Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2019

Μέγας χρηματοδότης του αντιεμβολιαστικού κινήματος έβγαζε εκατομμύρια πουλώντας «εναλλακτικά» σκευάσματα


Ο «μέγας ευεργέτης» Τζόσεφ Μέρκολα έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, βγάζοντας πολλαπλάσια από την πώληση δήθεν εναλλακτικών σκευασμάτων

 Ένας μεγάλος χρηματοδότης το αντιεμβολιαστικού κινήματος, έβγαλε εκατομμύρια πουλώντας δήθεν φυσικά, εναλλακτικά προϊόντα  
Lifo.gr

Ο «μέγας ευεργέτης» Τζόσεφ Μέρκολα έχει δωρίσει εκατομμύρια δολάρια στο αντιεμβολιαστικό κίνημα, βγάζοντας πολλαπλάσια από την πώληση δήθεν εναλλακτικών σκευασμάτων 4464 4 Το «Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τους Εμβολιασμούς» είναι η μεγαλύτερη αντιεμβολιαστική ομάδα στις ΗΠΑ και διατυμπανίζει τακτικά πως χρηματοδοτείται κυρίως από μικρές δωρεές προβληματισμένων γονιών. Όμως την τελευταία δεκαετία, ένας και μόνο δωρητής συνεισέφερε 2,9 εκατομμύρια δολάρια στο αυτοαποκαλούμενο «κέντρο πληροφόρησης», καλύπτοντας το 40% του προϋπολογισμού του οργανισμού, σύμφωνα την τελευταία δήλωση φορολογίας εισοδήματος που έχει στη διάθεσή της η Washington Post. Ο «μέγας ευεργέτης» ακούει στο όνομα Τζόσεφ Μέρκολα, είναι οστεοπαθολόγος (σ.σ όχι γιατρός αλλά χειροπράκτης) και, όπως προκύπτει από στοιχεία της δικογραφίας, έχει βγάλει μια περιουσία πουλώντας «φυσικά και εναλλακτικά» σκευάσματα, τα οποία προωθεί και διαφημίζει ως την εναλλακτική λύση στα εμβόλια. 

 Τα τελευταία χρόνια, το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τους Εμβολιασμούς αποτέλεσε την «αιχμή του δόρατος» του αντιεμβολιαστικού κινήματος, πείθοντας γονείς να καθυστερήσουν ή και να ματαιώσουν τον εμβολιασμό των παιδιών τους για ασθένειες όπως η ιλαρά, ενώ τα κρούσματα σημείωσαν ρεκόρ 25ετίας, φέτος, σύμφωνα με αξιωματούχους υγείας (1.200 ασθενείς σε όλες τις ΗΠΑ). Στην ιστοσελίδα του, το Κέντρο διαφημίζει τον Μέρκολα ως «συνεργάτη», και οι επισκέπτες μπορούν να μάθουν και αγοράσουν τις βιταμίνες και τα δήθεν φυσικά υποκατάστατα των εμβολίων. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο Μέρκολα χαρακτήριζε την ιλαρά «δούρειο ίππο» για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Σε μία υπο-σελίδα του site του που πρόσφατα αφαιρέθηκε, διαφήμιζε την βιταμίνη C ως αποτελεσματική εναλλακτική λύση για την προστασία απέναντι στην ιλαρά. Σε άλλο σημείο, έγραφαν για τα δισκία βιταμίνης D: «αποφύγετε το εμβόλιο κατά της γρίπης με μία βιταμίνη που θα σταματήσει την αρρώστια στα πρώτα της συμπτώματα». 

