Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Κορονοϊός: Δήλωση «βόμβα» κορυφαίου κινέζου καθηγητή : Μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, έτσι είναι η επιστήμη

Κορονοϊός: Δήλωση «βόμβα» κορυφαίου κινέζου καθηγητή : Μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, έτσι είναι η επιστήμη

Τι αποκαλύπτει πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης για την προέλευση του κορονοϊού.

HR

Το ενδεχόμενο ο κορονοϊός να διέρρευσε από ένα εργαστήριο δεν πρέπει να αποκλειστεί, δήλωσε στο BBC ένας πρώην κορυφαίος επιστήμονας της κινεζικής κυβέρνησης. Ως επικεφαλής του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών (CDC) της Κίνας, ο καθηγητής Τζορτζ Γκάο έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις προσπάθειες εντοπισμού της προέλευσής της.

Την ώρα που η κυβέρνηση της Κίνας απορρίπτει κάθε υπόνοια ότι η ασθένεια μπορεί να προήλθε από ένα εργαστήριο της Ουχάν, ο καθηγητής Γκάο δεν είναι απόλυτος.

«Μην αποκλείετε τίποτα»

«Μπορείς πάντα να υποπτεύεσαι οτιδήποτε. Έτσι είναι η επιστήμη. Μην αποκλείετε τίποτα», δήλωσε ο κορυφαίος ιολόγος και ανοσολόγος παγκοσμίως, που είναι τώρα αντιπρόεδρος του Εθνικού Ιδρύματος Φυσικών Επιστημών της Κίνας, αφού αποσύρθηκε από το CDC πέρυσι.

Σε μια πιθανή ένδειξη ότι η κινεζική κυβέρνηση μπορεί να έχει λάβει τη θεωρία της διαρροής από το εργαστήριο πιο σοβαρά από ό,τι δείχνουν οι επίσημες δηλώσεις της, ο καθηγητής Γκάο λέει επίσης στο BBC ότι διεξήχθη κάποιου είδους επίσημη έρευνα στο Ινστιτούτο Ιολογίας Γουχάν (WIV).

Έκανε ελέγχους η κυβέρνηση

Οι δημοσιογράφοι του ζήτησαν να διευκρινίσει αν αυτό σημαίνει ότι κάποιος άλλος κλάδος της κυβέρνησης πραγματοποίησε επίσημη έρευνα στο WIV – ένα από τα κορυφαία εθνικά εργαστήρια της Κίνας, που είναι γνωστό ότι έχει περάσει χρόνια μελετώντας τους κορονοϊούς.

Ο καθηγητής απάντησε «ναι» και εξήγησε ότι «αυτό το εργαστήριο ελέγχθηκε διπλά από τους ειδικούς του τομέα».

Πρόκειται για την πρώτη παραδοχή ότι πραγματοποιήθηκε κάποιου είδους επίσημη έρευνα, αλλά ενώ ο καθηγητής Γκάο λέει ότι δεν έχει δει το αποτέλεσμα, έχει «ακούσει» ότι το εργαστήριο πήρε καθαρό πιστοποιητικό υγείας.

Ο ιός που προκαλεί την Covid, είναι σχεδόν βέβαιο ότι κάποτε προερχόταν από νυχτερίδες. Αλλά το πώς έφτασε από τις νυχτερίδες σε εμάς είναι ένα πολύ πιο αμφιλεγόμενο ερώτημα, και από την αρχή υπήρχαν δύο βασικές πιθανότητες.

Η μία είναι ότι ο ιός εξαπλώθηκε με φυσικό τρόπο από τις νυχτερίδες στους ανθρώπους, ίσως μέσω άλλων ζώων. Πολλοί επιστήμονες λένε ότι το βάρος των στοιχείων δείχνει ότι αυτό είναι το πιο πιθανό σενάριο.

Αλλά άλλοι επιστήμονες λένε ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να αποκλείσουν την κύρια εναλλακτική πιθανότητα – ότι ο ιός μόλυνε κάποιον που συμμετείχε σε έρευνα η οποία σχεδιάστηκε για να κατανοηθεί καλύτερα η απειλή των ιών που αναδύονται από τη φύση.

Αυτές οι δύο εναλλακτικές λύσεις βρίσκονται τώρα στο επίκεντρο μιας γεωπολιτικής αντιπαράθεσης, μιας στροβιλισμένης μάζας θεωριών συνωμοσίας και μιας από τις πιο πολιτικοποιημένες και τοξικές επιστημονικές συζητήσεις της εποχής μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου