Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2019

Αυτοί είναι οι 13 νέοι διοικητές νοσοκομείων της αναθεωρημένης λίστας – Δείτε ποιοι αποχώρησαν

Γιάννα Σουλάκη - IATROPEDIA
Δεκατρία πρόσωπα, τα οποία είτε παραιτήθηκαν, είτε ανακλήθηκε ο διορισμός τους από το Υπουργείο Υγείας μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, είναι αυτά που τελικά αντικαταστάθηκαν στην τελική αναθεωρημένη λίστα με τους διοικητές και υποδιοικητές νοσοκομείων.

Στη νέα λίστα με τα ονόματα των 111 διοικητών και αναπληρωτών διοικητών που θα αναλάβουν το τιμόνι της διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων όλης της χώρας και την οποία έδωσε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Δευτέρας το Υπουργείο Υγείας, περιλαμβάνονται νέα πρόσωπα.

Διοικητές: Το “χτένισμα” της λίστας

Η αρχική λίστα με τους διοικητές που είχε ανακοινωθεί πριν από ένα μήνα τελικά αναθεωρήθηκε μερικώς και αφού η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη κι έδειξε πρόθυμη να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις. “Αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και είμαστε εδώ να τα διορθώσουμε”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Βασίλης Κικίλιας.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση- οι 6 από τους διοικητές και αναπληρωτές διοικητές παραιτήθηκαν αυτοβούλως, ενώ παράλληλα ανακλήθηκε η τοποθέτηση 7 διοικητών, που είχαν επιλεγεί με την προηγούμενη διαδικασία. Στα τελικά ονόματα διαπιστώνει κανείς ότι, από τα 13 άτομα που αντικαταστάθηκαν, τα 9 είναι αναπληρωτές διοικητές, ενώ οι διοικητές είναι μόλις 4. Η αλλαγή σκυτάλης για τους 3 από τους 4 διοικητές, μάλιστα, έγινε στην 2η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Από το Υπουργείο Υγείας επισημαίνεται ωστόσο, ότι στην νέα λίστα, το 77% των διοικητών είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και διδακτορικών. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80% για τους διοικητές των μεγάλων νοσοκομείων.

Μετά το τελικό “χτένισμα” της λίστας, πάντως, φαίνεται ότι απομακρύνθηκαν αρκετοί διοικητές και υποδιοικητές, για την επιλογή των οποίων δέχθηκε σκληρή κριτική η κυβέρνηση, καθώς διατηρούσαν κομματικές σχέσεις με τη Νέα Δημοκρατία.
Μένουν οι απόστρατοι αξιωματικοί

Η αντίστοιχη κριτική, όμως, που υπήρξε και για τους απόστρατους αξιωματικούς, δεν επηρέασε τον υπουργό Υγείας, ο οποίος τους διατήρησε στις θέσεις για τις οποίες είχαν επιλεγεί αρχικά. Ο Βασίλης Κικίλιας εμμένει στην επιλογή των στρατιωτικών για τις θέσεις των διοικητών, καθώς δηλώνει ότι η πειθαρχία και η οργάνωση του στρατού, είναι ό, τι χρειάζονται τα νοσοκομεία για να λειτουργήσουν σε υγιή κατεύθυνση. Θεωρεί, μάλιστα ότι η επιλογή του αντιστράτηγου ε.α. της ΕΛΑΣ Παναγιώτη Στάθη, στη διοίκηση της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας, τον έχει δικαιώσει πανηγυρικά.

Ο Υπουργός Υγείας, πάντως, δεν σταματά να επαναλαμβάνει σε όλους τους τόνους, ότι για πρώτη φορά έχει θεσπιστεί με νόμο η αξιολόγηση των διοικητών, επομένως θα αντικαθίστανται όχι μόνο σε 3 μήνες, όπως προβλέπει ο νόμος, αλλά ακόμα και σε ... 3 μέρες, εάν αποδειχθεί ότι δεν στάθηκαν στο ύψος της αποστολής τους, να υπηρετήσουν τον ασθενή, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κ. Κικίλιας. “Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα”, επεσήμανε χαρακτηριστικά.

Δείτε αναλυτικά, ποιοι διοικητές και αναπληρωτές έφυγαν και ποιοι ήρθαν
1η ΥΠΕ

Στην πρώτη και μεγαλύτερη Υγειονομική Περιφέρεια της χώρας (1η ΥΠΕ), αντικαταστάθηκαν μόνο αναπληρωτές διοικητές, συνολικά τρεις στον αριθμό. Αναλυτικά:
Σισμανόγλειο – Αμαλία Φλέμινγκ – Νοσοκομείο Πεντέλης

Άλλαξε ο αναπληρωτής διοικητής: Ο Ιωάννης Ευθυμιάδης αντικατέστησε τον Αδαμάντιο Γάκη (υποψήφιο με τη ΝΔ στην Περιφέρεια Αττικής στις εκλογές του 2012)
Παίδων “Αγία Σοφία”

Αλλαγή του αναπληρωτή διοικητή: Ο Ιωάννης Παύλου, αντικατέστησε τηνΕλευθερία Πικρού, (υποψήφια ευρωβουλευτή με τη ΝΔ και νυν σύζυγο του πρώην βουλευτή της ΝΔ κ. Αλέξανδρου Μωραϊτάκη).
Παίδων Πεντέλης

Άλλαξε ο αναπληρωτής διοικητής: Η Ευσταθία Κατοίκου, αντικατέστησε τον Νικόλαο Αντωνίου (υποψήφιο βουλευτή με τη Ν.Δ)

2η ΥΠΕ
Γενικό Νοσοκομείο Σύρου “Βαρδάκειο & Πρώιο” & Γ.Ν. - Κ.Υ. Νάξου

Αλλαγή του κοινού διοικητή: Ο Μιχάλης Ζουλουφός, αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Παράσχο (εν ενεργεία πρόεδρο της Τοπικής Κέντρου ΝΔ Α’ Πειραιά και Νήσων)
Γ.Ν. - Κ.Υ. Κω “Ιπποκράτειο”

Άλλαξε ο διοικητής: Ο Βασιλειάδης Σταμάτης, αντικατέστησε τον Αναστάσιο Τσαχουργιανίδη, η επιλογή του οποίου επικρίθηκε από μερίδα των ΜΜΕ, για αναρτήσεις του κατά μεταναστών στα social media
Γ.Ν. - Κ.Υ. Καλύμνου “Το Βουβάλειο”

Αλλγή του διοικητή: Ο Γεώργιος Λαζαρίδης, αντικατέστησε την Μαρία – Καλλιόπη Σταθοπούλου

3η ΥΠΕ
Γ.Ν. Σερρών

Αντικαταστάθηκε ο αναπληρωτής διοικητής: Ο Πεγίδης Παναγιώτης,αντικατέστησε τον Κυριάκο Ασίκογλου (υποψήφιο Περιφερειακό Σύμβουλο στις τελευταίες εκλογές με τον Απόστολο Τζιτζικώστα, πρώην επικεφαλής ΔΑΚΕ στις Σέρρες)

5η ΥΠΕ
Γ.Ν. Καρδίτσας

Αλλγή του διοικητή: Ο Δημήτρης Κεχαγιάς, αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Πατέρα, κεντρικό πρόσωπο στην κριτική που δέχθηκε η κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για τα κριτήρια επιλογής των διοικητών, κυρίως λόγω της προχωρημένης ηλικίας του. Ο κ. Πατέρας παραιτήθηκε τελικά με μεγάλο θόρυβο και αφού εκτόξευσε κατηγορίες εναντίον της κυβέρνησης.


Γ.Ν. Λειβαδιάς – Γ.Ν. Θηβών (αποκεντρωμένη Ο.Μ. “Θήβας”)

Άλλαξε ο αναπληρωτής διοικητής: Ο Κωνσταντίνος Χροναίος,αντικατέστησε τον Κωνσταντίνο Τυρηνόπουλο. Ο τελευταίος είναι, επίσης, ένα από τα πρόσωπα που απασχόλησε τη δημόσια συζήτηση, καθώς κατηγορήθηκε για ανεπαρκή τίτλο σπουδών, γεγονός το οποίο οδήγησε στην παραίτησή του. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι θα κινηθεί νομικά για προσβολή της προσωπικότητας του.



6η ΥΠΕ
Γ.Ν. Ηλείας (αποκεντρωμένη Ο.Μ. “Αμαλιάδα”)

Αντικαταστάθηκε ο αναπληρωτής διοικητής: Η Ειρήνη Αγγελάκου,αντικατέστησε τον Θεόδωρο Θεοδωρακόπουλο

7η ΥΠΕ
Γ.Ν. Χανίων “ο Άγιος Γεώργιος”

Άλλαξε ο αναπληρωτής διοικητής: Ο Εμμανουήλ Μπολώτης αντικαθιστά τον Εμμανουήλ Φραγκάκη (δημοτικό σύμβουλο Χανίων με την παράταξη που στηρίζει η ΝΔ).
Γ.Ν. Λασιθίου (αποκεντρωμένη Ο.Μ. “Σητεία”)

Αλλαγή για τον αναπληρωτή διοικητή: Η Μαρία Δαρατσιανούαντικατέστησε τον Λεωνίδα Τερζή
Γ.Ν. - Κ.Υ. Νεαπόλεως “Διαλυνάκειο”

Αντικαταστάθηκε ο αναπληρωτής διοικητής: Η Ειρήνη – Βασιλική Χατζέααντικατέστησε τον Γεώργιο Μπαρμπούνη, προέδρο ΝΟΔΕ Λασιθίου

Ωστόσο, υπάρχουν και πρόσωπα, τα οποία ενώ ξεσήκωσαν αντιδράσεις, παρ' όλα αυτά παρέμειναν στις θέσεις τους, όπως, π.χ. ο κοινός διοικητής Σισμανόγλειου – Αμαλία Φλέμινγκ – Νοσοκομείου Πεντέλης, ο διοικητής του ΠΑΓΝΗ κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου