Τετάρτη 25 Δεκεμβρίου 2019

Επιχείρηση τριπλής "δόσης" 2 δισ. για επενδύσεις μέσα στο 2020

Της Δήμητρας Καδδά
Capital.gr

Η καθυστέρηση δημιουργεί .... ευκαιρίες. Εν προκειμένω δημιουργείται ο "χώρος" για πρόσθετα επενδυτικά κονδύλια 2 δισ. ευρώ μέσα στο 2020.

Από τα μέσα του 2018 και μετά η Ελλάδα δικαιούτο ανά εξάμηνο 644 εκατ. ευρώ περίπου ως "δόση" από τα κέρδη ομολόγων που διακρατούνταν. Δηλαδή συνολικά 5,8 δισ. ευρώ έως και τα μέσα του 2022.

Ωστόσο τελικά το 2018 "δόση" δεν ήρθε, ενώ το 2019 η 1η "δόση" που ήρθε τον Μάιο τροφοδότησε την αποπληρωμή του χρέους. Απέμεναν έτσι τα 5,1 δισ. ευρώ που διεκδικεί πλέον η νέα κυβέρνηση για αλλαγή χρήσης: για την χρηματοδότηση "συμφωνημένων επενδύσεων" όπως ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων, δίκτυα φυσικού αερίου της Μακεδονίας, αλλά και έργα σε τομείς όπως η Παιδεία και η Υγεία. 

Η 2η δόση που συνδέεται με την 4η αξιολόγηση (η οποία ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο), έφτασε εμπροσθοβαρώς από τον ESM και μάλιστα χωρίς "τυμπανοκρουσίες", ως ένα σημάδι επιστροφής σε "κανονικότητα".

Η δόση ήρθε την προηγούμενη Παρασκευή (αντί για τις πρώτες ημέρες του 2020, όπως αναμενόταν).
Αυτό δίνει το δικαίωμα για ακόμη 2 δόσεις εντός του 2020 ή ακόμη και για 3 δόσεις (μαζί με αυτή που εκκρεμεί από το 2018) αν η κυβέρνηση τρέξει πάρα πολύ γρήγορα.

Σε "λεφτά" αυτό σημαίνει - στο πιο συντηρητικό σενάριο των 2 δόσεων το 2020 - ότι η χώρα μπορεί να διεκδικήσει τουλάχιστο τρία πακέτα των 644 εκατ. ευρώ, δηλαδή συνολικά 1,93 δισ. ευρώ περίπου για τη χρηματοδότηση επενδύσεων μέσα στον επόμενο χρόνο.

Οι προϋποθέσεις

Βεβαίως, για να έρθουν τα χρήματα, θα πρέπει η κυβέρνηση να "τρέξει" σε 3 κατευθύνσεις: να αποδείξει ότι χρησιμοποιεί επαρκώς τους πόρους του ΕΣΠΑ (που δίνει μάχη αυτές τις ημέρες για να παράγει δαπάνες καθώς κλείνει ταμειακά ο χρόνος), να υλοποιεί επαρκώς τα προαπαιτούμενα κάτι που θα τσεκάρουν οι δανειστές στην κάθοδο που προγραμματίζουν στο τέλος του επόμενου μήνα στην Αθήνα, με κορυφαίο θέμα το πτωχευτικό, αλλά και να προχωρήσει η τεχνική διαπραγμάτευση για την εν λόγω αλλαγή χρήσης των κερδών, με τη δημιουργία ενός μηχανισμού που θα εμποδίζει την έμμεση μείωση των πλεονασμάτων.

Πάντως την Τρίτη ο ΟΔΔΗΧ στην καθιερωμένη Στρατηγική Χρηματοδότησης του Ελληνικού Δημοσίου για το επόμενο έτος που κοινοποίησε αναφέρθηκε στην έλευση 2 δόσεων 1,54 δισ. ευρώ ετησίως εντός του 2020 (συν των 644 εκατ. που έφτασαν την προηγούμενη εβδομάδα στον ειδικό λογαριασμό).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου