Τρίτη 31 Δεκεμβρίου 2019

Περιμένοντας τα δώρα του ΕΣΥ για το 2020!

Editorial: Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Με δώρα πολλά θα πρέπει υπό φυσιολογικές συνθήκες να εμφανισθεί από την καμινάδα του… ΕΣΥ ο Άγιος Βασίλης, εάν τουλάχιστον θέλει να προσφέρει εκείνα τα δώρα που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη του δημοσίου συστήματος υγείας.

Χωρίς τα «δώρα» αυτά είναι μάλλον δύσκολο να βγάλει τη νέα χρονιά το σύστημα, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως χωρίς γενναία χρηματοδότηση, τα δημόσια νοσοκομεία δεν μπορούν και πάλι να καλύψουν τις ανάγκες των ασθενών.

Από την άλλη όλοι ελπίζουν ο …Άγιος Βασίλης να φέρει και πνεύμα αλλαγής για τους εργαζόμενους αλλά και γενικότερα για τους πάσχοντες οι οποίοι θέλοντας και μη, στριμώχνονται στο βεβαρημένο δημόσιο σύστημα.

Οι υποσχέσεις φυσικά δίνουν και παίρνουν από κάθε κυβέρνηση. Άγνωστο όμως ποιος μπορεί να τις υλοποιήσει. Άλλωστε η ενίσχυση του ΕΣΥ με μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, δεν επιφέρει πολιτικά οφέλη και έτσι δύσκολο κάποιος πολιτικός/υπουργός, που θέλει να δουν οι ψηφοφόροι του απτά αποτελέσματα, θα την επέλεγε.

Από την άλλη κάθε νέα χρονιά, οι ασθενείς ελπίζουν για ένα καλύτερο αύριο. Ελπίζουν για υπηρεσίες υγείας ποιοτικές, χωρίς να χρειάζεται να έχουν μπάρμπα στην Κορώνη. Διότι περί αυτού πρόκειται. Όσο κανείς διαθέτει …υψηλά μέσα, δεν περιμένει σε ουρές και ούτε χρειάζεται να δώσει το γνωστό φακελάκι.

Από την άλλη η πρόθεση της κυβέρνησης να ενισχύσει τα νοσοκομεία με διαγνωστικά μηχανήματα με τη μορφή των ΣΔΙΤ, με τη συμβολή δηλαδή ιδιωτών που θα τοποθετήσουν νέα συστήματα στα νοσοκομεία έναντι αμοιβής, ουδόλως ενοχλεί όπως φαίνεται τους νοσηλευόμενους. Αρκεί να μη χρειασθεί να πληρώσουν παραπάνω ή αρκεί να μην επιβαρυνθεί το ΕΣΥ οικονομικά.

Αν ένα σύγχρονο μηχάνημα έχει αγορασθεί από το δημόσιο ή από τον ιδιώτη, κανέναν δεν ενδιαφέρει επί της ουσίας. Ενδιαφέρει μόνο εάν θα εξυπηρετηθεί στην ώρα του, εάν δεν θα χρειασθεί να περιμένει μέρες ή και μήνες, εάν δεν θα χρειασθεί να βγει από το νοσοκομείο για να πάει στον ιδιωτικό τομέα να κάνει τις εξετάσεις του έναντι πρόσθετης αμοιβής κι εάν εν τέλει έχει στα χέρια του τα πολυπόθητα αποτελέσματα των εξετάσεων αυτών εγκαίρως.

Οποιοσδήποτε άλλες απόψεις διατυπώνονται και επιθυμούν να εκφράσουν δήθεν τη γνώμη των ασθενών, καλά θα ήταν να μας παρουσιασθούν και τα σχετικά επιχειρήματα ή οι έρευνες που πιθανώς να έχουν διεξαχθεί και να δείχνουν ότι οι ασθενείς ενδιαφέρονται σφόδρα ποιος αγοράζει ένα μηχάνημα για ένα δημόσιο νοσοκομείο.

Όλα τα άλλα είναι ιδεοληψίες και εμμονές που επίσης δεν ενδιαφέρουν κανέναν, διότι ανήκουν σε μια άλλη εποχή…

2 σχόλια:

  1. Αυτή η χώρα, έγινε γνωστή στα πέρατα του Γαλαξιακού Συστήματος, για το γεγονός ότι ανακηρύχθηκε καλύτερος από όλους ο
    -<>
    -<>

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. -Τι είναι παιδί μου η βρογχοκήλη;
      -Η κήλη των βρόγχων κ.Καθηγητά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

      Διαγραφή