Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2018

Περισσότερα κονδύλια για νοσοκομειακά φάρμακα από το 2019! Όλες οι πληροφορίες

Δευτέρα 10 Σεπτέμβριος 2018

Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Στην αύξηση της νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης αναμένεται να προχωρήσει το επόμενο διάστημα το υπουργείο Υγείας.

Στα φάρμακα αναμένεται να προωθήσει ένα μεγάλο μέρος του περιβόητου πλεονάσματος που θα μοιρασθεί στον τομέα της Υγείας, η κυβέρνηση.

Ήδη όπως τονίζουν πηγές του HealthReport.gr, στο υπουργείο Υγείας γίνονται το τελευταίο διάστημα συνεχείς συσκέψεις ώστε να σχεδιαστεί λεπτομερώς πως θα κατανεμηθούν τα χρήματα από το πλεόνασμα τα οποία βέβαια για το 2019 θα περιορισθούν στα 95 εκατ. ευρώ, αλλά αναμένεται βέβαια να δίνονται ετησίως άλλα τόσα για τα επόμενα 4 χρόνια.

Οι τελικές αποφάσεις για την κατανομή των νέων πόρων θα αποτυπωθούν μάλιστα σε υπουργική απόφαση η οποία θα πρέπει να έχει εκδοθεί πριν το σχέδιο κατάθεσης του προϋπολογισμού στη Βουλή, λένε πηγές του HealthReport.gr. Ήδη βέβαια ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός γνωστοποίησε κάποιες από τις ελαφρύνσεις που θα υπάρξουν το επόμενο διάστημα. Διαβάστε ΕΔΩ ενδεικτικά: «Καταργείται το 1 ευρώ ανά συνταγή φαρμάκων! Τι ανακοίνωσε ο υπ.Υγείας»

Ειδικότερα προβλέπεται η αύξηση του ορίου δαπανών στους λεγόμενους «κλειστούς» προϋπολογισμούς της Υγείας, σε τομείς δηλαδή όπου έχουν προκαθορισθεί τα κονδύλια και απαγορεύεται η υπέρβασή τους.
Στις περιπτώσεις υπέρβασης τη διαφορά πληρώνουν οι πάροχοι όπως στις περιπτώσεις των φαρμάκων που τη διαφορά καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Από το 2019 και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια θα προστεθούν αρχικά 95 εκατ. ευρώ ετησίως στον τομέα της Υγείας, ανάλογα με την αύξηση του ΑΕΠ και έως ότου ολοκληρωθεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα.
Γι αυτό και ένα κομμάτι της «πίτας» των 95 εκατ. ευρώ θα δοθεί αρχικά στη δαπάνη για τα νοσοκομειακά φάρμακα.

Οι κουρεμένες δαπάνες για τα νοσοκομειακά φάρμακα

Η λιτότητα των τελευταίων χρόνων άλλωστε είχε κάνει πολλά νοσοκομεία να μη διαθέτουν ακόμη και τα απαραίτητα θεραπευτικά σκευάσματα, καθώς ο κλειστός προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα έχει φθάσει στο κατώτερο όριο και πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ευρώπης.

Ενδεικτικά ενώ το 2014 η δαπάνη για τα φάρμακα των νοσοκομείων κυμαινόταν στα 750 εκατ. ευρώ, στη συνέχεια μειώθηκε περαιτέρω με συνέπεια σήμερα να κινείται κοντά στα 450 εκατ. ευρώ.
Αποτέλεσμα όμως είναι να παρατηρούνται ελλείψεις φαρμάκων, να αποσύρονται σκευάσματα από την αγορά και να γίνονται έκτακτες εισαγωγές μέσω ΙΦΕΤ, κ.α.

1 σχόλιο:

  1. Απ ότι καταλαβαίνω έτσι αυξάνονται και οι πιθανότητες μασήματος.
    Ένας Παθολόγος απ τα Γιάννενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή