε,πνιγείτε,εκτοξευτείτε στο......διάστημα ,κατηγορειστε την κυβέρνηση ! Έλεος πια με την στείρα αντιπολίτευση !Από το να κατηγορούμε την πατάτα της Γυφτοβαθμια Φροντίδας Υγείας ως τις ανοησίες για Κάτι έχει απόσταση......!

    ΑπάντησηΔιαγραφή