Τρίτη 7 Ιουνίου 2022

Εργαζόμενοι Καραμανδανείου: Ποιοι αναισθησιολόγοι είναι σε αναρρωτική- "Μόνη λύση η άμεση προκήρυξη των θέσεων"

Τι αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των εργαζομένων
thebest.gr

Στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη 10.30πμ στο χώρο του Καραμανδανείου αποφασίστηκε ομόφωνα η δημοσίευση της παρακάτω ανακοίνωσης. "Αρχικά να ενημερώσουμε πως οι αναισθησιολόγοι που βρίσκονται σε αναρρωτική άδεια, εκτός από τη συντονίστρια διευθύντρια του τμήματος που από μέρα σε μέρα περιμένει το ΦΕΚ της συνταξιοδοτήσεως της, ΔΕΝ είναι ιατροί του ‘Καραμανδανείου’ Νοσοκομείου Παίδων. Πρόκειται για αναισθησιολόγους ενηλίκων, οι οποίοι έχουν μετακινηθεί με εντέλλεσθε και καθώς δεν έχουν εμπειρία στον παιδιατρικό πληθυσμό, προτιμούν να βρεθούν ακόμη και εκτός ΕΣΥ, χάνοντας την οργανική τους θέση παρά να βρεθούν αντιμέτωποι με περιστατικό το οποίο δεν μπορεί να αντιμετωπίσουν!

Το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για αντιμετώπιση των επειγόντων χειρουργικών περιστατικών στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της πόλης των Πατρών μπορεί να φαίνεται ως εύκολη και άμεση λύση, αλλά στην πραγματικότητα όχι μόνο δε λύνει πρακτικά ζητήματα, αλλά δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Στην περίπτωση που όντως υπάρχει περιστατικό που χρήζει επείγουσας αντιμετώπισης, εκτός από τον ασθενή θα πρέπει να μετακινούνται και οι εφημερεύοντες ιατροί, αφήνοντας την κλινική και τα ΤΕΠ ακάλυπτα.

Ακούστηκε, επίσης, η ιδέα να μεταφερθεί ολόκληρος ο χειρουργικός τομέας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο μαζί με τις κλινικές, ώστε να αντιμετωπιστεί έτσι το πρόβλημα μετακίνησης τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού στην περίπτωση επείγουσας χειρουργικής επέμβασης. Η ιδέα αυτή θα αποτελούσε παγκόσμια πρωτοτυπία, καθώς σε όλο τον κόσμο, όπως και στην Ελλάδα, γίνεται προσπάθεια διαχωρισμού των παιδιατρικών νοσοκομείων από εκείνα των ενηλίκων και όχι το αντίθετο. Όλα αυτά βέβαια, χωρίς να λάβουμε υπόψη, πως στο συγκεκριμένο σενάριο , θα συνεχίσει να λειτουργεί στο Νοσοκομείο μας Παιδιατρική κλινική , η οποία δέχεται και νοσηλεύει βαρέως πάσχοντα περιστατικά , χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη παρουσία Π/αναισθησιολόγου.

Ακόμη και αν, με κάποιο μαγικό τρόπο, τα παραπάνω προβλήματα λυθούν, δεν έχει δοθεί εξήγηση για το πώς θα αντιμετωπίζονται τα επείγοντα, αλλά και παιδιατρικά, περιστατικά στα ΤΕΠ και τις κλινικές του ‘Καραμανδανείου’, που έχουν ανάγκη ΑΜΕΣΗΣ επέμβασης αναισθησιολόγου, πριν την οποιαδήποτε μετακίνηση τους από αυτό. Η πολύκροτη υπόθεση των τριών παιδιών στην Πάτρα είναι ένα από τα πολλά παραδείγματα, που μας δίδαξαν πως ο αναισθησιολόγος σε ένα νοσοκομείο πρέπει να βρίσκεται σε ‘απόσταση αναπνοής’ από τους εφημερεύοντες ιατρούς. Ακόμη και αν σε κάποια χειρουργικά περιστατικά υπάρχει ο χρόνος κάποιος ασθενής να μεταφερθεί, ποιος θα πάρει την ευθύνη ενός σχεδίου, σύμφωνα με το οποίο, αν χρειαστεί κατεπειγόντως αναισθησιολόγος, αυτός να πρέπει να έρθει 16 χιλιόμετρα μακριά από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείου του, να αντιμετωπίσει το περιστατικό και στη συνέχεια να μεταφερθούν ο ίδιος, οι ιατροί και ασθενής πίσω πάλι στο Πανεπιστημιακό για την πιθανή χειρουργική επέμβαση;

Καθιστούμε σαφές ότι οι Αναισθησιολόγοι είναι αναγκαίο να παρευρίσκονται στο χώρο του νοσοκομείου μας, και στην περίπτωση επείγοντος περιστατικού –οποιασδήποτε κλινικής-όχι μόνο να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση, αλλά και να μην χρειάζεται μετακίνηση των μικρών ασθενών , με επιπλέον κινδύνους για την υγεία τους.

Εδώ και 6 μήνες έχουμε ζητήσει επανειλημμένα να προκηρυχθούν άμεσα οι μόνιμες θέσεις Αναισθησιολόγων.

Εδώ και 6 μήνες έχουμε δει μετακινήσεις συναδέλφων-χωρίς εμπειρία στα παιδιά-οι οποίες εκ του αποτελέσματος δεν έχουν δώσει καμία λύση στο πρόβλημα.

Εδώ και 20 ημέρες περιμένουμε από την Αναπλ.Υπουργό Υγείας , όπως υποσχέθηκε , να προκηρυχθούν μέσα στις επόμενες 3 ημέρες , οι 2 εκ των 4 μόνιμων θέσεων Αναισθησιολόγων με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Είναι σαφές ότι με εμβαλωματικές μετακινήσεις είτε στο είτε από το Νοσοκομείο μας δεν λύνεται το ζήτημα , αλλά διογκώνεται.

Η μόνη λύση του προβλήματος είναι η άμεση προκύρηξη και η κρίση με τη μορφή του κατεπείγοντος .

Το Υπουργείο Υγείας θα πρέπει να σταματήσει να ακούει ανθρώπους, που δεν έχουν καμία σχέση με την Ιατρική επιστήμη, και προτείνουν λύσεις που, ναι μεν, ακούγονται λογικές, αλλά στην πράξη είναι παντελώς ανεφάρμοστες. Θα πρέπει να πάρει άμεσες λύσεις με κατεπείγουσες προκηρύξεις και κρίσεις των 4 θέσεων Αναισθησιολόγων.

Οι εργαζόμενοι του Καραμανδανείου υποσχόμαστε ότι θα προβούμε σε οποιαδήποτε νόμιμη ενέργεια χρειασθεί για να διαφυλάξουμε την εύρυθμη λειτουργία και την υγεία των παιδιών μας".

ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΔΑΝΕΙΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Παντως με τις συνεχεις παλινωδιες ,αστοχιες και απερισκεψιες της ηγεσιας του υπυγ ,ο συριζα βρισκει ανελπιστο συμμαχο στις ταξεις των γιατρων ! Δεν πειραζει συναδελφοι ,θα ειναι καλυτερη η κατασταση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή