Δευτέρα 29 Μαΐου 2023

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται

Το στοίχημα Μητσοτάκη για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες νέες δρομολογούνται

Επεκτείνεται το πρόγραμμα των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες.

HR

Το προσωπικό στοίχημα του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δεύτερη τετραετία είναι το νέο ΕΣΥ, το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων για όλους τους πολίτες.

Καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι σε όλη την προεκλογική περίοδο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε εκτενή αναφορά τόσο στην αξία που έχει ο προληπτικός έλεγχος για τους πολίτες όσο και στην πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας.

Έτσι μετά τις δωρεάν μαστογραφίες για πρόληψη καρκίνου μαστού δρομολογούνται από το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σπύρος Δοξιάδης» νέα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου τους επόμενους μήνες.

Δωρεάν προληπτικές εξετάσεις – Ποιες έρχονται

Τα προγράμματα προληπτικών εξετάσεων που έχουν δρομολογηθεί από το υπουργείο Υγείας έως και το τέλος του 2023 περιλαμβάνουν:

Καρκίνος τραχήλου μήτρας

Απευθύνεται σε 2.432.000 γυναίκες 30-65 ετών και έχει ως απώτερο στόχο τον εκμηδενισμό νέων διαγνώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Καρκίνος παχέος εντέρου

Το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο παχέος εντέρου που θα ξεκινήσει έως τις αρχές Ιουλίου αφορά σε 3.840.00 πολίτες ηλικίας 50- 69 ετών οι οποίοι θα υποβληθούν σε κολονοσκόπηση χωρίς κόστος.

Καρκίνος πνεύμονα

Η χώρα μας είναι από τις πρώτες στην ΕΕ που θα υλοποιήσει πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του πνεύμονα (πιλοτικά σε τουλάχιστον τέσσερα νοσοκομεία) για άτομα που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο, δηλαδή νυν και πρώην καπνιστές ηλικίας 50-80 ετών που έχουν καπνίσει ένα πακέτο κάθε μέρα για 20 έτη ή δυο πακέτα την ημέρα για 10 έτη.

Όσοι τελικά επιλεγούν από την ηλιακή ομάδα των 50 έως 80 ετών θα ειδοποιηθούν με SMS, ενώ οι γιατροί που θα διενεργήσουν τις εξετάσεις θα είναι οι γιατροί της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Καρκίνος δέρματος

Πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πρόγραμμα, ελέγχου για καρκίνο δέρματος, στο οποίο θα ενταχθούν ομάδες υψηλού κινδύνου, όπως αλιείς, γεωργοί, κτηνοτρόφοι και άλλα άτομα που ασκούν χειρωνακτική εργασία.

Καρδιαγγειακά νοσήματα

Το επόμενο διάστημα αναμένεται πώς θα ξεκινήσουν οι δωρεάν αιματολογικές εξετάσεις για λιπιδαιμικό και μεταβολικό προφίλ σε 5.706.125 άτομα (30-70 ετών). Σημειώνεται πως η καρδιαγγειακή νόσος αποτελεί την κύρια αιτία θνησιμότητας παγκοσμίως, καθώς ένας στους τρεις θανάτους οφείλεται σε καρδιακή νόσο και αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.

5 σχόλια:

 1. Πολύ καλά ολα αυτά αλλά και τα χρήματα για ολα αυτά? ή θα πάνε στο clow back?

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. Προφητικά λογια!!!!Φυσικα στο clawback !!!WHAT ELSE???

   Διαγραφή
 2. Τα ιατροζωα θα πληρώσουν μην ανησυχείτε.....

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. ψηφιστε ψηφιστε.....ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑΚΩΝ,Απο που θα πληρωθουμε τα τσαμπα που θα εκτελεσουμε???Clawback ....ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. ΘΑ ΤΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ(ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΑ 2 ΕΚ.ΨΗΦΟΦΟΡΩΝ ΤΟΥ),ΤΟΣΑ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΧΡΩΣΤΑΕΙ Η ΝΔ ΚΑΙ ΛΙΓΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΙΑ ΧΑΡΑ

  ΑπάντησηΔιαγραφή