Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

«Μπλόκαραν» νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τη συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους – Μάχη για την ιατρική ευθύνη των συνταγών

«Μπλόκαραν» νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας από τη συνταγογράφηση σε ανασφάλιστους – Μάχη για την ιατρική ευθύνη των συνταγών

Ανασφάλιστοι σε Γολγοθά στα Κέντρα Υγείας και τα νοσοκομεία για μία συνταγή φαρμάκων

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Κατά εκατοντάδες σπεύδουν καθημερινά ανασφάλιστοι συμπολίτες μας σε δημόσιες μονάδες υγείας προκειμένου να συνταγογραφήσουν τα φάρμακά τους.

Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας αλλά και δημόσια πολυϊατρεία ασφυκτιούν πλέον και από τις συνταγογραφήσεις που πρέπει να κάνουν σε ανασφάλιστους.

Από την 1η Ιουλίου άλλωστε εκτός από κάποιες εξαιρέσεις, για τους ανασφάλιστους ασθενείς που δεν ανήκουν στις κατηγορίες αυτές η συνταγογράφηση των υποχρεωτικά ηλεκτρονικώς συνταγογραφούμενων σκευασμάτων εφόσον γίνει από τους ιδιώτες ιατρούς, και όχι στις δημόσιες δομές, θα πραγματοποιείται με ένδειξη συμμετοχής ασθενούς 100%. Δηλαδή θα πληρώνουν όλο το ποσό για τα φάρμακα ή τις εξετάσεις από την τσέπη τους.

Με απόφαση του υπουργείου Υγείας θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε δημόσιες δομές για τις συνταγές, ώστε να μπορούν να πληρώνουν μόνο τη συμμετοχή τους.

Όμως η ρύθμιση αυτή που έχει προκαλέσει πλήθος αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, έχει αρχίσει να δημιουργεί σοβαρά προβλήματα σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και άλλες μονάδες της Πρωτοβάθμιας.

Εξάλλου εκατοντάδες συμπολίτες μας που δεν είναι ασφαλισμένοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σπεύσουν στις δημόσιες δομές, πρωί, μεσημέρι ενίοτε και βράδυ.

Αγκάθι η ιατρική ευθύνη

Όμως το νέο αγκάθι που έχει προκύψει συνδέεται και με την ιατρική αλλά και νομική των συνταγών που χορηγούνται.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με καταγγελίες συνδικαλιστών γιατρών στο HealthReport.gr, οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας που σπεύδουν στις δημόσιες δομές για να πάρουν τις συνταγές, τις περισσότερες φορές δεν εξετάζονται από τους γιατρούς του δημοσίου οι οποίοι περιορίζονται και λόγω χρόνου να γράφουν απλά τα φάρμακα.

Σε πολλές περιπτώσεις όμως οι δημόσιοι γιατροί αρνούνται να υπογράψουν τις συνταγές μη γνωρίζοντας από τι πάσχουν οι πολίτες που πηγαίνουν για να πάρουν τα σκευάσματά τους.

Άλλωστε στην περίπτωση παρενεργειών την ευθύνη τόσο την ιατρική όσο και τη νομική φέρει ο γιατρός που έχει υπογράψει στη συνταγογράφηση, έστω κι αν έχει προηγηθεί επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό.

Πολλές φορές μάλιστα οι γιατροί των Κέντρων Υγείας παροτρύνουν τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να επισκεφθούν νοσοκομείο προκειμένου να κάνουν εξειδικευμένη ιατρική εξέταση.

Και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται με τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας να ταλαιπωρούνται καθημερινά.

Πάντως με το μέτρο αυτό το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να εξοικονομήσει κονδύλια από τις συνταγές φαρμάκων, καθώς πολλοί ασθενείς προκειμένου να μην ταλαιπωρηθούν σε ουρές, αναγκάζονται να αγοράζουν με χρήματα από την τσέπη τους τα φάρμακά τους. Ειδικά εάν αυτά είναι μικρής αξίας.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί να εξοικονομήσει από τη ρύθμιση αυτή κοντά στα 150 εκατ. ευρώ από τη φαρμακευτική δαπάνη.

8 σχόλια:

  1. Τα νοσοκομεία και τα κέντρα Υγείας μπορεί να έχουν φόρτο εργασίας με τους ανασφάλιστους τώρα στην αρχή γιατί δεν τους γνωρίζουν και δεν εμπιστεύονται και πολύ σωστά τι θεραπείες παίρνουν και από τι γιατρό.Αλλά το μέτρο είναι σωστό. Δηλαδή είναι κάποιος ανασφάλιστος,που σημαίνει δεν πληρώνει εισφορές ,είναι και άρρωστος. Αντί να ευχαριστεί τον ΕΟΠΥΥ που του χορηγεί τα φάρμακα τι απαίτηση άλλη έχει ; Να πληρώνει και επίσκεψη σε ιδιώτη γιατρό ο ΕΟΠΥΥ ;; Ετσι γινόταν και παλιά με τον ΟΓΑ. Επίσης πέρα από το ότι μικρής αξίας φάρμακα θα μπορούν να τα αγοράζουν για τα άλλα εφόσον εξετασθούν και τα έχουν ανάγκη υπάρχει η 6μηνη συνταγή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την αποκλειστικη ευθυνη για το προβλημα φερουν οι ανασφαλιστοι ,οι οποιοι σωστα αντιμετωπιζονται με διαφορετικο τροπο απο αυτους που δαπανουν χρηματα για την ασφαλιση τους .Οι ιατροι ορθα αρνουνται να αναλαβουν ευθυνη που δεν τους αναλογει .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι ιατροί των δημοσίων δομών θα πρέπει να εξετάσουν τους ασθενείς,ανασφάλιστους και εφόσον συμφωνούν με τις διαγνώσεις και τις θεραπείες να τους εξυπηρετήσουν.

      Διαγραφή
  3. 1ον Οι μισοί ανασφαλιστοι δεν είναι από επιλογή τους .
    2ον Δεν τίθεται θέμα επισκέψεων πληρωμένων από το κράτος . Μέχρι τώρα ερχόντουσαν στα ιδιωτικά ιατρεία , πλήρωναν , και συνταγογραφουσαν . Τώρα θα πρέπει για το ίδιο πράγμα να απευθυνθούν σε Δημοσια δομή . Υποχρεωτική ταλαιπωρία για το τίποτα .
    3ον Με την ίδια λογικη όσοι πληρώνουν εισφορές "πληρώνουν" και τους ιατρούς του Δημοσίου , γιατί λοιπόν να τους απασχολούν οι ανασφαλιστοι ;;;

    Τελικά η άκρα Δεξιά ( Πλεύρης )με την "και καλά" Αριστερά ( ΣΥΡΙΖΑ)έχουν πολλές ομοιότητες .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Απαντώ στον 3:56 μ.μ.
      1ον Εάν είναι ανασφάλιστοι,αυτό και μόνο φτάνει.Το αν είναι από επιλογή τους ή οχι δεν απασχολεί το νομοθέτη του μέτρου αυτού.
      2ον Τίθεται θέμα επισκέψεων γιατί κάποιοι πάνε σε συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ. Οι άλλοι που πληρώνουν επίσκεψη και συνταγογραφούν ας πληρώνουν και τα φάρμακά τους και τις εξετάσεις τους. Μπορεί να εργάζονται "μαύρα"
      3ον Οσοι πληρώνουν εισφορές "πληρώνουν" και τους γιατρούς του Δημοσίου και τα φάρμακα που χορηγεί ο ΕΟΠΥΥ και τις εξετάσεις. Αρα τους νοιάζει να γίνεται σωστή χρήση των χρημάτων τους. Για τους ασθενείς ανασφάλιστους γίνεται μιά γερή παραχώρηση για τα φάρμακα και τις εξετάσεις ,αλλά θα πρέπει να είναι υπό κρατικό έλεγχο για τυχόν κατάχρηση.

      Διαγραφή
  4. Με μεγάλη μου έκπληξη έχω διαπιστώσει τα τελευταία χρόνια ότι πολλοί επιτυχημένοι επιχειρηματίες στην περιοχή μου (Ηράκλειο Κρήτης) είναι ανασφαλιστοι.Στην υγεία των κοροιδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δεν ειναι ζητημα που πρεπει να απασχολει τους γιατρους ,το αν καποιος ειναι ανασφαλιστος ή οχι .Αποτελει ευθυνη της Πολιτειας και μονο ,η αντιμετωπιση τυχον προβληματων .Ολα τα αλλα ειναι εκ του πονηρου ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή