Τετάρτη 8 Ιουνίου 2022

Πλεύρης: Η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό καθυστέρησε τα διαρθρωτικά μέτρα

ygeiamou.gr team 

«Σε επίπεδο διαρθρωτικών μέτρων, δεν μου έχει έρθει συνολικά μία πρόταση» από τη φαρμακοβιομηχανία επισήμανε ο υπουργός Υγείας, στην ομιλία του στο συνέδριο ygeiamou

*Γράφει η Γεωργία Σαδανά

«Αν και πολιτικός, πολλές φορές προσπαθώ να είμαι δυσάρεστος, αλλά χρήσιμος» τόνισε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, τοποθετούμενος σχετικά με «μια σύγχρονη και βιώσιμη φαρμακευτική πολιτική», στο Συνέδριο «Το Σύστημα Υγείας στην νέα εποχή».

Αυτή τη στιγμή δεν μπορεί κανείς να με πείσει αν είναι υποχρηματοδοτούμενος ή υπερχρηματοδοτούμενος ο κωδικός του φαρμάκου ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πλεύρης και διερωτήθηκε «ποια είναι η εξίσωση; Η εξίσωση είναι η εξής: να παίρνουμε τα πιο καινοτόμα φάρμακα, για να τα λαμβάνουν αυτοί που χρειάζονται τα πιο καινοτόμα πράγματα».

Απουσία κοινής πρότασης

Επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως στα βαθιά διαρθρωτικά μέτρα έχουμε καθυστερήσει διαχρονικά, ο Υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι «η πανδημία ήταν ένας παράγοντας που σε μεγάλο βαθμό οδήγησε σε μια καθυστέρηση στα διαρθρωτικά μέτρα», ενώ σχολίασε το ρόλο των φαρμακευτικών εταιριών, λέγοντας ότι «σε επίπεδο διαρθρωτικών μέτρων, δεν μου έχει έρθει συνολικά μία πρόταση» από τη φαρμακοβιομηχανία.

Μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας διαπίστωσε μια «απροθυμία από τις εταιρίες να μας βοηθήσουν σε δύο σημεία», όπως είπε, δηλαδή «να μας φέρουν τη χαμηλότερη τιμή» και δεύτερον, να μας φέρουν τις καταναλώσεις στην ΕΕ. Ο ίδιος αναγνώρισε, ωστόσο, ότι «φταίει ότι εμείς δεν έχουμε δομήσει τα πρωτόκολλα, για να δούμε τι απορρόφηση έχουμε» ως προς τον όγκο φαρμάκων στην Ελλάδα.

Αναφερόμενος στο Clawback, με αφορμή την εμπειρία του 2012 και 2013 «στην πραγματικότητα άπαντες κρυφτήκαμε πίσω από το Clawback» υποστήριξε ο Υπουργός Υγείας, λέγοντας ακόμη πως «μπήκαμε σε ένα φαύλο κύκλο».

«Αν αυτή τη στιγμή εγώ είχα τη δυνατότητα να εξοικονομήσω χρήματα δεν θα τα έδινα στο φάρμακο» υποστήριξε ο κ. Πλεύρης, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι «οι λύσεις δεν θα είναι ευχάριστες». «Δεν υπάρχει λογική ότι το κράτος τα δίνει όλα αφειδώς και δεν παρακολουθεί τίποτα» συμπλήρωσε ο Υπουργός Υγείας, συμπεραίνοντας πως «10 χρόνια κρυφτήκαμε πίσω από αυτό και αυτή τη στιγμή έχει γίνει ο ελέφαντας στο δωμάτιο».

Αναφερόμενος εκτενώς στον προσωπικό γιατρό, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι «Θα αγοράζουμε ώρες. Στην πρώτη κατηγορία 3 ώρες την ημέρα 15 ώρες τη βδομάδα», καθώς «δεν θα κάνουμε αυτό που γινόταν ως τώρα. Να πληρώνουμε μισθό το γιατρό χωρίς να το βλέπουμε», όπως είπε. Στην ίδια κατεύθυνση, ο κ. Πλεύρης κάλεσε τους πολίτες να υποστηρίξουν την προσπάθεια, λέγοντας πως «εάν ο ίδιος (σ.σ. ο πολίτης) επιλέγει να μην έχει προσωπικό γιατρό, θα πληρώνει μεγαλύτερη συμμετοχή».

5 σχόλια:

  1. Ποιον γιατρό .....πληρώνεις βρε καραγκιόζη? Αυτόν που ληστεύεις?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γιατί πληρώνετε μισθό και δεν το καταλάβαμε; Πας καλά; Είσαι πιο γελοίος και από τον βιβλιοπώλη της δεκάδας τον κολλητό σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αφειδώς είναι τα δέκα ευρώ μικτά? Το claw back? Το rebate? Πας καλά ρε γελοιε τύπε? Τουλάχιστον οι Συριζαιοι έλεγαν (ψευδως!) δεν έχουμε! Εσύ θα μας βγάλεις ότι...... χρωστάμε και από πάνω......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βλεπετε πουθενα να μιλαει για λεφτα ο κολλητος του Αδωνι και τοθ Μακη? Εγω οχο. Με τι θα αγορασεις ωρες κυρ Θανο? Με αυγα? ΣΥΡΙΖΑ θα λεμε και θα κλαιμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καθαρα αντισυνταγματικο το πεναλτυ για οσους δεν επιλεξουν ΠΙ

    ΑπάντησηΔιαγραφή