Σάββατο 18 Ιουνίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Βαρύς ο πέλεκυς για όσους δεν εγγραφούν – 10% ακριβότερα φάρμακα και εξετάσεις

Προσωπικός γιατρός: Βαρύς ο πέλεκυς για όσους δεν εγγραφούν – 10% ακριβότερα φάρμακα και εξετάσεις

Ο προσωπικός γιατρός θα στοιχίσει ακριβά για όσους αδιαφορήσουν και δεν εγγραφούν

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Προσωπικός γιατρός με «ποινές» έρχεται άμεσα, καθώς η υπουργική απόφαση που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας για τα κίνητρα και αντικίνητρα στους πολίτες, προβλέπει τσουχτερές επιπτώσεις για όσους δεν εγγραφούν.

Ειδικότερα η υπουργική απόφαση που εξέδωσε το υπουργείο Υγείας προβλέπει ότι όσοι πολίτες δεν εγγραφούν σε προσωπικό γιατρό θα πληρώνουν ακριβότερα κατά 10% φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις. Επίσης θα πληρώνουν ακριβότερα τα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παρο­χές, ανερχόμενα σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

Παράλληλα η υπουργική απόφαση προβλέπει ότι από την 01-01-2023 η συμμετοχή για φάρμακα και εξετάσεις για όσους πολίτες εξακολουθούν να μην έχουν εγγραφεί θα διπλασιάζεται και θα φθάνει το 20%.

Ήδη έχει ενημερωθεί το ηλεκτρονικό σύστημα της ΗΔΙΚΑ ώστε να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το νέο σύστημα με τα αντικίνητρα είτε από τον Οκτώβριο είτε από τον Νοέμβριο σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr. Κάτι που θα αποσαφηνισθεί με την υπουργική απόφαση.

Να υπενθυμιστεί ότι ο προσωπικός γιατρός θα πρέπει να επιλεγεί από τους πολίτες οι οποίοι με την πρώτη τους επίσκεψη θα δημιουργήσουν και τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που θα περιλαμβάνει όλα τα ιατρικά τους δεδομένα. Είναι ένας θεσμός που είχε επιχειρηθεί να εφαρμοσθεί και από άλλες κυβερνήσεις αλλά «σκόνταφτε» κυρίως στα αμοιβές των γιατρών.

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τι προβλέπει η υπουργική απόφαση.

α) Από την 01-10-2022 πρόσθετη συμμετοχή στη φαρ­μακευτική δαπάνη του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

β) Από την 01-10-2022 πρόσθετη συμμετοχή στις ερ­γαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ο οποίος δεν είναι εγγεγραμμένος σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

γ) Από την 01-01-2023 τα ανωτέρω υπό (α) και (β) προβλεπόμενα προσαυξάνονται κατά ποσοστό δέκα τοις εκατό (10%), επιπλέον της άνω πρόσθετης συμμε­τοχής επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του στην φαρμακευτική δαπάνη και στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παρο­χές, όπως αυτές περιγράφονται στον ΕΚΠΥ του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. του πολίτη, ανερχόμενα σε ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%) επί του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.

ΙΙ.Α. Τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστή­ματος κινήτρων για την τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό συνιστάμενο στην χορήγηση από την 01-09-2023 προτεραιότητας στους τηρούντες τη διαδικασία των παραπο­μπών πολίτες, κατά την παραπομπή τους στους ιατρούς ειδικοτήτων των Κέντρων Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας.

ΙΙ.Β. Τον καθορισμό και την εξειδίκευση του συστή­ματος συνεπειών «αντικινήτρων» για τη μη τήρηση της διαδικασίας του συστήματος παραπομπών από τον προσωπικό ιατρό από την 01-09-2023 συνιστάμενο στην εξυπηρέτηση από τις μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας μόνο των έκτακτων περιστατικών.

ΙΙΙ. Εάν ο πολίτης δεν τηρεί το σύστημα των Παρα­πομπών και δεν είναι εγγεγραμμένος σε προσωπικό ιατρό, τότε συντρέχουν στο πρόσωπό του σωρευτικά οι συνέπειες τουςΕιδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

13 σχόλια:

  1. Απειλές , τιμωρίες κλπ Ποιόν γιατρό να δηλώσουν οι ασφαλισμένοι κι εμείς οι γιατροί ως ασφαλισμένοι; Υπάρχει δίκτυο ιατρών πρωτοβάθμιας και δεν το γνωρίζω ; Ποιοί είναι οι γιατροί που καλύπτουν; Γιατί θα τιμωρηθεί ο κόσμος στην επαρχία πχ που δεν έχει κανένα συμβεβλημένο ΠΙ . Γιατί οι συνδικαλιστικοί φορείς δε στιγματίζουν και δε καταδικάζουν καθημερινά την απαράδεκτη συμπεριφορά των κυβερνώντων, που καταδικάζουν ως ένοχους τους πολίτες με τόση ακρίβεια γύρω τους, ενώ δεν έχουν γιατρούς; Επειδή είναι ΝΔ δε μιλάμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Απόλυτα αντισυνταγματικοβ, ο Κιμ Γιονγκ Ιλ θα ήταν περήφανος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο πελεκυς της εκλογικης ηττας να δειτε τι βαρυς που θα ειναι ,δεξιοι μπολσεβικοι ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ο σκοπός είναι ΚΑΙ το δημόσιο σύστημα Υγείας (εκτός άλλων καλύψεων που έχει υποχρέωση απεναντι στους βαρειά φορολογούμενους ιθαγενείς )να κοστίζει το ελάχιστο και να παρέχει επίσης την ελάχιστη ιατροφαρμακευτική κάλυψη στους πολίτες ώστε να ξεπληρώνει στους δανειστές τα χρήματα που σπατάλησαν ή εκλάπησαν .
    ΚΑΛΟ ΜΑΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ που είπε και ο ευρωπαίος επίτροπος ντροπής !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ποιες ομως θα ειναι ακριβως οι ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ των Π.Ι. οσον αφορα τα ωραρια εξετασης των εγγεγραμενων πολιτων,θα δινουν παραπεμπτικα για νοσοκομεια οποιαδηποτε ωρα χρειασθει ο ασφαλισμενος, ποτε θα κανουν τις δωρεαν επισκεψεις στα σπιτια και ποσες θα ειναι, θα υποχρεωνονται σε 2 εφημεριες τον μηνα,θα εχουν κανονικη η αναρρωτικη αδεια μετ' αποδοχων,σε ποιο ωραριο θα ενημερωνουν τον ηλεκτρονικο φακελο,θα εχουν υποχρεωσεις νυκτερινες,ΣΚ και αργιες,τηλεφωνικη επικοινωνια ολο το 24ωρο, κλπ??

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΠΟΙΕΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΩΝ Π.Ι.,ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΟΡΙΣΘΕΙ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΕΙ ΣΕ ΦΕΚ ΟΠΩΣ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΤΙΣ ΑΜΟΙΒΕΣ ΤΩΝ Π.Ι. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΣ ΙΑΤΡΟΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ,ΠΡΙΝ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΑΝ ΘΑ ΣΥΜΜΕΤΑΣΧΕΙ ΣΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ......τρομοκρατία άρχισε.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σατανικό σχέδιο.ευγε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντισυνταγματικες αθλιοτητες. Ομως κ. Μαστορακου με ολο τον σεβασμο προς τους συναδελφους ΓΙ και ΠΘ που θα δουλεψουν ως ΠΙ και ποκυ καλως θα αμοιβονται 40000 ως 80000 μικτα. Εγω γιατι αμοιβομαι ως συμβεβλημενος με οροφη τις 24000 μικτα? Γιατι ο ηλικιωμενος αποζημιωνει τον ΠΙ διπλα απο τον νεαρο αλλα στο δικο μου ιατρειο βρεξει χιονισει μου πεταει ο χρΕΟΠΥΥ την δεκαευρη ελεημοσυνη? Καταλαβαινετε οτι με την (ορθη και επιβεβλημενη!)εισοδο νεων συναδελφων απο τα 1300-1400€ μεσοσταθμικα τον μηνα τα εισοδηματα μας θα πανε σε τριψηφιο νουμερο? Νομιζω οτι αν η οροφη για καθε χρονο ειναι 80000 για τον ΠΙ αναλογη πρεπει να ειναι και η δικη μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έτσι πληρώνουν οι Αμερικάνοι τις ειδικότητες ! Βγάλτε τα συμπεράσματά σας...... οι συμπάσχοντες ..... εδώ θα δώσουμε (σωστά 60000 στους ΠΙ !) και..... 24000 στους υπόλοιπους .....και αν.....https://blog.nomadhealth.com/complete-list-of-average-doctor-salaries-by-specialty-locum-tenens/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αρχίσανε τα όργανα.Δυο γαιδ... μάλωναν σε ξένο αχυρώνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Υπάρχει πιο απλός τρόπος να μειώσει τις δαπάνες από αυτόν που επέλεξε η κυβέρνηση και θα αποτύχει οικτρά , Να πιάσει τους κλέφτες στην πηγή να εξοικονομήσει το 30 % της δαπάνης και να το δώσει στους παρόχους σαν αμοιβή. Για μια ακόμη φορά δεν το κάνει γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι με τους κλέφτες και οχι με τους επαγγελματίες της υγείας που το μόνο που ζητάνε είναι την αμοιβή που δικαιούνται να την πληρώνει ο ασφαλιστικός φορέας και οχι ο ασφαλισμένος ή και ο ίδιος με τα claw back και τα άλλα εφευρήματα των μνημονιακών χρόνων, Αν οι γιατροί δεν εγγραφούν στο σύστημα πόση επιτυχία θα έχει ο προσωπικός γιατρός . Ο οικογενειακός γιατρός γιατί απέτυχε ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. γιατρε τρεχα!!!! 23.00 το βραδυ κυριακησ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή