Δευτέρα 23 Δεκεμβρίου 2019

Αντικαπνιστικός Νόμος: Πειθαρχικές διώξεις στους δημοσίους υπαλλήλους που παραβατούν! Νέα εγκύκλιος

Καπνιστές διαμαρτύρονται για τον αντικαπνιστικό νόμο (eurokonissi)

Και με ηλεκτρονικό παράβολο θα μπορούν οι παραβάτες -καπνιστές να πληρώνουν τα πρόστιμα. Διαφορετικά αυτά θα μεταφέρονται αυτομάτως στην εφορία.

Αυστηρές πειθαρχικές διώξεις προβλέπονται σε νέα εγκύκλιο του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, σε όσους δημοσίους υπαλλήλους παραβατούν και καπνίζουν παρά τις απαγορεύσεις του νόμου.

Ειδικότερα όπως προβλέπει νέα απόφαση Κικίλια, όσοι δημόσιοι υπάλληλοι ανάψουν τσιγάρο μέσα στις υπηρεσίες τους, δεν κινδυνεύουν μόνο με το τσουχτερό πρόστιμο αλλά και με πειθαρχικές επιπτώσεις, όπως ισχύει και σε άλλα παραπτώματα των δημοσίων υπαλλήλων.

Η νέα διευκρινιστική εγκύκλιος αναφέρει μεταξύ άλλων: «Επισημαίνεται ότι η παραβίαση των διατάξεων για την απαγόρευση του καπνίσματος από δημόσιους λειτουργούς στους χώρους που είναι εγκατεστημένες οι υπηρεσίες τους, εκτός από παράβαση υπό τους γενικούς όρους που περιγράφονται στον ως άνω σχετικό (1) Νόμο, όπως ισχύει, αποτελεί ταυτόχρονα και πειθαρχικό παράπτωμα και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις που διέπουν την πειθαρχική ευθύνη τους. Τα Όργανα Ελέγχου της εν λόγω ΚΥΑ επιβάλλουν διοικητική κύρωση (πρόστιμο) και τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα κρίνουν το πειθαρχικό παράπτωμα, όπως αυτό διαπιστώνεται από αυτά, ενώ απόδοση πειθαρχικών ευθυνών δύναται να κάνει και η ΕΑΔ».

Τα μέτρα στις Δημόσιες υπηρεσίες

Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι κατά τους ελέγχους έχει διαπιστωθεί ότι σε κάποιες δημόσιες υπηρεσίες δεν τηρείται ο νόμος, γι αυτό και προσδιορίζονται εκ νέου τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Μάλιστα τονίζεται εμφατικά ότι οι δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να ορίσουν υπεύθυνο ελέγχου για το κάπνισμα.

Η εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας τονίζει σχετικά με τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν: «Το Σχέδιο Αποτροπής καπνίσματος που πρέπει να καταρτίσουν οι Διοικήσεις των φορέων της ΓενικήςΚυβέρνησης, ΟΤΑ, ΝΠΔΔ, ΝΠΙΔ και των φορέων εκείνων που ανήκουν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα οφείλει να περιλαμβάνει, κατ’ ελάχιστον, ενδεικτικά τα εξής:

-Ορισμό Υπεύθυνου/ων με βάση χωροταξικό προσδιορισμό (π.χ. κτίριο, όροφος, τμήμα ή άλλες ιδιαιτερότητες του φορέα).

-Ανάρτηση εμφανούς σήμανσης και ανακοινώσεων σε όλους τους χώρους.

-Απομάκρυνση σταχτοδοχείων.

-Ενημέρωση του προσωπικού σχετικά με την ισχύουσα αντικαπνιστική νομοθεσία.
Τα πρόστιμα

Από τα πρόστιμα πάντως κερδισμένοι θα είναι εκτός από το υπουργείο Υγείας και όλοι οι ελεγκτικοί φορείς καθώς τα έσοδα θα μοιραστούν. Σύμφωνα με την εγκύκλιο τα ποσά θα κατανέμονται από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σε ποσοστά, στο Υπουργείο Υγείας, στο Υπουργείο Εσωτερικών, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (Λιμενικό Σώμα) και στο Υπουργείο Τουρισμού.

Πάντως σχετικά με την Είσπραξη των Προστίμων, η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση προβλέπει την εξόφληση των επιβαλλόμενων προστίμων μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, e-παράβολο, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Σε περίπτωση μη εμπρόθεσμης καταβολής του προστίμου, αποστέλλεται, εντός 30 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης, ο νόμιμος τίτλος στη ΔΟΥ φορολογίας του παραβάτη, προκειμένου να βεβαιωθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου