Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2019

Big Brother η Εφορία: Τέλος το «μαύρο χρήμα»- Online έλεγχος φορολογικών στοιχείων

Newsbomb.gr

Στην τελική ευθεία έχει μπει η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με το TAXISnet σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή.

Η ενημέρωση των φορέων της αγοράς για το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ σχετικά με την online διασύνδεση των φορολογικών μηχανισμών με το TAXISnet και την πλατφόρμα ηλεκτρονικών βιβλίων, myDATA, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης, που είχε ο Διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, με τους προέδρους του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνο Κόλλια, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Μίχαλο, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Γιώργο Καρανίκα και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, Γιώργο Καββαθά.

Ο κ. Πιτσιλής και τα στελέχη της ΑΑΔΕ, στη συνέχεια, κατέγραψαν τις παρατηρήσεις των προέδρων σχετικά με τον τρόπο και το χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του συγκεκριμένου μέτρου, ώστε να εφαρμοστεί ομοιόμορφα και χωρίς προβλήματα.

Το πλάνο της ψηφιοποίησης αναπτύσσεται σε τρία μέρη:

Ηλεκτρονική λογιστική (myData)

Είναι μια πλατφόρμα που λαμβάνει όλες τις σχετικές ακαθάριστες πληροφορίες εσόδων και εξόδων από όλες τις επιχειρήσεις και αποτελεί το λογιστικό και φορολογικό αρχείο τους. Αυτό θα οδηγήσει στην προπληρωμή των επιστροφών φόρου και στον υπολογισμό των φορολογικών υποχρεώσεων.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση

Θα καταστεί το κύριο κανάλι των φορολογικών πληροφοριών που αποστέλλονται στο myDATA.

Online ταμειακές μηχανές

Σύμφωνα με την αρχή της μετάδοσης πληροφοριών σε μια συναλλαγή από μια βάση συναλλαγών, θα συνδεθούν όλες οι on line ταμειακές μηχανές με το myDATA.

Στόχος της ΑΑΔΕ είναι να έχουν ξεκινήσει και τα τρία μέσα στο 2020, έτσι ώστε όλοι να εκπαιδευτούν στο νέο σύστημα.

Ελεύθεροι Επαγγελματίες: Υποχρεωτικά τα ηλεκτρονικά βιβλία

Η ψήφιση του φορολογικού νομοσχεδίου δίνει τη δυνατότητα για εξπρές επιστροφές φόρων σε συνεπείς επιχειρήσεις και επαγγελματίες, προσυμπληρωμένες δηλώσεις, ενώ ταυτόχρονα βελτιστοποιεί το ελεγκτικό έργο μειώνοντας την παραοικονομία και τη φοροδιαφυγή στους έμμεσους φόρους.

Με την ενεργοποίηση του νέου συστήματος, η Εφορία αποκτά ένα ισχυρό «ηλεκτρονικό μάτι» στα τιμολόγια των επιχειρήσεων, αφού θα βλέπει και θα διασταυρώνει αυτόματα τα στοιχεία που εμφανίζουν στα e-βιβλία τους τόσο οι εκδότες όσο και οι λήπτες των παραστατικών.

Η αυτοματοποίηση των ελεγκτικών διαδικασιών «ξεκλειδώνει» άμεσα τις επιστροφές φόρου εισοδήματος και ΦΠΑ που δικαιούνται οι συνεπείς επιχειρήσεις, οι οποίες σήμερα είναι υποχρεωμένες να περιμένουν για να λάβουν την επιστροφή φόρου που δικαιούνται. Επιπλέον, τα e-βιβλία θα οδηγήσουν στην αυτοματοποίηση της συμπλήρωσης των φορολογικών δηλώσεων και θα απαλλάξουν τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες από την υποβολή των συγκεντρωτικών καταστάσεων πελατών - προμηθευτών.

Αξίζει να σημειωθεί πως όφελος θα έχουν και οι επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες καθώς με τα ηλεκτρονικά βιβλία και την ηλεκτρονική τιμολόγηση, εκτός του ότι αυτοματοποιούνται οι διαδικασίες συμπλήρωσης και υποβολής δηλώσεων, μειώνεται το διαχειριστικό κόστος για τις επιχειρήσεις και καταργούνται οι συγκεντρωτικές καταστάσεις προμηθευτών.

1 σχόλιο: