Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Θα είναι απειλητικό το 7ο κύμα κορωνοϊού – Ο δύσκολος γρίφος

Σε μέγα γρίφο εξελίσσεται το επερχόμενο φθινόπωρο και ο χειμώνας καθώς οι επιστήμονες θεωρούν προδιαγεγραμμένη την πορεία του 7ου κύματος και τις μεταλλάξεις να διαδέχονται η μια την άλλη, με άγνωστο ακόμα μέτωπο το ποια θα επικρατεί εκείνη την περίοδο.

Healthpharma.gr

Τα ερωτήματα είναι πολλά, καθώς στην πορεία της πανδημίας οι εξελίξεις είναι ραγδαίες. Θα μιλάμε ακόμα για μια εκδοχή της Ομικρον; Θα αναδυθεί μια νέα μετάλλαξη; Πόσο προετοιμασμένοι θα είμαστε ως κοινωνία; Πόσο έτοιμες είναι οι φαρμακευτικές για πεδίο έρευνας πιθανόν από το… μηδέν;

Σε αυτές τις αβεβαιότητες, οι ειδικοί επιχειρούν να απαντήσουν πρόωρα κρίσιμα ερωτήματα σχεδιάζοντας παράλληλα τη στρατηγική της επόμενης, πανδημικής ημέρας, που απ’ όσο φαίνεται δεν είμαστε και πολύ μακριά.
Βγαίνει από το συρτάρι και η… ξεχασμένη εποχική γρίπη

Στην Ιρλανδία το κρίσιμο αυτό θέμα ήδη απασχολεί τους επιστήμονες, εκφράζοντας αγωνία για ένα διπλό κύμα κορωνοϊού και εποχικής γρίπης. Μάλιστα, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας κ. Λίο Βάραντκαρ δήλωσε πρόσφατα πως αυτό που τον ανησυχεί περισσότερο είναι το κύμα του χειμώνα.

«Βλέπω ένα πολύ εκτεταμένο εμβολιαστικό πρόγραμμα έναντι της COVID και της εποχικής γρίπης».

Πρόσθεσε δε με νόημα «πως δεν έχουμε δει ένα σοβαρό κύμα γρίπης από το 2019».

Πρόκειται να επιστρέψουμε σε περιοριστικά μέτρα τον χειμώνα;

Επιστήμονες και πολιτικοί ανά τον κόσμο αντιμετωπίζουν πλέον τα lokcdowns ως μια αδιέξοδη κατάσταση, επισημαίνοντας πως αποτελούσαν ύστατη λύση μόνο κατά την πρώτη περίοδο της πανδημίας – όχι όμως σε αυτή την ώριμη πλέον φάση. Πάντως, οι προετοιμασίες για το επόμενο πανδημικό κύμα έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ήδη, το γερμανικό υπουργείο Υγείας υποστηρίζει μεταξύ άλλων τη συνέχιση των τεστ κορωνοϊού σε εξειδικευμένα σημεία διεξαγωγής τους, αναζητώντας σχέδιο για τη χρηματοδότησή τους. Επίσης, δρομολογείται μια πιο στοχευμένη χρήση φαρμάκων κατά του κορωνοϊού, τα οποία προς το παρόν χρησιμοποιούνται σε χαμηλά επίπεδα.

Θα γίνει ξανά υποχρεωτικός ο εμβολιασμός;

Οι αποφάσεις που θα ληφθούν θα είναι ανάλογες με την περίοδο έξαρσης και την επιδημιολογική κατάσταση. Πάντως μετά τη μετάβαση της εμβολιαστικής εκστρατείας στις αναμνηστικές δόσεις, οι περισσότερες Αρχές ανά τον κόσμο περιορίστηκαν σε ισχυρές συστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, από τον Οκτώβριο και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει η τροφοδοσία με επικαιροποιημένα εμβόλια. Δηλαδή θα αντιμετωπίζουν και τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5. Παρόλα αυτά, οι επιστήμονες επιμένουν πως οι ηλικιωμένοι δεν θα πρέπει να περιμένουν έως τότε. Αντιθέτως, όσoι έχουν παραμελήσει την 4η δόση θα πρέπει να την κάνουν άμεσα.

Πρόκειται να επιστρέψει η μάσκα ξανά;

Τα περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, έχουν μεν ανασταλεί αλλά δεν έχουν καταργηθεί. Συνεπώς, το σενάριο της επιστροφής στην υποχρεωτικότητα παραμένει ανοιχτό. Παρ’ όλα αυτά και όπως τονίζει σε κάθε ευκαιρία ο υπουργός Υγείας, κ. Θάνος Πλεύρης, «η φιλοσοφία μας είναι τα μέτρα να παραμείνουν σε επίπεδο σύστασης».

Την ίδια στρατηγική ακολουθεί και η Γερμανία, με τις Αρχές εκεί επίσης να επιμένουν ότι η χρήση μάσκας παρότι δεν επιβάλλεται θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε χώρους με συγχρωτισμό (όπως για παράδειγμα τα ΜΜΜ).

Υπάρχουν άλλα μέσα για την αναχαίτιση της πανδημίας;

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες επιμένουν πως μετά την επέλαση της Ομικρον και των υποπαραλλαγών της, που έχουν αλλάξει τα δεδομένα λόγω της υψηλής μεταδοτικότητάς τους, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να εξετάσουν επιπλέον μέτρα.

Ποια είναι αυτά; «Οι αερομεταδιδόμενοι ιοί είναι ιδιαίτερα δύσκολο να ελεγχθούν. Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως εφαρμογή φίλτρων σε χώρους εργασίας και σχολεία και πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας επαναχρησιμοποιούμενων μασκών» προτείνει o Abraar Karan, συνεργάτης στην Ιατρική Σχολή του Στάνφορντ, με εξειδίκευση στις μολυσματικές ασθένειες.

To 7o κύμα θα σημάνει το τέλος της πανδημίας;

«Δεν ξέρω πολλούς ανθρώπους που να πιστεύουν ότι ο ιός αυτός θα τερματίσει τον ανθρώπινο πολιτισμό» υπογράμμισε πρόσφατα ο David A. Relman, καθηγητής Μικροβιολογίας και Ανοσολογίας στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

«Ωστόσο όσοι βασίζονται στην ιδέα πως αυτός ο ιός θα εξαφανιστεί παραβλέπουν ότι είναι σχεδόν βέβαιο πως θα υπάρχουν πολλές αναταράξεις στον δρόμο και ότι κάποιες από αυτές θα είναι επώδυνες. Δύο και πλέον χρόνια δεν είναι αρκετά για να μάθουμε πώς τελειώνει αυτή η ιστορία».

1 σχόλιο: