Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

Πλεύρης: Πώς θα εργάζονται ιδιώτες γιατροί στα δημόσια νοσοκομεία

Λεπτομέρειες για τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ) στο χώρο των νοσοκομείων, έδωσε την Τρίτη ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως, διατηρώντας τα χαρακτηριστικά του ιδιώτη, οι γιατροί θα μπορούν να έχουν σχέσεις μερικής απασχόλησης (part time) με το δημόσιο σύστημα.

Healthpharma.gr

“Ένας ιδιώτης γιατρός θα μπορεί να επιλέξει να παρέχει υπηρεσίες και στον ‘Ευαγγελισμό’, στο ‘Σωτηρία’, αλλά κυρίως στα νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται στην Περιφέρεια και δεν είναι ελκυστικά”, όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης για να σημειώσει:

“Είναι οξύμωρο να έχουμε, για παράδειγμα, σε μια πόλη της επαρχίας πολλούς παιδιάτρους και να μην έχουμε στο δημόσιο νοσοκομείο, ή να υπάρχει αναισθησιολόγος στην ιδιωτική κλινική και να μην υπάρχει στο νοσοκομείο, επειδή ο γιατρός που θα μπαίνει μέσα στο νοσοκομείο πρέπει να είναι υποχρεωτικά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Γιατί ένας που είναι στον ιδιωτικό τομέα και είναι καλός γιατρός, όπως παρέχει τις υπηρεσίες του σε μια καλή ιδιωτική κλινική, να μην μπορεί να το κάνει part time και στο ΕΣΥ;”, αναρωτήθηκε.

Θεώρησε ιδεοληψία την ένσταση που μπορεί να υπάρξει από γιατρούς του ΕΣΥ: “Το να πει, δηλαδή, κάποιος ότι ‘επειδή εγώ είμαι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης δεν θέλω να μπει ιδιώτης μέσα στο νοσοκομείο’, δεν το καταλαβαίνω”, σημείωσε.

Απογευματινά χειρουργεία

Για τα απογευματινά χειρουργεία εξήγησε πως το νοσοκομείο, τις απογευματινές ώρες δεν κάνει χειρουργεία και αυτή τη στιγμή τα χειρουργεία βρίσκονται εκεί χωρίς να αξιοποιούνται.

“Τώρα, θα μπορούν να τα αξιοποιούν με ιδιωτικούς όρους οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το λοιπό προσωπικό του ΕΣΥ, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να αυξάνουν το εισόδημά τους, καθώς θα τους δίνουμε τη δυνατότητα να εργαστούν εκτός ωραρίου ΕΣΥ. Όπως καταλαβαίνετε, με αυτό τον τρόπο αυτομάτως θα αυξηθούν εκτός από τα έσοδα του γιατρού και τα έσοδα του νοσοκομείου”, ανέφερε ο κ. Πλεύρης, για να σημειώσει:

“Έχουμε πολλούς γιατρούς του ΕΣΥ που φεύγουν και πηγαίνουν στον ιδιωτικό τομέα γιατί παίρνουν καλύτερες αμοιβές. Από τη στιγμή που θα τηρείται η πρωινή λίστα των χειρουργείων, τα απογευματινά χειρουργεία θα αποσυμφορούν την πρωινή λίστα, επομένως ο ασθενής που θα πηγαίνει στο δημόσιο σύστημα θα εξυπηρετείται καλύτερα. Όλοι είναι κερδισμένοι. Οι πολίτες, το νοσοκομείο, οι γιατροί, οι νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό”.

Όπως τόνισε, αυτή η δυνατότητα για τη λειτουργία των απογευματινών χειρουργείων υπήρχε και επί ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί κόλλησε; Διότι, ενώ είχε ψηφιστεί και υπήρχε ο νόμος, αυτομάτως οι μειοψηφίες μέσα στα νοσοκομεία το μπλόκαραν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το λειτούργησε ποτέ, χωρίς να το καταργήσει.

Για το ασυμβίβαστο

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, δεν θα μπορούν οι γιατροί του ΕΣΥ να εργάζονται και στον ιδιωτικό τομέα. Τόνισε πως αυτό χρειάζεται χρόνο και τα βήματα θα γίνονται σταδιακά.

“Ιδεολογικά, θα ήθελα κάποια στιγμή να λειτουργούσαμε στα πρότυπα της Αγγλίας, όπου ο κάθε γιατρός με την ίδια άνεση είναι και σε ιδιωτική κλινική και στο δημόσιο σύστημα Υγείας”, είπε. Συμπλήρωσε, πάντως, πως αυτό θέλει χρόνο: “Θα ξεκινήσουμε με τα απογευματινά χειρουργεία και με τη δυνατότητα οι ιδιώτες γιατροί να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στο ΕΣΥ”.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως, στη διάρκεια των χρόνων, αφού καμφθούν αντιστάσεις και αντιλήψεις κρατισμού στο ΕΣΥ, καθώς και η αντίληψη των ιδιωτών που τους βολεύει το ΕΣΥ να μην λειτουργεί επαρκώς, προκειμένου να καλύπτουν αυτοί το κενό, τότε θα γίνει το επόμενο βήμα. “Τα βήματα θα γίνουν σταδιακά, θα γίνουν με συζητήσεις με τους Συλλόγους”, εξήγησε.

3 σχόλια:

  1. ε οχι και με χαρακτηριστικη ανεση οι γιατροι του NHS στην αγγλια χειρουργουν οπουδηποτε σαν ιδιωτες...Ε οχι προπαγανδιστη ασχετε Πλευρη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αν εμπλακουν οι συλλογοι θα ναυαγησει το μετρο

    ΑπάντησηΔιαγραφή