 Ο Μέρκολα έχει δεχθεί παρατηρήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες για τους ισχυρισμούς του σχετικά με τις ιδιότητες και τη δράση προϊόντων που πουλά. Το 2005 και το 2006, ο Οργανισμός Φαρμάκων και Τροφίμων των ΗΠΑ (FDA) είχε προειδοποιήσει τον Μέρκολα που ισχυριζόταν ότι κάποια από τα προϊόντα του, όπως το λάδι καρύδας, μπορούσαν να προστατεύουν ή και να θεραπεύσουν καρδιαγγειακές νόσους, καρκίνο και άλλες ασθένειες. Το 2011, ο Μέρκολα δέχθηκε ακόμα μία ποινή, για τους ισχυρισμούς του σχετικά με την θερμογραφία, μια τεχνική που απλώς καταγράφει την θερμοκρασία και την ροή του αίματος στον οργανισμό. Ο Μέρκολα υποστήριζε ψευδώς ότι η συγκεκριμένη εξέταση είναι πιο αξιόπιστη στον εντοπισμό καρκινικών όγκων στο στήθος. Μετά την επέμβαση του FDA, σταμάτησε να προσφέρει αυτή την υπηρεσία στους πελάτες του. 

 Το 2016, πάλι μετά από προσφυγή στο FDA, ο επιχειρηματίας επέστρεψε περίπου 2,6 εκατομμύρια δολάρια σε περισσότερα από 1.300 άτομα, που είχαν αγοράσει «ειδικά» κρεβάτια για ηλιοθεραπεία, για τα οποία υποστήριζε ότι μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο δέρμα. Ο 65χρονος Μέρκολα ξεκίνησε την ιστοσελίδα του 1997. Όντας χειροπράκτης για περισσότερο από δέκα χρόνια, ήρθε σε επαφή με πολλούς ασθενείς. Στο site του διαφημίζει και την κλινική του λίγο έξω από το Σικάγο, που προσφέρει προγράμματα «φυσικής θεραπείας» ήπιων αλλά και σοβαρών παθήσεων και ασθενειών, έναντι 2.000 δολαρίων τον μήνα. 

 Μετά τις αποκαλύψεις, ο Μέρκολα απάντησε στην Washington Post υποστηρίζοντας ότι χρηματοδοτεί το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για τους Εμβολιασμούς, επειδή πιστεύει στην αποστολή του. «Προσφέρει μία απλή φτηνή και ασφαλή εναλλακτική στο συμβατικό ιατρικό σύστημα», ισχυρίστηκε ο Μέρκολα, κατηγορώντας την λεγόμενη δυτική ιατρική ότι ευθύνεται για «εκατομμύρια πρόωρους θανάτους παγκοσμίως, προκαλώντας αχρείαστο πόνο σε ασθενείς, επειδή οι πολυεθνικές εταιρείες θέλουν να αυξήσουν τα κέρδη τους». Ωστόσο αρνήθηκε να παραχωρήσει εφ' όλης της ύλης συνέντευξη και δεν απάντησε στα ερωτήματα για τα κέρδη του από τα συμπληρώματα και τις βιταμίνες. 

 Ο επιχειρηματίας, φέρεται να έχει δώσει επιπλέον 4 εκατομμύρια δολάρια και σε διάφορες άλλες ομάδες κατά των εμβολιασμών και η περιουσία του ξεπερνά πλέον τα 100 εκατομμύρια δολάρια. Πριν λίγες ημέρες, ένας άλλος αντιεμβολιαστής που επίσης προωθούσε βιταμίνες ως εναλλακτική λύση, στη Σαμόα, συνελήφθη μετά από ισχυρισμούς του στα social media, ότι οι εμβολιασμοί για την ιλαρά θα μπορούσαν να προκαλέσουν μαζικούς θανάτους. «Οι αντιεμβολιαστές μας πάνε πίσω», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Afamasaga Rico Tupai μετά τη σύλληψη. «Έχουμε παιδιά που έρχονται την τελευταία στιγμή στα νοσοκομεία και πεθαίνουν. Στη συνέχεια μαθαίνουμε πως οι γονείς τους τα κρατούσαν στο σπίτι (σ.σ ενώ ήταν ήδη βαριά άρρωστα), έχοντας πειστεί από τους ισχυρισμούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος». Με πληροφορίες από Washington Post Πηγή: www.lifo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου