Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022

Υπουργείο Υγείας: Δίνει κίνητρα για προσλήψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία – Τι σχεδιάζεται

Υπουργείο Υγείας: Δίνει κίνητρα για προσλήψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία – Τι σχεδιάζεται

Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για να καλυφθούν οι ελλείψεις αναισθησιολόγων στο ΕΣΥ

HR

Προσλήψεις αναισθησιολόγων στα νοσοκομεία σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για το επόμενο διάστημα.

Μάλιστα αναμένεται το αρμόδιο υπουργείο με την προκήρυξη, για την ανεύρεση των αναισθησιολόγων, να δημοσιοποιηθούν και ειδικά κίνητρα ώστε να είναι ελκυστική μία θέση στο ΕΣΥ.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως αναφέρουν πηγές του HealthReport.gr αναζητά οικονομικά κίνητρα αλλά και θεσμικού χαρακτήρα διευκολύνσεις, ώστε να προχωρήσει σε προκήρυξη για την ανεύρεση αναισθησιολόγων. Άγνωστο είναι εάν τα κίνητρα αυτά θα είναι ελκυστικά για τους γιατρούς.

«Δραματική η έλλειψη αναισθησιολόγων»

Σήμερα τα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε αναισθησιολόγους, με αποτέλεσμα να αναβάλλονται ακόμη και προγραμματισμένα χειρουργεία λόγω έλλειψης της συγκεκριμένης ειδικότητας.

Δεν είναι τυχαίο ότι πρόσφατα αναβλήθηκε μεταμόσχευση ήπατος στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν υπήρχε διαθέσιμος αναισθησιολόγος.

Ενδεικτική εξάλλου είναι η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων. Με ανακοίνωσή της, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), χαρακτηρίζει «δραματική» την κατάσταση και ζητάει την άμεση επίλυση του προβλήματος.

Η ΕΝΙΘ επισημαίνει ότι, στο Ιπποκράτειο, «προγραμματισμένες ιατρικές πράξεις, από απλά χειρουργεία μέχρι μεταμοσχεύσεις και βιοψίες, αναβάλλονται λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων», τονίζοντας πως «οι συνολικά 9 αναισθησιολόγοι που έχουν απομείνει σε ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της Ελλάδας και εκτιμάται ότι θα γίνουν 7 μέχρι τέλος του χρόνου, λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι ανθρωπίνως αδύνατο να καλύψουν τις ανάγκες, όταν ο οργανισμός προβλέπει 27 θέσεις και οι αναισθησιολόγοι που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία όλων των μονάδων υπολογίζονται στους 40».

Τα αγκάθια στην ανεύρεση αναισθησιολόγων

Εδώ και χρόνια η συγκεκριμένη ειδικότητα έχει τεράστια κενά, καθώς οι νέοι γιατροί δεν την προτιμούν. Και αυτό επειδή οι αμοιβές στο δημόσιο ΕΣΥ είναι εξαιρετικά χαμηλές, με αποτέλεσμα όσοι θέλουν να γίνουν αναισθησιολόγοι να πηγαίνουν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες για να κάνουν την ειδικότητα. Η πιο δημοφιλής χώρα όπου έχουν καταλήξει πολλοί Έλληνες νέοι γιατροί είναι η Αγγλία, όπου δεκάδες απόφοιτοι έσπευσαν τα τελευταία χρόνια.

Από την άλλη όσοι αναισθησιολόγοι είναι στη χώρα μας, προτιμούν τον ιδιωτικό τομέα όπου μπορούν να εξασφαλίσουν πολύ περισσότερα χρήματα από ότι σε δημόσια νοσοκομεία.

Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και με τρία ή τέσσερα χειρουργεία στον ιδιωτικό τομέα ένας αναισθησιολόγος μπορεί να εξασφαλίσει την αμοιβή που θα έπαιρνε σε έναν ολόκληρο μήνα στο ΕΣΥ.

3 σχόλια:

  1. Και φυσικα το υπυγ εμμενει στη λογικη του χορτατου σκυλου αλλα και της ολακερης πιτας ,μη θελοντας να αντιληφθει την αποτυχημενη και τραγικη ανεπαρκεια των αρμοδιων να καταλαβουν το προβλημα και να το λυσουν ,διοτι λυνεται ,αλλα με κοστος .Βεβαια, η ΝΔ χρεωνεται την ανεπαρκεια και ανικανοτητα στελεχους που δεν εχει καμια σχεση με το χωρο της και ηταν κακη επιλογη για τη συγκεκριμενη θεση ,αλλα τι να γινει ,τα σφαλματα πληρωνονται και αυτο θα κοστισει πολυ πολυ ακριβα στην Κ ,αν δεν απομακρυνθει αμεσα το συγκεκριμενο στελεχος .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αναισθησιολογία ήταν από παλιά άγονη ειδικότητα. Από τα χρόνια του 1975 είχε το προνόμιο ο γιατρός που θα την επέλεγε για ειδικότητα να μην κάνει αγροτικό. Ηταν εξαρτώμενη από τους χειρουργούς και δεν είχαν δικούς τους ασθενείς.Επίσης δεν μπορούσαν να έχουν ιατρείο ιδιωτικό. Επαιρναν λοιπόν την ευθύνη για τον ασθενή πίσω από άλλο γιατρό και οι διορισμένοι ελάμβαναν το μισθό τους. Στον ιδιωτικό τομέα γινόντουσαν συμφωνίες και διαφωνίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χωρίς κανονικές προσλήψεις και αποδοχές μην περιμένετε τίποτα κουτοπόνηρα λαμόγια του ΥΠΥΓ, οι ιατροί ξύπνησαν! Για αυτό τρώτε απανωτές σφαλιάρες παντού.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή