Πέμπτη 30 Ιουνίου 2022

Κορονοϊός: Έκτακτη ενημέρωση για εμβολιασμούς από Θεοδωρίδου και Θεμιστοκλέους

Copyright: Eurokinissi

Ethnos.gr
Σήμερα, Πέμπτη 30 Ιουνίου και ώρα 18:00, θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Υγείας έκτακτη ενημέρωση για τον κορονοϊό, την ώρα που τα κρούσματα βαίνουν αυξανόμενα και οι ειδικοί μιλούν για νέο κύμα της πανδημίας που ήρθε νωρίτερα του αναμενομένου.


Όπως έγινε γνωστό, η ενημέρωση θα αφορά στο Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης έναντι της νόσου COVID-19 και θα γίνει από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου ενώ παρών θα είναι και ο Γενικός Γραμματέα ςΠρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ανοιχτή η πλατφόρμα για τέταρτη δόση

Ανοιχτή είναι η πλατφόρμα emvolio.gov.gr για ραντεβού εμβολιασμού με δεύτερη αναμνηστική δόση, για τις ηλικίες 30 ετών και πάνω. Πρόκειται για μία εθελοντική διαδικασία καθώς οι περισσότεροι επιστήμονες, αλλά ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, εκτιμούν ότι δεν υπάρχουν τα επιστημονικά δεδομένα που να δείχνουν τα οφέλη της 4ης δόσης στους νεότερους.

Ωστόσο, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η 4η δόση πρέπει να γίνει στους άνω των 60 ετών αφού κινδυνεύουν περισσότερο από μία πιθανή μόλυνση και για αυτό τον λόγο κάνουν ισχυρή σύσταση. Να σημειωθεί ότι η πλατφόρμα για 4η δόση εμβολίου για τους άνω των 60 ετών έχει ανοίξει από τον περασμένο Απρίλιο.
Οι προβληματισμοί για τους 30άρηδες

Αν και η πλατφόρμα για τους άνω των 30 ετών άνοιξε και να μπορούν πλέον να κάνουν 4η δόση εμβολίου, πολλοί ειδικοί δεν φαίνεται να συμφωνούν προς αυτήν την κατεύθυνση με συνέπεια να έχει δημιουργηθεί σύγχυση.

Τις τελευταίες ημέρες ορισμένοι ειδικοί δεν προτρέπουν τους νεότερους να κάνουν άμεσα την τέταρτη δόση και σημειώνουν ότι ακόμα μία ενισχυτική δόση δεν θα προσφέρει κάποια επιπλέον προστασία στους άνω των 30 ετών τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, αν και Υποπαραλλαγές της Όμικρον 4 και 5 σαρώνουν όλη τη χώρα.

Ακόμη και το υπουργείο Υγείας διευκρινίζει εμφατικά ότι είναι προαιρετική η επιπλέον δόση για τους άνω των 30 ετών, ενώ μπορούν να την κάνουν όσοι έχουν έντονη ανησυχία για πιθανή μόλυνση. Άλλωστε ακόμη και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών με ανακοίνωσή της σημείωνε ότι δεν υπάρχει απόδειξη για όφελος σε όσους είναι κάτω των 60. Μένει λοιπόν να δούμε αν κάτι πρόκειται να αλλάξει με τις σημερινές ανακοινώσεις.

Πάντως, από το υπουργείο Υγείας έχει επισημανθεί ότι όποιος πολίτης άνω των 30 ετών επιθυμεί να κάνει τέταρτη δόση του εμβολίου για να νιώσει περισσότερο προστατευμένος, μπορεί να το κάνει.

Καπραβέλος: «Μέτρα πριν ο κορονοϊός γίνει τσουνάμι και μας καταστρέψει»

Νωρίτερα από το αναμενόμενο ήρθε το έκτο κύμα κορονοϊού σύμφωνα με τον διευθυντής ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκο Καπραβέλο, ο οποίος υποστήριξε ότι απαιτούνται ορισμένα μέτρα για να περιοριστεί η έξαρση των κρουσμάτων. «Το έκτο κύμα της πανδημίας ξεκίνησε πιο νωρίς μας εξέπληξε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Καπραβέλος και πρόσθεσε ότι «περιμέναμε το νέο κύμα του κορονοϊού και λέγαμε "προσέξτε τα ακραία χαλαρωτικά μέτρα”» είπε στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Καπραβέλος σημείωσε ότι πρέπει να βάλουμε υγειονομικά πρωτόκολλα, αν θέλουμε να ελέγξουμε την πανδημία και πρόσθεσε ότι έχει αρχίσει να ασκείται πίεση στο σύστημα. Τόνισε ότι η νέα παραλλαγή έχει σοβαρές επιπτώσεις στις μεγάλες ηλικίες. «Κανείς από αυτούς που ήρθαν χθες στο νοσοκομείο δεν είχε κάνει την 4η δόση» ανέφερε.

«Προφανώς και προτείνω μέτρα για να έχουμε ήρεμο καλοκαίρι. Το πρόβλημα αρχίζει και παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Πριν γίνει τσουνάμι, που θα μας καταστρέψει με τους σκληρούς δείκτες, πρέπει να λάβουμε μέτρα» δηλαδή χρήση μάσκας και έστω ένα τεστ για τους τουρίστες, πρότεινε ο Νίκος Καπραβέλος.

1 σχόλιο: