Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Διοικητές Νοσοκομείων: Έρχεται νέο σύστημα στις προκηρύξεις – Πώς θα επιλέγονται

Ετοιμάζονται αλλαγές για τους Διοικητές Νοσοκομείων και τον τρόπο επιλογής τους

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR
Διοικητές Νοσοκομείων με αυστηρότερα κριτήρια που θα θυμίζουν περισσότερο μάνατζερ ιδιωτικών εταιρειών, επιχειρεί η κυβέρνηση να φέρει στο ΕΣΥ.

Παρότι μέχρι σήμερα το σύστημα επιλογής για τους Διοικητές Νοσοκομείων ήταν ξεκάθαρα κομματικό, πλέον τα κυβερνητικά στελέχη διατρανώνουν την αποφασιστικότητα τους να αλλάξουν τον σημερινό τρόπο διορισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του HealthReport.gr, κυβέρνηση συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει ήδη έτοιμο σχέδιο για τον νέο τρόπο που θα επιλέγονται οι διοικητές νοσοκομείων για το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ένα σχέδιο το οποίο ούτε λίγο ούτε πολύ είχε προαναγγείλει η κυβέρνηση και περιλαμβάνει κριτήρια που θυμίζουν τον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι σήμερα οι διοικητές νοσοκομείων θεωρητικά μόνο επιλέγονται από ειδική επιτροπή αξιολόγησης η οποία εξετάζει όλα τα βιογραφικά ενώ πραγματοποιεί και προσωπικές συνεντεύξεις.

Διοικητές Νοσοκομείων με ιδιωτικά χαρακτηριστικά

Η κυβέρνηση αναμένεται σε λίγους μήνες – όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr – να εφαρμόσει ένα νέο σύστημα επιλογής των διοικητών στα νοσοκομεία. Θα πρόκειται ουσιαστικά για manager του ΕΣΥ οι οποίοι θα καλούνται να διεκπεραιώσουν συγκεκριμένο έργο, αλλά και να επιτύχουν συγκεκριμένους στόχους.

Θεωρείται σφόδρα πιθανό οι θεσμικές αλλαγές να γίνουν μετά τις εκλογές εφόσον βέβαια η ΝΔ ξαναγίνει κυβέρνηση. Άλλωστε το προεκλογικό κλίμα που υπάρχει σήμερα δεν ευνοεί για αλλαγές. Είναι ενδεικτικό ότι και οι απομακρύνσεις των σημερινών Διοικητών Νοσοκομείων που δεν αποδίδουν, γίνονται με το σταγονόμετρο.

Τα βασικά κριτήρια με τα οποία θα επιλέγονται οι μάνατζερ των νοσοκομείων θα είναι σύμφωνα με πληροφορίες HealthReport.gr:

-Η εμπειρία σε αντίστοιχες θέσεις σε συστήματα υγείας είτε της χώρας μας είτε κατά προτίμηση του εξωτερικού

-Τα πτυχία θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αλλά κι αν αυτά συνάδουν με το αντικείμενο της Διοίκησης Επιχειρήσεων

-Η στοχοθεσία θα είναι πολύ συγκεκριμένη ενώ θα υπάρχουν και ρήτρα εάν οι στόχοι δεν τηρηθούν

-Η διαδικασία επιλογής θα περιλαμβάνει συμπλήρωση ψηφιακής πλατφόρμας, ενώ αν ο υποψήφιος δεν θα πληροί τις προϋποθέσεις δεν θα μπορεί να περνά στη δεύτερη φάση αυτή των συνεντεύξεων, καθώς θα απορρίπτεται από το ηλεκτρονικό σύστημα.

-Τα αυστηρά κριτήρια επιλογής και διορισμού που φιλοδοξεί η κυβέρνηση να εφαρμόσει, θα φέρουν όμως και άλλες αποδοχές στους νέους manager. Οι μισθοί τους θα θυμίζουν τον ιδιωτικό τομέα, ενώ αναμένεται να υπάρχουν ακόμη και μπόνους αποδοτικότητας, όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr.

-Παράλληλα οι νέοι manager θα κληθούν να φέρουν και έσοδα στα δημόσια νοσοκομεία είτε με επιχειρήσεις και καταστήματα μέσα στις δομές, είτε και μέσω των ΣΔΙΤ των συμπράξεων δηλαδή με τον ιδιωτικό τομέα.

Οι αλλαγές στις Διοικήσεις των Νοσοκομείων αναμένεται να εφαρμοσθούν μέσα στο γενικότερο πλαίσιο αλλαγής λειτουργίας των δημοσίων νοσηλευτικών ιδρυμάτων.Ειδήσεις Υγείας χωρίς δεσμεύσεις με στόχο την ενημέρωση και την παρουσίαση όλων των πλευρών του τομέα της Υγείας από έγκριτους επιστήμονες και δημοσιογράφους.

3 σχόλια:

  1. Όποιου το επίθετο ξεκινάει από Νεοδημο και τελειώνει σε -κρατίδης , -κρατάκης , -κρατόπουλος θα αναλαμβάνει αμέσως καθήκοντα......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οι εχοντες τα καταλληλα προσοντα αποκλειονται αυτοδικαιως .Μειζον κριτηριο η ικανοτητα προς το γλυφειν ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σαν έχεις μπάρμπα στην Κορώνη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή