Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2016

Το Δελτίο Τιμών που ανακλήθηκε…


Αποτέλεσμα εικόνας για ΔΕΛΤΙΟ ΤΙΜΩΝ

Βασιλική Αγγουρίδη - Virus

Με την Επιτροπή Τιμών να παίρνει τη σκυτάλη στη διαδικασία της γενικής ανακοστολόγησης, ένα αιφνιδιαστικό συμπληρωματικό δελτίο τιμών, με εθελούσιες μειώσεις και, όπως εκτιμάται, συγκεκριμένη στόχευση, η «γκάφα» στη συνοδευτική Υπουργική Απόφαση και η -μάλλον προσωρινή- ανάκληση του αναστάτωσαν εκ νέου φαρμακευτική αγορά και φαρμακεία το Σαββατοκύριακο.

Την Παρασκευή, λοιπόν, εμφανίστηκε στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας ένα Συμπληρωματικό Δελτίο Τιμών Φαρμάκων. Το εν λόγω δελτίο περιελάμβανε 184 γενόσημα με μειωμένες τιμές, τις οποίες ζήτησαν οι ίδιες οι φαρμακευτικές εταιρίες που διαθέτουν τα φάρμακα. Το συγκεκριμένο Δελτίο Τιμών είναι, ουσιαστικά, το πρώτο στο οποίο αξιοποιείται η νομοθετική πρόβλεψη για εθελούσιες μειώσεις σκευασμάτων.


Βέβαια, αυτές οι εθελούσιες μειώσεις εκτιμάται ότι είχαν συγκεκριμένο στόχο: να απαλύνουν τις επιπτώσεις από το δεύτερο κύμα μειώσεων που θα επέλθει με την εν εξελίξει γενική ανατιμολόγηση.

Άλλωστε, όπως αναφέρουν πληροφορίες του Virus, οι μειώσεις που θα προκύψουν στο δεύτερο Δελτίο Τιμών του έτους σε αυτά τα 184 σκευάσματα θα υπολογιστούν βάσει των τιμών που ορίστηκαν με το συμπληρωματικό δελτίο.

Η επιλογή της εθελούσιας μείωσης φέρεται να χρησιμοποιείται προς δύο κατευθύνσεις. Αφενός, ΚΑΚ εκτίμησαν πως είναι προτιμότερο να πάνε σε μειώσεις δύο φάσεων, αντί στη μια και μεγαλύτερη που συνεπάγεται η δεύτερη ανατιμολόγηση. Έστω και ελαφρά μικρότερη η μείωση είναι, μάλλον, προτιμότερη. Αφετέρου, η εθελούσια μείωση λειτουργεί έτσι ώστε μετά την ανατιμολόγηση τα φάρμακα αυτά να μπορούν να ευνοηθούν από το «μαξιλαράκι» της πτώσης, ήτοι το -10%, ως ανώτερο ποσοστό μείωσης (εδώ).

Αυτό συμβαίνει γιατί αρκετά από αυτά τα γενόσημα, μετά τον υπολογισμό των μειώσεων βάσει της ανακοστολόγησης έλαβαν τιμή πάνω από την τιμή του φαρμάκου αναφοράς εκτός προστασίας (off patent). Έτσι έπρεπε να ενεργοποιηθεί η πρόβλεψη άρσης της προστασίας του 10% και οι τιμές των γενοσήμων θα υπολογίζονταν στο 65% της τιμής του off patent. Οι εθελούσιες μειώσεις εκτιμάται ότι μπορεί να ρίχνουν τις τιμές τόσο όσο χρειάζεται για να αξιοποιηθεί η δικλείδα ασφαλείας.

Σε κάθε περίπτωση, το Υπουργείο Υγείας άρπαξε την ευκαιρία, που του πρόσφεραν οι εταιρίες και ανήρτησε σε ελάχιστο χρόνο ένα Δελτίο Τιμών με μειωμένες τιμές.

Βέβαια, η συνοδευτική, εφαρμοστική Υπουργική Απόφαση είχε μια σημαντική παράλειψη που προκάλεσε σοκ στους Φαρμακοποιούς. Σύμφωνα με την ΥΑ, οι νέες τιμές στα εν λόγω σκευάσματα τίθενται σε ισχύ σε όλη την αλυσίδα του Φαρμάκου, από την ανάρτηση της, επί της ουσίας δηλαδή από το Σάββατο.

Τα φαρμακεία όλης της χώρας, δηλαδή, θα έπρεπε από το Σάββατο να διαθέτουν τα σκευάσματα αυτά σε χαμηλότερη τιμή, παρότι τα είχαν αγοράσει βάσει υψηλότερης τιμής.

Το ίδιο πρόβλημα, φυσικά, θα είχαν και οι Φαρμακαποθήκες, οι οποίες, όπως και τα φαρμακεία, οφείλουν βάσει νόμου να διαθέτουν επαρκές απόθεμα για την κάλυψη των αναγκών της δημόσιας υγείας

Η αντίδραση του προέδρου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) ήταν άμεση, ζητώντας από τον υπουργό να παρέμβει, εκδίδοντας διορθωτική ΥΑ που θα αναφέρει ότι οι παλαιές τιμές ισχύουν μέχρι εξαντλήσεως των αποθεμάτων ή θα παρατείνει την έναρξη ισχύος έως την έκδοση του Δελτίου Τιμών.

Η Αριστοτέλους φαίνεται πως αναγνώρισε το λάθος και προχώρησε σε ανάκληση του Δελτίου Τιμών και της ΥΑ, τα οποία και εξαφανίστηκαν από την ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας. Τα αρχεία επισυνάπτονται παρακάτω.

Το ερώτημα είναι, βέβαια, πότε θα εκδοθεί αυτό το Δελτίο Τιμών. Πληροφορίες αναφέρουν πως το πιθανότερο είναι να αναρτηθεί, διορθωμένο, εντός της ημέρας. Σε κάθε περίπτωση, όπως προαναφέραμε, η νέα ανατιμολόγηση, την οποία εξετάζει αύριο η Επιτροπή Τιμών του Υπουργείου Υγείας, θα «πατήσει» πάνω στις τιμές αυτών των σκευασμάτων όπως υπολογίστηκαν στο συμπληρωματικό δελτίο.

Σήμερα, άλλωστε, αναμένεται να αναρτήσει και ο ΕΟΦ την τελική του πρόταση προς την Αριστοτέλους, το αρχείο της τιμολόγησης, δηλαδή, που εξετάσει η Επιτροπή Τιμών. Έως σήμερα, μάλιστα, ο ΣΦΕΕ συλλέγει από τα μέλη του τυχόν περιπτώσεις με φάρμακα που πέφτουν είτε κάτω από το μέσο όρο των 3 χαμηλοτέρων τιμών στην Ευρώπη, είτε κάτω από τη χαμηλότερη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου