Πέμπτη 11 Μαΐου 2023

Φυσικοθεραπευτές προς κόμματα: Ποιο το σχέδιο σας για την κατάργηση των clawback & rebate

Συντάκτης: Virus

Ενημέρωση για τον σχεδιασμό των κομμάτων σχετικά με την κατάργηση των επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του claw back και του rebate ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών. Οι φυσικοθεραπευτές διαμαρτύρονται ότι κατά την εφαρμογή αυτών των μέτρων τη τελευταία δεκαετία «δεν τους καταβλήθηκαν, ελέω clawback & rebate, 180.000.000 ευρώ».

Ειδικότερα, σε σνοιχτή επιστολή προς τις κοινοβουλευτικές ομάδες όλων των κομμάτων ο ΠΣΦ ζητάει να του κοινοποιήσουν το σχέδιό τους αναφορικά με τα μνημονιακά μέτρα υπενθυμίζοντας ότι τα ιδιωτικά εργαστήρια φυσικοθεραπείας, το 90% των συνολικών αναγκών των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Επίσης, οι φυσικοθεραπευτές παρέχουν υπηρεσίες κατ΄ οίκον, καλύπτουν σε μεγάλο βαθμό τις ανάγκες των βαρέως πασχόντων ασθενών. Στην επιχειρηματολογία του συλλόγου περιλαμβάνονται και τα πλεονεκτήματα για τα οικονομικά της υγείας είναι και η συμβολή των φυσικοθεραπευτών στην πρόληψη εκδήλωσης των παθήσεων.

Όσο αφορά, την εφαρμογή των «επαίσχυντων και ληστρικών μέτρων του clawback και του rebate», σύμφωνα με τον ΠΣΔ, οι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ φυσικοθεραπευτές στερήθηκαν με παράνομο και καταχρηστικό τρόπο (δεν αποζημιώθηκαν) πάνω από 180.000.000 ευρώ. Ενδεικτικό είναι ότι την προηγούμενη χρονιά δεν τους καταβλήθηκαμ 23.000.000 ευρώ. Άξιο λόγου είναι ότι οι τιμές αποζημίωσης των συνεδριών φυσικοθεραπείας βασίζονται στον τιμοκατάλογο του 1991.

Ο πρόεδρος του Π.Σ.Φ. Πέτρος Λυμπερίδης αναφέρεται στην «επίσημη ανακοίνωση από τα χείλη του Πρωθυπουργού στις 20 Αυγούστου 2022 για το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας, που – σύμφωνα με τις δηλώσεις του – “…σηματοδοτεί το τέλος των Μνημονίων και όσων επιβλήθηκαν στο όνομά τους…”, εκλείπουν πλέον οι δικαιολογίες για τη διόρθωση αυτής της διαχρονικής «ληστείας» και για τον Π.Σ.Φ. αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της Κυβέρνησης που θα προκύψει μετά τις επερχόμενες εκλογές». Σε αυτό το μήκος κύματος ο κ. Λυμπερίδης επισημαίνει ότι «με 78.000.000 ευρώ δεν μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες 11.000.000 πολιτών για φυσικοθεραπεία, όταν το Βέλγιο με τον ίδιο πληθυσμό, δαπανά δεκαπλάσια κονδύλια, δηλαδή 700.000.000 ευρώ». Αιχμές άφησε ο πρόεδρος του ΠΣΦ για διακρίσεις

σχολιάζοντάς «τα τελευταία δυο χρόνια, καλώς ενισχύθηκαν, επιλεκτικά όμως, διάφοροι πάροχοι, με αιτιολογία την επιβάρυνση από τη μετακίνηση ασθενών από τις δημόσιες στις ιδιωτικές δομές υγείας, ή ελαφρύνθηκαν από το οφειλόμενο claw back λόγω της δυνατότητας συμψηφισμού, με τις δαπάνες έρευνας, ανάπτυξης και επενδυτικών σχεδίων. Oι φυσικοθεραπευτές όμως δεν εντάχθηκαν σε αυτά τα μέτρα, παρόλα τα πολλαπλά αιτήματα του Πανελλήνιου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών, καθώς και οι φυσικοθεραπευτές επιβαρύνθηκαν με ασθενείς από Δημόσιες δομές και βέβαια επενδύουν τακτικά στο επάγγελμά τους».

Συγκροτημένο σχεδιασμό ζητά ο σύλλογος όπως εξηγεί ο κ. Λυμπερίδης «ζητάμε απ’ όλα τα κόμματα να μας ενημερώσουν, όχι για το αν συμφωνούν με την κατάργηση των rebate & clawback, αφού είμαστε σίγουροι ότι πολύ εύκολα θα μας απαντήσουν σε όλα «ΝΑΙ», αλλά ποιο είναι το σχέδιο που έχουν για να το πραγματοποιήσουν, καθώς έχουμε χορτάσει όλοι από προεκλογικές υποσχέσεις.

4 σχόλια:

  1. Είναι το ίδιο σχέδιο με το σχέδιο για την Υγεία. Το διεθνώς επιτυχημένο σχέδιο με τα τρία ΟΥ. ΚΟΥΤΟΥΡΟΥ!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τωρα μαλλον αστειευονται .Κανεις δεν επιθυμει καταργηση

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σχεδιο μας ειναι: σας εχουμε παρει μονο τα μισα, τωρα θα σας παρουμε και τα υπολοιπα. Για να θυμωνετε με το δικιο σας, αχαριστοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή