Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

"Πακέτο" 900 εκατ. ευρώ το 2020 για αυξήσεις στις συντάξεις

Του Δ. Κατσαγάνη Capital.gr

Κονδύλι που θα ξεκινήσει το 2020 από τα 900 εκατ. ευρώ και θα αυξάνεται κάθε χρόνο, θα έχει από το 2020 στη διάθεση του το Υπ. Εργασίας προκειμένου να προβαίνει σε θετικές "προσαρμογές” των συντάξεων, δηλαδή σε αυξήσεις.

Αυτό αναφέρουν ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr από το Υπ. Εργασίας εξηγώντας πως αποτελεί απόφαση της κυβέρνησης να διαθέτει ανά έτος ποσό που θα αντιστοιχεί στο 0,5% του ΑΕΠ για τον παραπάνω λόγο από το 2020 έως το 2070.

Για το 2020, αναφέρουν οι ίδιες πηγές, το ποσοστό αυτό αναλογεί σε περίπου 900 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κάθε χρόνο, δεδομένων των προβλεπόμενων θετικών ρυθμών ανάπτυξης, το ποσό το οποίο θα μπορεί να καταβάλλει το Υπ. Εργασίας θα αυξάνεται.

Πάντως για το 2020, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, τα 600 εκατ. ευρώ (εκ των 900 εκατ. ευρώ), τα οποία έχουν προβλεφθεί για (θετικές) προσαρμογές στις συντάξεις θα κατευθυνθούν στις σχεδιαζόμενες αυξήσεις στις κύριες συντάξεις οι οποίες θα προκύψουν από την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης για όσους έχουν πάνω από 33 έτη ασφάλισης, αλλά και σε άλλες, πιθανόν, παρεμβάσεις ενίσχυσης του εισοδήματος των συνταξιούχων.

Τα υπόλοιπα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στις αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις. Και οι δύο αυτές βασικές παρεμβάσεις θα προβλέπονται στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρει στη Βουλή, το Υπ. Εργασίας τον επόμενο μήνα.
Η εξίσωση των αυξήσεων

Το βασικό σχέδιο στο οποίο έχει καταλήξει για την ώρα το Υπ. Εργασίας προβλέπει αυξήσεις στις κύριες συντάξεις όσων έχουν από 33 και πάνω έτη ασφάλιση.

Οι παρεμβάσεις αυτές θα είναι αναδρομικές με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Συνεπώς μετά τον πρώτο μήνα, οπότε θα καταβληθούν αυξημένες οι συντάξεις, θα πληρωθούν μαζί και οι αυξήσεις που μεσολάβησαν από τον Οκτώβριο έως και τον πρώτο μήνα καταβολής τους.

Οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν:

- Τους "παλιούς” συνταξιούχους, δηλαδή, εκείνους που "βγήκαν” στη σύνταξη πριν τις 12/5/2016. Για μία μερίδα συνταξιούχων, η αύξηση θα είναι μόνο "λογιστική” καθώς η αύξηση που θα προκύψει από τα νέα υψηλότερα (σε σχέση με εκείνα που προβλέπει ο ν. Κατρούγκαλου) ποσοστά αναπλήρωσης δεν θα φέρει τις συντάξεις τους πάνω από το νυν επίπεδο καταβολής τους. Ωστόσο, η νέα αυτή αρνητική προσωπική διαφορά θα είναι μικρότερη σε σχέση με την υφιστάμενη και έτσι θα αποσβεσθεί νωρίτερα, συμψηφιζόμενη με τις ονομαστικές αυξήσεις, οι οποίες θα ισχύσουν από το 2023, όπως τονίζει στο Capital.gr , κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας. Για άλλους, όμως, η αύξηση θα είναι πραγματική, καθώς η αύξηση που θα προκύψει από τα νέα υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης θα οδηγήσει τις συντάξεις τους σε υψηλότερο επίπεδο από το νυν επίπεδο καταβολής τους.

- Τους "νέους” συνταξιούχους, δηλαδή εκείνους που "βγήκαν” στη σύνταξη μετά τις 12/5/2016 αλλά και εκείνους που συνταξιοδοτηθούν από εδώ και στο εξής.

* Επικουρικές συντάξεις: Αυξήσεις, κατά μέσο όρο, 30% ή 100 ευρώ/μήνα σε περίπου 450.000 επικουρικές συντάξεις (δηλ. σε 1 στις 3).

Με βάση τις εκτιμήσεις στελεχών των ταμείων, οι αυξήσεις θα αφορούν εκείνους τους συνταξιούχους που προ του Ιουνίου 2016, εισέπρατταν επικουρική σύνταξη πάνω από 170 ευρώ.

Και αυτές οι παρεμβάσεις θα είναι αναδρομικές με ισχύ από τον Οκτώβριο του 2019. Συνεπώς μετά τον πρώτο μήνα, κατά τον οποίο θα καταβληθούν αυξημένες οι συντάξεις, θα πληρωθούν μαζί και οι αυξήσεις που μεσολάβησαν από τον Οκτώβριο έως και τον πρώτο μήνα καταβολής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου