Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Επιτέλους Νοσοκομειακή Κατ’ Οίκον Νοσηλεία στην Ελλάδα-Ποια τα κριτήρια ένταξης των ασθενών

Συντάκτης:
Virus

Έστω και στο παρά πέντε των εκλογών ψηφίστηκε μια σημαντική διάταξη για το έργο που αφορά στη νοσηλεία στο σπίτι. Το πρόγραμμα Νοσοκομειακή Κατ’ Οίκον Νοσηλεία και Φροντίδα Υγείας που εφαρμόζεται ήδη σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εδώ και χρόνια, περιλαμβάνει εξωνοσοκομειακή παροχή φροντίδας στο σπίτι και ενδονοσοκομειακή φροντίδα, όταν αυτή χρειαστεί.

Το έργο αυτό έχει σκοπό να διασφαλίσει τη δυνατότητα παροχής ιατρικών πράξεων στην οικία του ασθενούς, εξυπηρετώντας τις ανάγκες ενηλίκων, εφήβων και παιδιών με σοβαρά σύνθετα προβλήματα υγείας ή και χρόνιες παθήσεις. Η κάλυψη αναγκών αφορά ασθενείς που χρήζουν μακροχρόνιας νοσηλείας σε νοσοκομείο και πλέον θα μπορούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, να συνεχίσουν τη νοσηλεία – αποθεραπεία τους στο σπίτι τους.

Ειδδικότεραμ όρος αποτελεί οι συνθήκες στο σπίτι να είναι ανάλογες της ενδονοσοκομειακής φροντίδας, με ιατρονοσηλευτική υποστήριξη και συνεχή παρακολούθηση με παράλληλη στήριξη από εκπαιδευόμενους φροντιστές (γονείς και άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία έχουν εκπαιδευτεί σχετικά με τις ανάγκες του ασθενή τους) με παράλληλη εξασφάλιση ιατρονοσηλευτικής υποστήριξης όταν το επιβάλλουν οι ανάγκες του ασθενούς (ο αντίστοιχος διεθνής όρος είναι: Hospital at Home). Εφόσον χρειαστεί έχει εξασφαλιστεί η δυνατότητα της άμεσης πρόσβασης και εισαγωγής στο νοσοκομείο-κέντρο αναφοράς ή σε διασυνδεδεμένη προκαθορισμένη δομή, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασης του ασθενή.

Όσο αφορά την οικία του ασθενούς, αυτή θα πρέπει να εξομοιώνεται με το νοσοκομειακό περιβάλλον, (λειτουργεί ως χώρος παροχής φροντίδας) και εκεί θα δέχεται υπηρεσίες από επαγγελματίας υγείας, ιατρό, κατάλληλα εκπαιδευμένο νοσηλευτή ή άλλος επαγγελματία που ασκεί επαγγελματική δραστηριότητα στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Επίσης ο ασθενής θα έχει στο πλευρό του τον φροντιστή, ο οποίος είναι συνήθως το πρόσωπο της οικογένειας του ασθενή που μετά την εκπαίδευση αναλαμβάνει την υποστήριξη του ασθενή στο σπίτι. Η εκπαίδευση παρέχεται από τους θεράποντες ιατρούς, τη νοσηλεύτρια και τη φυσικοθεραπεύτρια του Κέντρου Αναφοράς ΚΟΝ κατά την νοσηλεία του ασθενή αλλά και εν συνεχεία από το προσωπικό της ΚΟΝ.

Κέντρο Αναφοράς προγράμματος ΚΟΝ

Μια κλινική ή Τμήμα νοσοκομείου ορίζεται ως Κέντρο Αναφοράς και παρέχει νοσοκομειακή φροντίδα στο σπίτι, σε ασθενείς που έχουν νοσηλευτεί στην εν λόγω κλινική ή σε διασυνδεδεμένες με το κέντρο κλινικές. Επίσης, μπορεί να διασυνδέονται με την ΚΟΝ περισσότερες της μίας κλινικές στο ίδιο νοσοκομείο.

