Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2019

Αποκλειστικό: Σουηδικό μοντέλο με ΣΔΙΤ στα νοσοκομεία – Τι λέει στον «Ε.Τ.»ο διευθυντής του Νοσοκομείου Καρολίνσκα

Διαμορφωμένο γύρω από το όραμα «Πρώτα ο Ασθενής» είναι το μοντέλο λειτουργίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Καρολίνσκα στη Σουηδία που αποτελεί κατά την κυβέρνηση σημείο αναφοράς για την ανάπτυξη των μορφών ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού τομέα) που θα επιχειρηθούν στο ΕΣΥ.
Eleytherostypos.gr

Το σουηδικό νοσοκομείο είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία της Ευρώπης, σύμφωνα με όσα λέει στον «Ελεύθερο Τύπο» ο διευθυντής του Καρολίνσκα, Björn Zoégas, έχοντας επιτύχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας. Ενδεικτικά, τα τελευταία δύο χρόνια έχει σχεδόν μηδενιστεί η αναμονή για καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ έχει περιοριστεί στο 1,6% η θνησιμότητα σε διάστημα 30 ημερών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις καρδιάς.


Κατά τη συζήτηση στη Βουλή για τον προϋπολογισμό του 2020, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι μέσα στον Ιανουάριο θα ξεκινήσει η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στον χώρο της Υγείας από τρία δημόσια νοσοκομεία. Τις λεπτομέρειες για τη συνεργασία αναμένεται να δώσει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου. Τόσο ο υπουργός Βασίλης Κικίλιας όσο και ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης εργάζονται προς αυτή την κατεύθυνση. Σύμφωνα με ανεπίσημες πληροφορίες, το ένα νοσοκομείο που πιθανότατα θα είναι ανάμεσα στα τρία είναι το Πανεπιστημιακό των Ιωαννίνων.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θα ακολουθηθεί το σουηδικό παράδειγμα για την οργάνωση των συμπράξεων.
Σύμφωνα με τον διευθυντή του νοσοκομείου Καρολίνσκα, στο σουηδικό νοσηλευτικό ίδρυμα κατά κανόνα δεν αγοράζουν υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. «Εντούτοις, έχουμε τη δυνατότητα να το κάνουμε προσωρινά κατά περιόδους αιχμής, όταν για παράδειγμα η λειτουργική ικανότητα πρέπει να αυξηθεί, αλλά δεν είναι τακτικό φαινόμενο», αναφέρει ο κ. Zoégas στον «Ε.Τ.».Ο διευθυντής του Καρολίνσκα, Björn Zoégas

Η δυνατότητα αυτή υπάρχει από το 2014, όταν αποφασίστηκε αντί να γίνεται αγορά νέων μηχανημάτων στο νοσηλευτικό ίδρυμα, σε κάποιες περιπτώσεις να αγοράζονται υπηρεσίες ακτινοδιαγνωστικών εξετάσεων, μέσω 14ετών συμβάσεων με τον ιδιωτικό τομέα, που αναλαμβάνει όχι μόνο την εγκατάσταση του εξοπλισμού αλλά και τη διαρκή συντήρηση και αναβάθμισή του.

Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα είναι ένα δημόσιο νοσοκομείο, όπως τονίζει ο κ. Zoégas. Οι ασθενείς πληρώνουν μία πρόσθετη επιβάρυνση για ορισμένα είδη φροντίδας, κάτι το οποίο ρυθμίζεται κεντρικά από τη Στοκχόλμη και όχι από το νοσοκομείο.

«Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα είναι ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά νοσοκομεία στην Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι η φροντίδα των ασθενών, η έρευνα και η εκπαίδευση είναι εξίσου σημαντικά στοιχεία για την παροχή εξαιρετικής φροντίδας και στις προσπάθειές μας να επεκτείνουμε και να βελτιώσουμε τη ζωή των ανθρώπων. Το νοσοκομείο αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του συστήματος υγείας της Περιφέρειας Στοκχόλμης. Η αποστολή μας είναι να παρέχουμε εξειδικευμένη φροντίδα στους πιο σοβαρά άρρωστους και τραυματίες ασθενείς. Είμαστε επίσης υπεύθυνοι για την παροχή ειδικής φροντίδας σε εθνικό επίπεδο για ορισμένες ομάδες ασθενών», επισημαίνει ο διευθυντής του σουηδικού νοσηλευτικού ιδρύματος και προσθέτει: «Ενα παράδειγμα που επισημαίνονται τα εξαιρετικά αποτελέσματα του Καρολίνσκα είναι στο εθνικό μητρώο ποιότητας για την ετήσια έκθεση “Swedeheart” αναφορικά με την περίθαλψη των καρδιακών και αγγειακών ασθενών. Στις εκθέσεις για το 2018 το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Karolinska σημείωσε μεγάλη άνοδο σε αρκετούς τομείς. Εχουμε κατά τα τελευταία δύο χρόνια ουσιαστικά εξαλείψει όλες τις ουρές για καρδιοχειρουργική επέμβαση, που σημαίνει ότι οι ασθενείς λαμβάνουν φροντίδα εντός των προβλεπόμενων χρόνων αναμονής».Το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Καρολίνσκα στη Σουηδία

Το μοντέλο λειτουργίας του σουηδικού νοσοκομείου συνοψίζεται στη φράση «Πρώτα ο Ασθενής», σύμφωνα με τον διευθυντή του.

«Η υγειονομική περίθαλψη είναι ένα σημαντικό ζήτημα για όλους. Από κοινωνική άποψη όλοι οι πολίτες έχουν πρόσβαση σε φροντίδα καλής και ίσης ποιότητας. Με την εισαγωγή του λειτουργικού μοντέλου του Καρολίνσκα, η θεραπεία παρέχεται σε μια συνεχόμενη ροή φροντίδας. Διάφορες ειδικότητες συνεργάζονται για μια ολοκληρωμένη διαδικασία φροντίδας. Ενα πρακτικό παράδειγμα αυτού είναι ότι αντί να αποσταλεί ο ασθενής στο εργαστήριο ή ο ακτινολόγος σε χωριστές διαδικασίες, τόσο το εργαστήριο όσο και το ακτινολογικό τμήμα αναμειγνύονται σε πρώιμο στάδιο παρέχοντας συνδυασμένη εμπειρογνωμοσύνη σε σχέση με τι εξετάσεις απαιτούνται για κάθε ασθενή, σε οποιοδήποτε στάδιο κατά τη διάρκεια της θεραπείας του», εξηγεί ο κ. Zoégas σε σχέση με τις ιδιαιτερότητες και τις καινοτομίες του νοσοκομείου Καρολίνσκα.

Το σουηδικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο καταγράφει αξιοσημείωτα αποτελέσματα στη φροντίδα των ασθενών. Οσον αφορά στη θεραπεία καρδιαγγειακών και αγγειακών ασθενών για όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στην καρδιά η θνησιμότητα των 30 ημερών είναι μόλις στο 1,6%. «Αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα οφείλεται στην αφοσιωμένη δέσμευση του επαγγέλματος και επίσης ότι κάνουμε συνεχή και συστηματική παρακολούθηση της θεραπείας όλων των ασθενών και των ιατρικών αποτελεσμάτων», επισημαίνει ο διευθυντής. Αντίστοιχα, τα εγκεφαλικά και η θνησιμότητα για 30 ημέρες μετά από καρωτιδική ενδοαρτηριοεκτομή (χειρουργική επέμβαση για πρόληψη του εγκεφαλικού) είναι στο 1,5%.

1 σχόλιο:

  1. Υπαρχουν αρκετες ταινιες που δειχνουν με ρεαλιστικοτητα το σκανδιναβικο μοντελο ,με 2μετρα σκανδιναβικα μοντελα .Αυτο μαλλον θα εννοει το δημοσιευμα .Μακαρι να γινει στην πραξη .

    ΑπάντησηΔιαγραφή