Πέμπτη 26 Δεκεμβρίου 2019

Με προσωπικό μήνυμα θα ενημερώνονται οι πολίτες για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις


Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για το σύνολο του πληθυσμού με βάση την ηλικία, για μια σειρά από σοβαρές παθήσεις, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, τα νεοπλάσματα, ο σακχαρώδης διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, περιλαμβάνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, μεγάλο βάρος θα δοθεί στις νόσους που επιβαρύνουν το δημόσιο σύστημα υγείας σε ημέρες νοσηλείας, ιατρικές επισκέψεις και φάρμακα.

Στόχος του υπουργείου Υγείας είναι αφενός η προαγωγή της υγείας στο γενικό πληθυσμό, αφετέρου η αποτύπωση του επιπολασμού για τις παραπάνω παθήσεις. Έτσι οι πολίτες θα λαμβάνουν προσωποποιημένη ενημέρωση, μέσω γραπτού μηνύματος ή e-mail για την υπενθύμιση του προληπτικού ελέγχου. 

Ως προς την πρόληψη θα δοθεί έμφαση μεταξύ άλλων και στη χρήση καπνικών προϊόντων, στην κατάχρηση οινοπνευματωδών, στην παχυσαρκία, στην απουσία φυσικής άσκησης, αλλά και στα φαινόμενα εθισμού και εξάρτησης από τυχερά ηλεκτρονικά παίγνια ή ο εθισμός στο διαδίκτυο.

Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα επίσης με τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια, στο νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία θα υπάρχει πρόβλεψη για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των παιδιών προσχολικής ηλικίας, και θα αφορά τα εµβόλια τα οποία η Εθνική Επιτροπή Εµβολιασμών θα κρίνει απαραίτητα.

Ο υπουργός Υγείας έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου κατά την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων Συνεργασίας με τα Κέντρα Αναφοράς/Εξειδικευμένα Εργαστήρια HIV/AIDS στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας, από όπου σημείωσε πως τέτοιο νομοσχέδιο έχει να έρθει από το 2005: «Θα το φέρουμε και θα το εφαρμόσουμε, όπως εφαρμόσαμε και τον αντικαπνιστικό νόμο. Η λύση βρίσκεται στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο, στην ενημέρωση των Ελλήνων. Αυτό το ρόλο θα έχει το Υπουργείο Υγείας και φυσικά ο ΕΟΔΥ», τόνισε.

Τέλος στο πλαίσιο της αποτύπωσης της κατάστασης της υγείας του γενικού πληθυσμού, ο ατομικός φάκελος υγείας θα είναι υποχρεωτικός, ενώ για όσους έχουν ήδη φάκελο, αυτός θα εμπλουτιστεί με περαιτέρω στοιχεία από τους γιατρούς, είτε οικογενειακούς, είτε ειδικότητας κατά την πρώτη επαφή.

Από το newsroom του Healthmag.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου