Πέμπτη 13 Σεπτεμβρίου 2018

Ερώτηση ΝΔ: Στο διπλάσιο πληρώνει τα φάρμακα της ηπατίτιδας ο ΕΟΠΥΥ από 1η Σεπτεμβρίου

Από Μαρία Τσιλιμιγκάκη - IATROPEDIA

Όπως αναφέρεται σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο τομέας Υγείας της ΝΔ, "από 1η Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα φάρμακα της ηπατίτιδας στο διπλάσιο και πλέον από την εκπτωτική τιμή που είχε πετύχει η Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τον υπουργό Υγείας, ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας, Ιάσονας Φωτήλας και ο τομεάρχης Υγείας, Βασίλης Οικονόμου.

Η επιτυχής σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον ΕΟΠΥΥ για την αποζημίωση των φαρμάκων της ηπατίτιδας έληξε στις 31 Αυγούστου 2018. Θα έπρεπε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να συντονίσει τις ενέργειές του προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων - που σημειωτέον έχει μεταφερθεί με απόφαση του Υπουργού στο Υπουργείο Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ που ήταν.

Για το λόγο αυτό ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός για ποιους λόγους άφησε να παρέλθει αρκετός χρόνος και δε μερίμνησε ώστε να δραστηριοποιηθεί εγκαίρως η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί η έκπτωση στα φάρμακα της ηπατίτιδας και εάν θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε να υπάρξει νέα σύμβαση.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

Προς τον Υπουργό Υγείας

Θέμα: Στο διπλάσιο πληρώνει τα φάρμακα της ηπατίτιδας ο ΕΟΠΥΥ από 1η Σεπτεμβρίου!

Με τη λήξη των συμβάσεων για τα φάρμακα της ηπατίτιδας τις οποίες η πρώην Επιτροπή Διαπραγμάτευσης τιμών των φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ είχε συνάψει, η σημαντική έκπτωση που είχε πετύχει θα χανόταν. Θα έπρεπε λοιπόν το Υπουργείο Υγείας να συντονίσει τις ενέργειές του προκειμένου να δραστηριοποιηθεί και η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων - που σημειωτέον έχει μεταφερθεί με απόφαση του Υπουργού στο Υπουργείο Υγείας από τον ΕΟΠΥΥ που ήταν.

Αντί αυτού, το Υπουργείο δεν έκανε τις δέουσες ενέργειες, και έτσι η επιτυχής σύμβαση που είχε υπογραφεί από τον ΕΟΠΥΥ έληξε 31 Αυγούστου 2018. Ως συνέπεια, ο νέος κανονισμός λειτουργίας της επιτροπής που εκδόθηκε πριν από λίγες ημέρες προβλέπει ότι από 1ης Σεπτεμβρίου ο ΕΟΠΥΥ πληρώνει τα φάρμακα της ηπατίτιδας στις παλαιές τιμές τους, δηλαδή στο διπλάσιο και πλέον από την εκπτωτική τιμή που είχε πετύχει η Επιτροπή Διαπραγματευτής φαρμάκων του ΕΟΠΥΥ!

Βάσει των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

Για ποιους λόγους το Υπουργείο Υγείας άφησε να παρέλθει αρκετός χρόνος και δεν μερίμνησε ώστε να δραστηριοποιηθεί εγκαίρως η Επιτροπή Αξιολόγησης HTA και η νέα Επιτροπή Διαπραγμάτευσης φαρμάκων ώστε να διατηρηθεί η έκπτωση στα φάρμακα της ηπατίτιδας;
Θα προβεί σε άμεσες ενέργειες ώστε να υπάρξει νέα σύμβαση για τα φάρμακα της ηπατίτιδας και ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα των σχετικών ενεργειών;
Οι ερωτώντες βουλευτές

Ιάσονας Φωτήλας Αχαΐας

Βασίλης Οικονόμου Επικρατείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου