Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Οι 3 «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν – Τι θα ισχύσει

Προσωπικός γιατρός: Οι 3 «ποινές» για όσους δεν εγγραφούν – Τι θα ισχύσει

Υποχρεωτικός ουσιαστικά ο προσωπικός γιατρός για τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Υλοποιείται άμεσα ο «προσωπικός γιατρός» που θεσμοθετήθηκε με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε από το υπουργείο Υγείας για την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας.

Μάλιστα τις επόμενες ημέρες και το αργότερο έως τις 15 Ιουνίου, αναμένεται να έχουν εκδοθεί και οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που θα διευκρινίζουν όλες τις λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοσθεί ο προσωπικός γιατρός. Στις 16 Ιουνίου άλλωστε αναμένεται να παρουσιασθεί ο θεσμός στα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα, καθώς αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας.

Από την ημέρα που θα εκδοθούν οι υπουργικές αποφάσεις, θα υπάρχει περιθώριο ενός εξαμήνου κατά το οποίο οι πολίτες θα πρέπει να επιλέξουν και να εγγραφούν στον προσωπικό τους γιατρό. Διαφορετικά θα υπάρχουν τρεις βασικές «ποινές» οι οποίες θα εφαρμοσθούν όμως 6 μήνες μετά την έναρξη των εγγραφών όπως θα προβλέπεται στις υπουργικές αποφάσεις, σύμφωνα με πηγές του HealthReport.gr.

Προσωπικός γιατρός με ποινές

Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα πρέπει ο κάθε πολίτης να επιλέξει τον προσωπικό του γιατρό ώστε να παρακολουθεί την υγεία του και να προσφέρει τις υπηρεσίες του όταν απαιτούνται.

Η επιλογή θα μπορεί να γίνει ανεξάρτητα από την περιοχή, είτε ανάμεσα σε γιατρούς που σήμερα υπηρετούν σε δημόσιες δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας δηλαδή στα Κέντρα Υγείας, στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤΟΜΥ), σε πολυϊατρεία κλπ., είτε ανάμεσα σε ιδιώτες γιατρούς.

Οι «ποινές»

Όσοι πολίτες δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό θα έχουν «ποινές» που θα κοστίζουν και στην τσέπη τους.

Ειδικότερα με βάση τις ρυθμίσεις που αναμένεται να προωθήσει το υπουργείο Υγείας:

-Δεν θα μπορούν να παραπεμφθούν σε νοσοκομεία. Συνεπώς θα πρέπει να επιλέγουν ιδιωτικό νοσοκομείο για να αντιμετωπίσουν τις ανάγκες τους όπου μάλιστα δεν θα υπάρχει κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ αφού δεν θα έχει εκδοθεί παραπεμπτικό.

-Θα πληρώνουν μεγαλύτερες συμμέτοχες σε ιατρικές πράξεις και εξετάσεις αλλά και σε φάρμακα. Το ακριβές ποσοστό θα ορίζεται στις υπουργικές αποφάσεις αλλά όπως έχει δηλώσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ειδικά για τα φάρμακα θα είναι πιθανώς αυξημένο κατά 10%. Δηλαδή ενώ η συμμετοχή σήμερα για τη αγορά φαρμάκων φθάνει έως το 25%, όποιος δεν θα έχει συνταγή από προσωπικό γιατρό μπορεί να πληρώνει και 35%.

-Δεν θα έχουν προτεραιότητα για ραντεβού για ιατρικές υπηρεσίες στο ΕΣΥ, αφού αυτά θα κλείνονται μέσω του προσωπικού γιατρού και επομένως θα προηγούνται οι πολίτες που έχουν επιλέξει τον προσωπικό τους ιατρό.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

17 σχόλια:

  1. Βρείτε πρώτα γιατρούς νούμερα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η δική μας ποινή θα είναι μόνο μια και θα την δείτε στις εκλογές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Η αντισυνταγματικοτητα σε ολο της το μεγαλειο .Αλεξη εισαι σιγουρα πρωθυπουργος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μόλις έκαναν τον Τσιπρα...... μάγκα! Κοιμάται και η τύχη του δουλευει

      Διαγραφή
    2. Γιατί ο Αλέξης σου έκανε τίποτα διαφορετικό...; Μην ελπίζεις... !

      Διαγραφή
    3. ωχ ! Ασχημα τα νέα. Καταφύγαμε τώρα στις ποινές για βοήθεια.

      Διαγραφή
    4. Καταρχήν 3.47 δεν είναι Αλέξης μου! Δεύτερον δεν έκανε τίποτα καλό για εμάς και ίσως δεν θα κάνει αλλά όπως τιμώρησα αυτόν τώρα πρέπει να πάρουν σειρά οι άλλοι ως που να βάλουν μυαλό! Εσύ αν θες ψήφισε τον Πλεύρη που σε σφαγιάζει ΤΩΡΑ

      Διαγραφή
  4. Οι εκλογές πλησιάζουν ψευτοφιλελευθεροι , θα τρίβετε τα μάτια σας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η μόνη ποινή είναι το κόστος στα φάρμακα κι αυτή μάλλον είναι αντοσυνταγματική... Για τις εξετάσεις στα νοσοκομεία ποιος του είπε ότι ο κόσμος καίγεται να πάει στα νοσοκομεία...; Όσο για τα επείγοντα θα παραμείνουν επείγοντα... Δηλαδή όποιος έχει ανάγκη θα πηγαίνει στα νοσοκομεία... Ποιος είναι αυτός που κάποιον που πονάει θα του πει δεν είσαι επείγον...; Όποιος δηλώνει επείγον είναι επείγον μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος... Σε περίπτωση λανθασμένης εκτίμησης του επείγοντος (δηλ. δεν κρίνεσαι επείγον αλλά τελικά ήσουν επείγον περιστατικό) δεν μπορώ να φανταστώ ποιος θα ξεπλύνει τον ιατρό που έκανε λάθος εκτίμηση! Αυτά είναι γνωστά στους ιατρούς... Μόνο κάποιος που δεν είναι ιατρός και δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση, νομοθετεί πράγματα που δεν γίνονται, βασιζόμενος σε συμβουλές ασχέτων... Η λύση σαφώς είναι τα ΚΥ αστικού τύπου, αλλά χρειάζονται χρήματα... η υγεία θέλει χρήματα αλλιώς δεν θα έχεις αποτέλεσμα... Αυτό είναι γνωστό στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ετσι, με....... π@ρδες αυγα δεν βαφονται ειτε εισαι Δεξιος ειτε εισαι Αριστερος

      Διαγραφή
  6. NA ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΙΑ ΣΑΣ ΠΟΙΝΗ ΠΟΙΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μια χαρα.Να μπει μια ταξη, που το καθε κρυολογημα τρεχει στα Νοσοκομεια, να πληρωθει σωστα η πρωτοβαθμια,να επιλεγουν οι πολιτες τον ιατρο τους, όποιον θελουν.Οσο για τους...νοσταλγους του Τσιπρα, να θυμισω οτι ο Αλ6ης εκανε νομοσχεδιο με αποζημιωση ιατρου 0,70 λεπτα /ασθενη/ετος..Γι αυτο και δεν ξερουμε ποιον οικ. ιατρο να διαλεξουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δηλαδη πριν τον Τσιπρα ((που και αυτος με τους ΞανθοΒαρδαροΠολακηδες μιυσκεμα τα εκανε!)δεν ετρεχαν στα νοσοκομεια? Τωρα δηλαδη διορθωθηκε το ιατρικο μισθολογιο? Οι ΕΣΥτες τι παιρνουν? Οι συμβεβλημενοι μη ΠΙ? Οι των ΚΥ? Η νομιζεις οτι ολοι αυτοι θα δεχτουν μια ομαδουλα ΠΙ να τα τσεπωνει και αυτοι να λαιρνουν μονο ενα......κλασμα? Οι εργαστηριακοι που ακομη τους αποζημιωνουν με ασφαλιστικες τιμες του...... 1991???

      Διαγραφή
  8. Ο γιατρός που υπηρετεί στο π.ΙΚΑ και στο ΤΟΜΥ θα λειτουργεί και ως Π.Ι. και θα πληρώνεται πέραν του μισθού extra και για τα άτομα που έχει εγγράψει ως Π.Ι ? Ο ιδιώτης Π.Ι. θα πληρώνει από τη τσέπη του ενοίκια,γραμματεία, αναλώσιμα,καθαρίστριες,ΔΕΗ τηλέφωνο νερό κοινόχρηστα ΕΦΚΑ,ενώ στον γιατρό του ΙΚΑ και ΤΟΜΥ θα του τα παρέχει ΔΩΡΕΑΝ το σύστημα¨?.Ρε αυτά ούτε οι ΒαρδαροΞανθοΠολάκηδες δεν τα σκέφτηκαν.........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μιλαμε για....... πολεμικο κομμουμισμο της περιοδου του ρωσικου εμφθλιου! Λαικο Κομισαριατο Υγειας με Λαικο Επιτροπο τον Ατανας Πλεβριεφ!

      Διαγραφή
  9. Ιγκο νταβαριτσ κομισσαρ Ατανας ,στιριζο ιγκια ,γκραπσι καμια σινταγκουλα κε κονομα ,αστενυ ντεν πιραζι ασ προσεκε

    ΑπάντησηΔιαγραφή