Η ΥΠΕ έχει την ευθύνη του ορισμού και συντονισμού του συστήματος που περιλαμβάνει το Κέντρο Αναφοράς ΚΟΝ και τις διασυνδεόμενες Νοσοκομειακές Δομές. Οι ασθενείς που παρακολουθούνται στην ΚΟΝ μπορούν να επιστρέψουν στο Κέντρο Αναφοράς ή, όταν αυτό δεν είναι δυνατό, σε διασυνδεδεμένη δομή, οποιαδήποτε ώρα, για να νοσηλευτούν, σε περίπτωση επιδείνωσης της κατάστασής τους.

Μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι οι υπηρεσίες νοσηλείας ΚΟΝ και Φροντίδας Υγείας μπορούν να επιβλέπουν 100-120 ασθενείς κάθε χρόνο, διασυνδεδεμένες με τμήματα βραχείας- ημερήσιας νοσηλείας καθώς και με νοσηλευτικές κλίνες του Κέντρου Αναφοράς ή διασυνδεδεμένες με αυτό. Για κάθε Κέντρο Αναφοράς πρέπει να ορίζεται τμήμα με τουλάχιστον δύο ελεύθερες κλίνες σε ετοιμότητα όλο το 24ωρο, όλες τις μέρες του χρόνου. Δέχονται περιστατικά από το σπίτι, επειδή η κατάσταση τους επιβαρύνθηκε και χρειάζονται νοσηλεία.

Στα κέντρα αυτά υπηρεσίες παρέχονται και από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων (Χειρουργούς, ιατρούς των ΜΕΘ, Ωτορινολαρυγγολόγους, Λοιμωξιολόγους κ.ά.), που λειτουργούν ως διεπιστημονική ομάδα φροντίδας του ασθενή. Επιπλέον, οι ασθενείς μπορούν να λάβουν υπηρεσίες από κοινωνικό/ή λειτουργό, φυσιοθεραπευτή/τρια και ψυχολόγο.

Ασθενείς που μπορούν να επωφεληθούν με νόσο:χρόνια αναπνευστικά αποφρακτικά ή περιοριστικά νοσήματα,
νευρολογικές παθήσεις ταχέως ή βραδέως εξελισσόμενες όπως νόσος κινητικού νευρώνα, μυασθένεια, κυστική ίνωση,
χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια και άλλα χρόνια νοσήματα
ογκολογικοί ασθενείς που χρειάζονται εξειδικευμένη μακροχρόνια φροντίδα και
ογκολογικοί ασθενείς για την υπό προϋποθέσεις χορήγηση ογκολογικής θεραπείας κατ’ οίκον.

Τα βασικά κριτήρια ένταξης ενός ασθενούς σε πρόγραμμα ΚΟΝ, βασίζονται κυρίως :στην πολυπλοκότητα και την χρονιότητα της νόσου, καθώς και
στην ανάγκη τεχνολογικής-εξειδικευμένης υποστήριξής του και όχι τόσο στη συγκεκριμένη διάγνωση της νόσου.

Τα κριτήρια ένταξης διαφέρουν αναλόγως των χαρακτηριστικών των ασθενών. Η πορεία του ασθενούς, η συμμόρφωση και ανταπόκριση στην θεραπεία ορίζουν την ένταση και την διάρκεια της φροντίδας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ομάδας ΚΟΝ.

Τα κριτήρια για τους παιδιατρικούς ασθενείς είναι η ανεπάρκεια ενός ή περισσότερων οργανικών συστημάτων, που χρειάζονται ποικίλου βαθμού και χρονικής διάρκειας υποστήριξη, όπως οξυγονοεξαρτώμενοι ασθενείς, ασθενείς με τραχειοστομία ή σε μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, ασθενείς σε μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, ασθενείς σε παρεντερική διατροφή ή σε παρατεταμένη ενδοφλέβια αγωγή ή σε περιτοναϊκή κάθαρση, καθώς και ασθενείς που χρειάζονται εντατική φυσικοθεραπεία ή κινητική αποκατάσταση λόγω της ασθένειας ή μετά την έξοδό τους από την ΜΕΘ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου